آثار «براهنی» و «رویایی» سالهاست در انتظار مجوزند
ناشر کتابهای رضا براهنی و یدالله رویایی میگوید کتابهای آنها از دهه ۱۳۹۰ در انتظار دریافت مجوز نشرند.

اعظم کیانافراز، مدیر انتشارات افراز گفت: قرار بود مجموعه آثار آقای رضا براهنی و یدالله رویایی در انتشارات افراز منتشر شود. این کتابها در زمینه شعر، تئوری، داستان و مقالات ادبی هستند. در سال ۱۳۹۴ ترجمه براهنی از کتاب «پلی بر رودخانه درینا» (نوشته ایوو آندریچ) اولین کتابی بود که از براهنی ثبت کردیم، در آن زمان ابلاغیه آمد و ما بعد از اصلاح ثبت کردیم و با تصور اینکه بعد از اصلاحیه مجوزش صادر میشود، حتی فایل متن و جلد را هم برای چاپ نهایی کردیم، اما همچنان بلاتکلیف مانده است و هنوز مجوز انتشار ندارد. این در حالی است که همین رمان سه چهار سال بعد در نشری، با ترجمه دیگری منتشر شده است. در سال ۱۳۹۶ مجموعه شعر «اسماعیل» و نیز «ضلالله» را ثبت کردیم که همچنان بلاتکلیف است. مجموعه داستان منتشرنشده براهنی با عنوان «قابله سرزمین من و قصههای دیگر» را نیز در سال ۱۳۹۷ ثبت کردیم، اما غیرقابل انتشار اعلام شد. مجموعه مقالات رضا براهنی درباره «قصهنویسان ایران» هم بلاتکلیف است. و نیز سفرنامههایش.
او با بیان اینکه این کتابها حتی در مقاطع زمانی مختلف ثبت شدهاند تا شانس مجددی برای کسب مجوز داشته باشند، ادامه داد: «پدران و پسران و قصههای دیگر» براهنی به عنوان مجموعه داستانهای منتشرنشده او هم از کتابهایی است که همچنان بلاتکلیف است. همچنین قرار بود «مجموعه کامل اشعار رضا براهنی» را منتشر کنیم اما زمانی که پاسخی برای دریافت مجوز کتابهایش نگرفتیم، دست نگه داشتیم، آخرین بار سال گذشته کتابهای براهنی را ثبت کردیم که بهمن ۱۴۰۳ غیرمجاز شدند؛ «مسافر موقت دنیا»، «پدران و پسران و قصههای دیگر» و «درباره قصهنویسان ایرانی»، این سه عنوان را هم یک بار سال ۹۸ ثبت کردیم.
این ناشر با بیان اینکه درباره کتابهای یدالله رویایی نیز وضعیت به همین صورت است، اظهار کرد: رویایی هم مجموعه شعرهای جدید خود را به ما سپرده بود؛ «پدیدهای من از ناپدید میآیند» برای بار دوم در سال ۱۴۰۱ ثبت شد و یکبار هم قبلتر، مجموعه شعر «روز مجنون» و یک کتاب تئوری در مورد شعر حجم با عنوان «فنومنولوژی شعر حجم» را سال ۱۳۹۶ ثبت کردیم، کتاب «دفترهای شسته» را سال ۱۳۹۸ ثبت کردیم که به هیچکدام از این کارها مجوز ندادهاند و بلاتکلیف هستند. البته برخی از این کتابها را تعلیق و غیرمجاز اعلام کردند و برخی هم بیجواب ماندهاند.
او درباره اینکه آیا پیگیر پاسخگویی مسئولان مربوط در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودهاند یا نه، بیان کرد: در هر دورهای که این کتابها را ثبت کردیم، پیگیر هم شدیم، اما پاسخی نگرفتیم. هربار که پیگیری کردیم گفتهاند «فعلا نمیشود مجوز داد»، «الان نمیشود به این کتابها مجوز داد» و... . مجموعه شعر و داستان بهگونهای است که میتوان نظری نسبت به آنها داد، مثلا بررس بگوید فلان قسمت اینطور است و میشود اینطور باشد؛ بهنظر میرسد با کلیت این کتابها یا با اسامی مشکل وجود دارد. این دیگر تأخیر ساده اداری یا سختگیری سلیقهای نیست. در این وضعیت به جای پاسداری از فرهنگ، آثار را پشت درهای بسته نگه میدارند.
منبع: ایسنا