مرامنامه اخلاقی آوش رسانه

 

این مرامنامه تنها اصول اخلاقی را تبیین می‌کند که روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» با رعایت آن، استقلال، اعتبار، درستکاری رسانه و مسئولیت‌ها و تحقق وظایف خود را تضمین می‌کنند. علاوه بر این، قانون مطبوعات و سایر قوانین مرتبط با فعالیت‌های رسانه‌ای سرلوحه «آوش رسانه» است.

  1. وظیفه آگاهی‌بخشی در راس وظایف حرفه روزنامه‌نگاری قرار گرفته است. انصاف و بی‌غرضی روزنامه‌نگار، خودداری او از تبلیغ سیاسی و بازرگانی و مقاومت در برابر کانون‌های فشار، اصل خدشه‌ناپذیر روزنامه‌نگاران فعال در «آوش رسانه» است.
  2. «آوش رسانه» خود را متعهد می‌داند که با رعایت مفاد مرامنامه اخلاقی، کلیه آحاد جامعه را مخاطب خود بداند و همواره در چارچوب قانون اساسی به معتقدات، آداب و سنت‌های گروه‌های مختلف قومی و فرهنگی، احترام بگذارد.
  3. روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» در انجام وظایف حرفه‌ای خود، نه تنها در برابر صاحبان و مدیران موسسه بلکه در برابر خوانندگان و منافع و مصالح جامعه مسئولیت دارند.‌ این مسئولیت اجتماعی‌ ایجاب می‌کند که اطلاعات کامل و به روز برای عموم با حفظ آزادی اطلاع‌رسانی به منظور احقاق حق دسترسی آزاد به اطلاعات ارائه شود.
  4. وظیفه کسانی که وقایع مربوط به هر موضوع را شرح می‌دهند یا تفسیر می‌کنند‌ این است که دانش لازم را درباره آن موضوع به نحوی که گزارش‌دهی و تفسیر به صورت دقیق و منصفانه امکان‌پذیر باشد، کسب کنند.
  5. رسالت اجتماعی حرفه روزنامه‌نگاری‌ ایجاب می‌کند که روزنامه‌نگار همیشه در خدمت کشف و بیان حقیقت باشد. به موجب ‌این اصل، «آوش رسانه» خود را متعهد می‌داند تا حد ممکن، آنچه را که به راستی روی داده و در آن شائبه دروغ راه ندارد، منعکس کند.
  6. روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» خود را موظف می‌دانند در صورت ارتکاب به اشتباه، هرچه سریع‌تر آن را اصلاح کنند. اگر چه کار روزنامه‌نگاری با سرعت عمل همراه است،‌ این الزام نباید مانع کوشش و جست‌وجو برای پی بردن به صحت و سقم اطلاعات شود. همچنین بروز هر اشتباهی را به سرعت اطلاع می‌دهند و آن را در رسانه تصحیح می‌کنند.
  7. خبرنگاران و نویسندگان «آوش رسانه» بدون دخالت در ماجرا یا پیش‌فرض‌های خود، خبر و گزارش را تهیه و تنظیم می‌کنند. در عین حال «بی‌طرفی» به معنی بی‌نظر بودن «آوش رسانه» و نویسندگان آن در قبال رویدادها نیست و روزنامه‌نگاران نظرات خود را در مقالاتی که تفسیر و تحلیلشان از مسائل است، بیان می‌کنند.
  8. روزنامه‌نگاران فعال در «آوش رسانه» در انتشار مصاحبه‌های اختصاصی به حقوق مصاحبه‌شونده خود احترام می‌گذارند و متن تنظیمی مصاحبه را با رعایت حداکثر امانت‌داری منتشر می‌کنند. ضمنا در صورت درخواست مصاحبه‌شونده، ‌متن نهایی را به نظر او می‌رسانند و اصلاحات مورد نظر را اعمال و حتی در صورت انصراف وی، از انتشار مصاحبه خودداری می‌کنند.
  9. به منظور رعایت حقوق مادی و معنوی خالقان و صاحبان آثار، خبرنگاران و نویسندگان «آوش رسانه» حاصل کار دیگران را بدون ذکر منبع و در صورت لزوم کسب اجازه، بازانتشار نمی‌کنند. امضای یک روزنامه‌نگار تنها پای مطلبی قرار می‌گیرد که حاصل کار خود اوست. هر گونه سرقت ادبی، مخدوش کردن متن‌ها، تصاویر، اسناد و همچنین حذف اطلاعات اساسی مربوط به رویدادها، نزد روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» مذموم و مطرود است.
  10.  حریم خصوصی افراد محترم است و نباید بدون اجازه به آن وارد شد. روزنامه‌نگاران و نویسندگان «آوش رسانه» با توجه خاص به حیثیت شخصی و زندگی خصوصی افراد، از تمامی مواردی که ممکن است با انتشار مطلب یا خبر آن به حیثیت افراد لطمه وارد کند، اکیدا پرهیز می‌کنند.
  11.  روزنامه‌نگاران و نویسندگان «آوش رسانه» ادبیات پالوده و قلم متین را از مهم‌ترین ویژگی‌های خود می‌دانند و از لحن گزنده یا کلمات توهین‌آمیز علیه هیچ شخص یا نهادی، چه در خبر یا گزارش و چه در نظر، استفاده نمی‌کنند.
  12.  روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» به طور مخفیانه از دوربین، میکروفن و یا دستگاه‌های ضبط صوت استفاده نخواهند کرد، مگر در زمانی که حق قانونی روزنامه‌نگار است اما آشکارسازی لوازم فوق برای او مخاطره‌آمیز باشد.
  13.  روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» برای کسب خبر، صریحا خود را روزنامه‌نگار معرفی می‌کنند و هرگز مانند کارآگاه یا جاسوس عمل نمی‌کنند. آن‌ها همچنین از تحت فشار قرار دادن افراد برای کسب خبر پرهیز می‌کنند.
  14.  روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» ضمن وقوف به آزادی خبر، تفسیر و انتقاد، می‌توانند از افشای منبع اطلاعات به جز صراحتی که قانون مطبوعات دارد (دستور مقام قضایی) خودداری کنند. محرمانه نگاه داشتن هویت منابعی که «آوش رسانه» نمی‌خواهد شناخته شوند، نافی ‌این اصل نیست که منابع خبری، جز در موارد استثنایی، باید به روشن‌ترین وجه معرفی شوند. از سوی دیگر ممکن است ناشناس ماندن اظهارکننده یک مطلب برای او فرصتی غیرمنصفانه فراهم آورد تا علیه دیگران سخن بگوید. در این صورت «آوش رسانه» از انتشار اظهارات علیه دیگران توسط منبعی که نامش فاش نشود، پرهیز می‌کند.
  15.  اولین و مهم‌ترین دغدغه روزنامه‌نگاران «آوش رسانه»، تلاش در جهت ارتقای سطح کیفی و کمی مطالب «آوش رسانه» است.‌ این بدان معناست که توفیق «آوش رسانه» در تهیه و انتشار اخبار و گزارش‌های دست اول نتیجه تلا‌ش‌های بی‌وقفه روزنامه‌نگاران آن است.
  16.  روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» به حق دسترسی به مطالب، اخبار و گزارش‌های جمع‌آوری شده واقفند و پیش از انتشار مطالب تهیه شده مبادرت به فروش، واگذاری و افشای بخشی یا تمام آن مطلب به افراد خارج از نشریه، بخصوص نشریات رقیب، دوستان و وابستگان نزدیک خود نخواهند کرد. آنان با آگاهی کامل از خط‌مشی و سیاست‌های کلی روزنامه، متعهدانه و وفادارانه در جهت پیشبرد ‌این اهداف گام برمی‌دارند.
  17.  روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» نام و عنوان «آوش رسانه» را مورد استفاده شخصی قرار نمی‌دهند. آن‌ها کارت‌های خبرنگاری خود را تنها در مواقع کسب خبر و امور مرتبط با حرفه خود یا ورود به سازمان‌های دولتی یا خصوصی به کار می‌گیرند.
  18.  اظهار نظر نسبت به شخصیت‌های مورد توجه مخاطبان، مانند هنرمندان و ورزشکاران در قالب گفت‌وگو و یا نوشته از سوی روزنامه‌نگاران نباید کیفیت محتوایی رسانه را پایین آورد.
  19.  از آنجا که کسب اخبار دست اول و انتشار آن، یکی از ویژگی‌های بارز رسانه‌هاست و ‌این فرآیند منجر به جذب مخاطب بیشتر برای یک رسانه می‌شود، روزنامه‌نگاران «آوش رسانه»، تمامی رسانه‌های خبری دیگر را اعم از رسانه‌های چاپی، الکترونیکی، تصویری و صوتی، که در جهت تضاد و یا حتی همسو با رسانه خود هستند، رقیب حرفه‌ای خویش می‌انگارند و بر ‌این اساس، همکاری و فعالیت با آن‌ها را بدون مشورت و صلاحدید حوزه سردبیری، مغایر با تعهدات اخلاقی و حرفه‌ای می‌دانند.
  20.  ارائه هر گونه اطلاعات محرمانه داخلی و اداری رسانه مغایر با وجدان و مسئولیت اخلاقی و حرفه‌ای روزنامه‌نگاران در قبال رسانه است.
  21.  داشتن وبلاگ شخصی و یا حضور در شبکه‌های اجتماعی حق مسلم هر فرد است. روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» هم از‌این قاعده مستثنی نیستند. اما نکته‌ اینجاست که مخاطبان، آن‌ها را به عنوان روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» می‌شناسند و دیدگاه‌ها و نظراتشان را مرتبط با خط‌مشی نشریه تلقی می‌کنند. با علم به‌ این موضوع، روزنامه‌نگاران «آوش رسانه‌» هرگونه فعالیت بدون در نظر گرفتن صلاحدید نشریه را مغایر با وجدان اخلاقی و حرفه‌ای خود می‌دانند.
  22.  روزنامه‌نگاران فعال در «آوش رسانه» از نوشتن در مورد مسائلی که نفع مستقیم مادی برای آنها و وابستگانشان دارد، پرهیز می‌کنند. از اطلاعاتی که به واسطه شغلشان به دست می‌آورند برای کسب منافع مالی و اقتصادی استفاده نمی‌کنند و‌ این اطلاعات را به‌ این منظور در اختیار بستگان یا دوستانشان قرار نمی‌دهند.
  23.  هرگونه مشارکت و همکاری تعهدآور با سازمان‌های حوزه فعالیت خود (اعم از استخدام، همکاری پاره‌وقت، انجام پروژه‌های مشترک، ارائه مشاوره و غیره) از نظر روزنامه‌نگاران «آوش رسانه» مورد پذیرش نیست. چرا که ‌این نوع وابستگی‌ها به سازمان‌هایی که تحت پوشش خبری ‌این نشریه قرار دارند، بدون شک، دیدگاه‌ها و نظرات روزنامه‌نگاران را به مرور زمان تحت‌ تاثیر خود قرار می‌دهد و از بازده کاری آن‌ها می‌کاهد.
  24.  روزنامه‌نگاران فعال در «آوش رسانه» در مورد پذیرش هدایایی که از طرف اشخاص یا سازمان‌ها و نهادها ارائه می‌شود، احتیاط می‌کنند. هر هدیه‌ای که ‌این شائبه را به وجود ‌آورد که در قبال آن، انتظار همدلی به هنگام تهیه مطلب وجود دارد فورا پس داده می‌شود. اگر به روزنامه‌نگاری، مستقیما پیشنهاد همکاری در قبال دریافت هدیه ارائه شد، موضوع را به مدیران رسانه اطلاع می‌دهد و ممکن است بنا به صلاحدید سردبیر چنین موضوعی به اطلاع خوانندگان هم برسد. در عین حال روزنامه‌نگاران فعال در «آوش رسانه» هدایای ارزان‌قیمتی را که با «حسن نیت» ارائه می‌شود با احترام می‌پذیرند. هدایای گران‌تر را محترمانه باز می‌گردانند یا در اختیار رسانه قرار می‌دهند تا به مصارف عمومی برسد. البته جوایز و هدایای بزرگداشت رسمی روزنامه‌نگاری از ‌این قاعده مستثنی است.
  25.  روزنامه‌نگاران فعال در «آوش رسانه» سفرهایی را که هزینه آن به عهده سازمان و نهاد خاصی است، قبول نمی‌کنند مگر با اجازه رسانه و در صورت مهم بودن اطلاعاتی که قرار است در سفر جمع‌آوری و یا اطلاع‌رسانی شود.