آیا ترامپ از تعرفهها عقبنشینی خواهد کرد
فقط 77 روز پس از حضور جنجالیترین رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید از شب گذشته هزاران شهر آمریکا و دهها شهر اروپایی در اعتراض به عملکرد دونالد ترامپ به خیابانها رفتند و علیه او شعار دادند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، عصر پنجشنبه زمانی که با افتخار پشت تریبون رفت و جنگ جهانی اقتصادی را اعلام کرد، هرگز تصور نمیکرد با چنین موج اعتراضی رو به رو شود اما سقوط بورس آمریکا و سایر نقاط جهان، صبوری مردم آمریکا و به طور خاص اروپا را از شوکهای پی در پی رئیسجمهوری آمریکا از اقدامات ضد مهاجرتی گرفته تا نزدیکی به روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین و دعوای بیسابقهاش به عنوان یک رئیسجمهوری آمریکا با ولودیمیر زلنسکی به پایان رساند و آنها را راهی خیابانها کرد.
اعتراضها در آمریکا
نیویورک تایمز در گزارشی در این باره نوشت، مردمی که در خیابانهای 50 ایالت آمریکا جمع شده بودند، یک صدا فریاد میزدند: «هی هی، هو هو، ترامپ و ماسک باید بِرَن کنار!»، «این که نشد دموکراسی!»، «شاه نمیخوایم!» و .... دلیل تظاهرات نه فقط تأثیر تعرفهها بر وضعیت اقتصادی و ضربه خوردن مشاغل خرد، که بخاطر سایر شوکهایی است که ترامپ در این مدت بر جامعه آمریکا وارد کرد و بر بخشهای مختلف زندگی آمریکاییها تأثیر گذاشت.
بنا بر این گزارش اغلب شرکت کنندگان در گفتوگو با خبرنگاران تأکید میکردند، روندی که دونالد ترامپ در پیش گرفته فاشیستی و مبتنی بر پولهای کثیف است. مردم در حالی به خیابانها رفتند که در برخی ایالتها دمای هوا به 43 درجه میرسید و در دیگر ایالتها باران شدیدی در حال باریدن بود.
رویترز نیز در این باره نوشت؛ عصر شنبه آمریکاییها در حالی به سیاستهای داخلی رئیسجمهوری خود معترض بودند که دونالد ترامپ، رها از همه اعتراضها به عمارت مارالاگو رفته و در حال گلف بازی بود و البته تنها 6 کیلومتر آن سوتر از عمارت او بیش از 600 نفر در شهر کوچک وست پالم بیچ جمع شده و شعار میدادند: «بازارها راکد شده، ترامپ گلف بازی میکنه».
اعتراضها در اروپا
اما اعتراضها به ترامپ فقط در آمریکا رخ نداد. اگر آمریکاییها بخاطر شوکهای ترامپ به جامعه معترض بودند در اروپا نیز اعتراضها به تعرفههای مورد نظر او بالا گرفته است. عصر شنبه صدها نفر در شهرهای بزرگ قاره سبز علیه سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ و ایلان ماسک، مشاور رئیسجمهوری آمریکا، تظاهرات کردند.
همچنین صدها نفر که شماری از آنها آمریکایی بودند در پاریس، پایتخت فرانسه، تجمع کردند؛ در فرانکفورت، شهر بزرگ آلمان و در برلین، پایتخت این کشور، هم هزاران نفر به خیابان رفتند. معترضان برلینی مقابل شرکت تسلا علیه هرج و مرجی که تعرفههای ترامپ بوجود آورده شعار دادند. در لندن و لیسبون نیز اعتراضهایی مشابه برگزار شد.
آیا سیاست تعرفهای ادامه دار خواهد بود؟
به اعتقاد ناظران، واکنش سیاستمداران اروپایی به تعرفههای ترامپ احتمال دارد، دونالد ترامپ را مجبور به عقب نشینیهایی در تعرفههای درخواستیاش کند. بویژه که اروپاییها خبر دادند تعرفههای متقابل آنها از ماه می (نیمه اردیبهشت) اعمال خواهد شد. نشانههای احتمال این عقبنشینی را میتوان از لابهلای سخنان ماسک و ترامپ دریافت. در حالی که ترامپ گفته میتواند با کشورها برای وضعیت تعرفهها وارد مذاکره شود و در صورت به توافق رسیدن تعرفه این کشورها را کاهش دهد. روز گذشته نیز ایلان ماسک در سخنانی خواستار تعرفه صفر برای بازارهای اروپا و تجارت آزاد بین دو طرف شد؛ چیزی که کاملا خلاف تعرفههایی است که ترامپ برای اروپاییها وضع کرد.
از همین رو با توجه به سقوط بورس در آمریکا و خودداری چین از صادرات برخی کالاهای الکترونیک به آمریکا که میتواند فرصتهای شغلی در این کشور را کاهش دهد، احتمال آن وجود دارد که ترامپ بخواهد از تعرفههایی که وضع کرده به عنوان یک امتیاز برای مذاکرات تجاری و حتی سیاسی با کشورهای دیگر استفاده کند و با وجود عقب نشینی از طرح تعرفههای خود، به مقاصد سیاسی و تجاری خود در هر کشوری دست یابد.