درسهایی که برجام به ما داد
یکی از دلایلی که مذاکرات برجام شکل گرفت و به توافقنامه پایانی رسید، تحریمهای اقتصادی بود که آثار آن در سفرههای مردم و حتی سلامتیشان مشهود بود، توافقی که با عزم تیم مذاکره کننده هسته ای به بار نشست و مردم هرچند در مدت کوتاه از منافع آن منتفع شدند.

تهران در برجام هم اراده داشت و هم استراتژی ضمن اینکه با تکیه بر تواناییهای خود مقابل میزی نشست که در سوی دیگر آن چندین قدرت جهانی و نهاد بینالمللی قرار داشتند و به عبارت سادهتر از قدرت چانهزنی برخوردار بود. بر همین اساس نیز ایران توانست ضمن دستیابی به مواردی که میخواست، استقلال ملی خود و توانایی هستهایاش را حفظ کند و آن را به جایی برساند که حداقل تا پیش از حملات آمریکا به تاسیسات ایران وجود داشت و تا چندین سال از دستاوردهای آن توافق بهرهمند شود که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
رفع تحریمهای اقتصادی
یکی از دلایلی که مذاکرات برجام شکل گرفت و به توافقنامه پایانی رسید، تحریمهای اقتصادی بود که آثار آن در سفرههای مردم و حتی سلامتیشان مشهود بود. ایران تمایل داشت در کنار حفظ برنامه هستهای خود از شرایط تحریمی نیز خلاص شود. در نهایت نیز ایران برخلاف ترکمانچای که در آن فقط امتیاز داد، توانست در درجه اول از دام تحریمهای اقتصادی که از جانب اتحادیه اروپا، سازمان ملل و آمریکا بر سر راه آن نهاده شده بود، رها شود.
ایران با برداشته شدن این تحریمها توانست سطح فروش نفت خود را افزایش داده و به 2.5 میلیون بشکه در روز برساند. ضمن اینکه بخشی از اموال بلوکه شده ایران که به حدود 100 میلیارد دلار میرسید و برخی منابع حتی ادعای 150 میلیارد دلار را هم دارند، آزاد شد.
جذب سرمایهگذاران خارجی
ترغیب سرمایهگذاران خارجی به حضور در ایران و ورود شماری از کارخانههای مطرح اروپایی به این کشور از دیگر دستاوردهای اقتصادی برجام بود که نصیب تهران شد. با ورود شرکتهای بینالمللی توتال، ایرباس و بوئینگ ایران توانست قراردادهایی را به امضا برساند که به زیرساختهای اقتصادی ایران کمک بسیاری کرد.
حفظ برنامه هستهای و غنی سازی
دیگر دستاورد مهمی که برجام برای ایران داشت، حفظ برنامه صلح آمیز هستهای بود. ایران با این توافق توانست قدرتهای جهانی را وادارد که جایگاه علمی ایران در حوزه هستهای را به رسمیت بشناسد و تحت نظارت آژانس بینالمللی اتمی مانند هر کشور هستهای دیگری به فعالیتهای صلح آمیز خود ادامه دهد و به این ترتیب برنامهای را که تا پیش از برجام، غربیها خواهان تعطیلی آن بودند، ادامه دهد.
تقویت جایگاه دیپلماسی ایران
ایران در مذاکرات برجام که مذاکرات بسیار سختی هم بود، قدرت چانه زنی خود را نه فقط به رخ قدرتهایی که در مذاکرات برجام رو به روی ایران نشسته بودند، کشید که این توانایی را برای همه کشورهای منطقه و بسیاری از کشورهای جهان به نمایش گذاشت و خود را به عنوان مذاکرهکنندهای در کلاس جهانی معرفی کرد.
دور شدن سایه جنگ از ایران
برجام همچنین مانع از آن شد که پرونده هستهای ایران به شورای امنیت برود و راه برای جنگ یا حمله نظامی محدود به ایران هموار شود.
سود غرب از برجام
البته مانند هر توافق دیگری برجام سودهایی نیز برای کشورهای اروپایی داشت. پیش از هرچیز باتوجه به اینکه ایران تحت نظارت آژانس قرار گرفت، نگرانیهای آنها از برنامه هستهای ایران را برطرف کرد. علاوه بر این همان طور که اشاره شد، بازار جدیدی برای شرکتهای آنها ایجاد شده و در نهایت باعث کاهش تنشهای منطقهای که اروپا بسیار نگران آن بود، شد.