گامهای تقویت همبستگی
پیشنهادهای ممکنالوصول کوتاهمدت برای تداومبخشی به گامهای متقابل و مستمر برای کاهش شکاف ملت و دولت

محمدرضا جلاییپور در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت:
در ۱۲ روز دفاع میهنی هم بخشهای مختلف حکومت و هم نیروهای متکثر اجتماعی گامهایی به سمت تقویت همبستگی ملی و کاهش شکافها برداشتند و نوعی بازدارندگی اجتماعی ساختند. در نظرسنجیهای معتبر اکثریت بزرگی از شهروندان گزارش میکنند که همبستگی و همدلی افزایش یافته و بیش از دوسوم شهروندان متکثر ایران هم از پاسخ نظامی ایران و هم از قبول آتشبس و هم از عملکرد دولت و نیروی انتظامی در طول جنگ ابراز رضایت میکنند. حفظ و تقویت این همبستگی تکثرپذیر هم برای پیشگیری از شکستن آتشبس و هم برای افزایش تابآوری ایران در برابر تهدید و تضعیف ضروری است، ولی لازمهاش تداوم گامهای ممکن و فضاسازی است که از هر دو سو به سمت کاهش شکافها برداشته میشود. این گامها در قالبی همافزا و برد - بردی نوعی همکاری تیمی است و انگاره تیمهای رقیب و بازیهای برد - باختی درست در جهت عکس و همفرسا عمل میکند. در ادامه برای نمونه پیشنهادهای ممکنالوصول کوتاهمدت برای تداومبخشی به گامهای متقابل و مستمر برای کاهش شکاف ملت و دولت و تقویت همبستگی ملی و بازدارندگی اجتماعی برای دفاع میهنی ذکر میشوند. برداشتن این گامها میتواند نویدبخش فصل جدیدی از قرارداد دولت و ملت در ایران و تقویت مولفههای قدرت ملی شود:
گامهایی از سوی نیروهای سیاسی و اجتماعی:
1- حفظ ارتفاع ملی و تداوم گفتار و رفتار همبستگیساز و حل مسالهای و پرهیز از فرود به رقابت و ستیز سیاست داخلی و دوقطبیسازی.
2- پرهیز از هر گفتار و اقدامی که فرماندهی کل قوا و دستگاه دیپلماسی ایران را در شرایط جنگی ضعیف میکند.
3- قبول دعوت صدا و سیما برای کمک به فراگیرتر شدن رسانه ملی.
4- مرزبندی روشن با متجاوزان به ایران و رسانهها و نیروهای وابسته به آنها.
فراگیرتر شدن صدا و سیما:
5- مدیریت این دستگاه بتواند اعتماد و مشارکت و رضایت طیف فراگیرتری را تمهید کند.
6- آغاز نمایش ساز در سیما (برای شروع لااقل سازهای ایرانی در اجرای ترانههای میهنی) و پذیرش اقتضائات پخش زنده اجرای محبوبترین خوانندگان و گروههای موسیقی سنتی، تلفیقی و مدرن (برای شروع همایون شجریان، محسن چاوشی، محسن یگانه و علیرضا قربانی).
7- بازگرداندن نمادین موفقترین میزبانان صدا و سیما در سالهای گذشته (از جمله عادل فردوسیپور، مهران مدیری، سروش صحت، ایرج طهماسب، رضا رشیدپور، سهیل محمودی، میلاد دخانچی و فریدون جیرانی).
8- آغاز لااقل یک برنامه گفتوگومحور جدید در هر کانال که طیف موضوعات و مهمانان متکثرتری را در قالبهای نو و گیراتر - فراتر از گفتوگوهای به سبک «شیوه» و گفتوگوی ویژه خبری - با آزادی بیشتری در حوزههای سیاسی و فرهنگی پوشش بدهد.
9- تولید سلسله برنامهای باکیفیت و جذاب برای مستندسازی زندگی شهدای قربانی ۱۲ روز دفاع میهنی و پذیرش نمایش تکثر سبک زندگیشان.
10- تغییر تیم مدیریت واحد مرکزی خبر برای حرفهایتر و فراگیرتر شدن محتوا و قالب خبررسانی در صدا و سیما.
فراگیرتر شدن شبکههای خانگی:
11- جواز تولید و انتشار برنامههای سیاسی و اجتماعی و گفتوگوهای گیرا به پلتفرمهای شبکه خانگی با اجرای گردانندگان محبوب و توانا.
12- صدور مجوز پخش سریالها و برنامههای سرگرمی این پلتفرمها که پیش از این توقیف شدهاند (مشابه صدور مجوز پخش سووشون که اخیرا انجام شد).
- بازگرداندن تنظیمگری پلتفرمهای شبکههای خانگی به وزارت فرهنگ و ارشاد.
گشایشهای سیاسی:
- تداوم تقویت گفتمان و گفتارهای خادمِ «همبستگی تکثرپذیر» و «ایرانگرایی سازگار با مسلمانی» (از همان جنس «هسته سخت ۹۰ میلیونی» و «ایایران بخوان» و «ایران برای همه و همه برای ایران»).
- عفو عمومی و آزادی زندانیان سیاسی و بخشی از زندانیان غیرسیاسی.
- تسهیل و تسریع فرآیند ثبت مجوز احزاب و تشکلهای مدنی و پذیرش اقتضائات وسیعپایه شدن احزاب و قوی شدن سمنها.
- گرفتن تریبون صداوسیما از صداهایی که ضدهمبستگی ملی فراگیر عمل میکنند، دوقطبی میسازند و به منافع ملی ایران در شرایط پرخاطره امروز لطمه میزنند .
- اصلاح قانون جامع انتخابات، از جمله با هدف افزایش مشارکت و رقابت انتخاباتی، تناسبی شدن انتخابات، حزبی شدن انتخابات و ارتقای فرآیند برگزاری.
- عفو عمومی به همه ایرانیان خارج از کشور که در ۱۲ روز دفاع میهنی موضعی علیه متجاوزان به ایران و در دفاع از همبستگی و دفاع میهنی اتخاذ کردند، و تسهیل تردد ایرانیان خارج از کشور به ایران.
- تمهید بازگشت چند چهره نمادین ایرانیان خارج از کشور که در ۱۲ روز دفاع میهنی مواضع ملی مسوولانهای داشتند (از جمله عبدالکریم سروش، عطاءالله مهاجرانی، علیرضا رجایی، رجبعلی مزروعی، علیرضا نامور حقیقی و...).
- برگزاری نشستهای استماع متعدد توسط رییسجمهور و رییس شورای عالی امنیت ملی با گروههای مرجع و طیف متکثری از نیروهای سیاسی و اجتماعی.
- دعوت از نمایندگان تعداد بیشتری از رسانههای بزرگ جهان برای تولید و ارسال گزارش و برنامه از تهران.
- تمهید و تشویق حضور تعداد بیشتری از دیپلماتها و چهرههای ایرانی مسلط به زبان انگلیسی در رسانههای پرمخاطب انگلیسیزبان (از جمله جواد ظریف، مجید تختروانچی، محمدحسین عادلی، علیاکبر صالحی، رضا نصری، محمد مرندی و...).
گشایشهای اجتماعی و فرهنگی:
- رفع فیلترینگ از اینستاگرام و تلگرام و توییتر (در هر سه اگر محدود نمیشدند عموم ایرانیان صدای همبستگی در دفاع میهنی را در طول جنگ بلندتر میکردند).
- اعلام جواز صدور گواهینامه موتورسواری به زنان.
- دستور منع ارسال پیامک و جریمه افراد و خودروها و کسبوکارها برای پوشش.
- بخشش جریمههای قبلی افراد و خودروها و کسب و کارها به خاطر پوشش.
- تمهید بازگشت امن به کشور برای معین و ...
- پذیرش و اعلامِ امکان کار و خلق هنری توسط همه هنرمندانی که در جریان اعتراضات سال ۱۴۰۱ ممنوعالکار شده بودند، اعم از بازیگر و کارگردان و خواننده و نوازنده و... .
- تداوم امکان برگزاری اجرای زنده گروههای موسیقی محبوب در میدان آزادی و فضاهای عمومی تهران و سایر شهرها (به سبکی در سلسلهبرنامههای موسیقی زنده توسط کمپین «به نام ایران» در میادین تهران در طول ۱۲ روز دفاع میهنی شاهد بودیم).
- حمایت از سلسلهبرنامهها و سلسلهکمپینهایی برای بازگشت زندگی و تصویر این بازگشت به چرخه کار مولد و زندگی بعد از جنگ.
35- تمهید سهلگیری و آزادی بیشتر در اعطای مجوز فیلمهای سینمایی، نمایشها، کنسرتها، گالریها، کتابها و رسانهها.
گامهای حمایتی از آسیبدیدگان تجاوز به ایران:
- تسریع اعطای کمک بلاعوض و وام به ایرانیانی که محل زندگی و کسبوکارشان با حملات دشمن ویران شد یا آسیب دیده و کمک به تسریع بازسازی ساختمانهای تخریب شده.
- اعطای وام حمایتی به رسانههای مستقل و پرمخاطب داخلی که در حال تعدیل نیروهایشان هستند و کوچکشدنشان به مرجعیت رسانهای در داخل لطمه میزند.
- اعطای وام حمایتی به کسبوکارهای بزرگ اقتصاد دیجیتال و نوآور که در حال تعدیل نیروهایشان هستند.
- برگزاری مراسمهای ملی و مدنی با حضار متکثر و حمایت از تولید آثار هنری تراز اول برای تکریم شهدای دفاع میهنی ۱۲ روزه و تسلی خانوادههایشان و تجلیل از شهروندان عادی که در همبستگی ملی و دفاع میهنی درخشیدند.
- برگزاری فراخوان طرح برای بنای یادبودی ملی و ماندگار برای شهدای دفاع میهنی ۱۲ روزه در محل یک یا چند ساختمانهای تخریبشده توسط متجاوزان.