اینچهدرگاهی: اعزام دختران ترامپولین شور و هیجان به ژیمناستیک تزریق کرد
رئیس فدراسیون ژیمناستیک گفت: پس از قریب به نیم قرن، دختران ژیمناست ایران توانستند در رقابتهای بینالمللی حاضر شوند که این اتفاق نقطه عطفی در تاریخ ژیمناستیک محسوب میشود.

زهرا اینچهدرگاهی با اشاره به نخستین اعزام بینالمللی دختران ژیمناست ایران در شاخه ترامپولین اظهار کرد: پس از قریب به ۵۰ سال، ژیمناستهای دختر ما توانستند در مسابقات بینالمللی حضور پیدا کنند. این اتفاق را میتوان نقطه عطفی در تاریخ ژیمناستیک ایران دانست؛ چراکه بدیهی است زمانی که دختران فرصت حضور در میادین بینالمللی را پیدا میکنند، انگیزه و انرژی مضاعفی برای ارتقای سطح خود خواهند داشت؛ چیزی که تاکنون وجود نداشت و دختران در سایهای از ناامیدی فعالیت میکردند. ناامیدیای که نهایت سکوی پرش آنان تنها به رقابتهای داخلی، مثل قهرمانی کشور، محدود شده بود؛ مسابقاتی که در برخی دورهها حتی جدی هم گرفته نمیشد.
اعزام دختران ترامپولین شور و هیجان به ژیمناستیک تزریق کرد
وی افزود: اما با این اتفاق، این باور شکل گرفت که دختران هم میتوانند در میادین بینالمللی حضور داشته باشند و تنها کافی است تلاش و پشتکار داشته باشند. در بسیاری از بخشها این رویکرد دنبال میشود تا بتوانیم این فضا را برای دختران کشورمان فراهم کنیم. با این حال، بخش مهمی از تاریخ ژیمناستیک بانوان ایران در اعزام تیم دختران به کشور روسیه در شاخه ترامپولین رقم خورد و موجی از شادی، انگیزه و جشن را در خانواده ژیمناستیک ایجاد کرد، جشنی که آن را یک جشن ملی تلقی میکنم. صرفنظر از اینکه ممکن است گروهها و افرادی وجود داشته باشند که با فدراسیون همراه نباشند یا اختلافنظرهایی با ما داشته باشند، اما در نهایت در این اتفاق خوشایند، نوعی وفاق و همدلی شاهد بودم که همه از آن خوشحال بودند. به باور من، هر کسی که ژیمناستیک را دوست داشته باشد، نسبت به این اعزام بینالمللی، احساس غرور و خوشحالی خواهد داشت.
از دختران ژیمناستیک در اولین اعزام توقع مدال نداشتیم
وی با بیان اینکه در شاخههای مردان طی سالهای اخیر حضور مقتدرانه و موفقی در میادین بینالمللی داشتیم، گفت: توقعات از ژیمناستیک ایران بالا رفته است، اما در بخش دختران، سالها عدم حضور آنها در میادین بینالمللی، باعث شده بود که این ضرورت برای من به عنوان قهرمان اسبق ملی و مربی سابق تیم ملی بیش از پیش احساس شود. به دختران هم اعلام کردم انتظار دارم نمایندگان شایستهای برای جامعه ژیمناستیک ایران و الگویی برای دیگر دختران کشور باشند و انتظار مدالآوری از آنها ندارم.
دختران ایران تنها تیمی بودند که هیچ افتی نداشتند
رئیس فدراسیون ژیمناستیک ادامه داد: با توجه به اینکه از مدتها پیش، روی موضوع پوشش بانوان کار کردیم، امیدوارم بودیم اعزام انجام شود و تیم ملی هم شکل گرفته بود و اردوها برگزار شد. برنامهریزیهای لازم برای اعزام انجام شده بود. تیم ایران به شکل شگفتآوری در این مسابقات ظاهر شد و تنها تیمی بود که تمامی ورزشکاران آن در طول مسابقه، هیچ افتی نداشتند. همچنین، دختر شایسته ما موفق شد به فینال راه پیدا کند و این موضوع، شگفتی مضاعفی در رقابتها ایجاد کرد. نکته قابل توجه این بود که تلویزیون دولتی روسیه، تصاویر مربوط به حضور دختران ایرانی در این رقابتها را پخش کرد و اعلام کرده بودند که این اولین اعزام دختران محجبه ایرانی در این مسابقات است و از حضور دختران ایران، استقبال بسیار خوبی شده بود. دختران هم میگفتند رفتار مثبت و تحسینبرانگیز زیادی از سوی حاضران در مسابقات نسبت به آنان ابراز شد.
اینچهدرگاهی با اشاره به تلاشهای کادر فنی و مسئولان این شاخه تأکید کرد: عملکرد دختران ما چه از نظر اخلاق، رفتار و منش و چه از لحاظ فنی، کاملاً ایدهآل و فوقالعاده بود. لازم میدانم از مربی زحمتکش آنها، چراغی و همچنین از رئیس پرتلاش شاخه ترامپولین، تشکر و قدردانی کنم. همچنین از همکارانم در فدراسیون ژیمناستیک نیز صمیمانه تشکر میکنم که با رویکردی مثبت و تلاشهای شبانهروزی، مراحل این کار بزرگ را به سرانجام رساندند.
تلاش برای اخذ مجوز حجاب از سال ۱۳۹۶ آغاز شد
رئیس فدراسیون ژیمناستیک با اشاره به کسب مجوز با حجاب برای حضور بانوان در مسابقات بینالمللی گفت: از ابتدای ورودم به فدراسیون، این ضرورت را به عنوان مسئول احساس میکردم و میدانستم باید فضا را برای حضور بینالمللی دختران کشور فراهم کنیم. خود من ۱۱ سال قهرمان ملی کشور و قهرمان قهرمانان بودم، در ادامه مربی تیم ملی در مقاطع مختلف شدم و حدود ۱۰ سال مربیگری تیم ملی را بر عهده داشتم و ۱۱ سال قهرمان بودم. در سال ۱۳۸۲ نخستین داوری بینالمللی برای بانوان را در رشته ژیمناستیک ایروبیک گرفتم. همیشه حضور بانوان را در جامعه ژیمناستیک لازم میدانستم و معتقد بودم شعار کافی نیست، بلکه به عمل و اقدام نیاز داریم.
وی ادامه داد: از سال ۱۳۹۶ به طور جدی روی موضوع حجاب کار کردم. در سال ۱۳۹۷، در حاشیه اجلاس فدراسیون جهانی ژیمناستیک با خانم نلی کیم، نایب رئیس اول وقت فدراسیون جهانی، صحبت کردم. او سفیر صلح بود و از او دعوت کردم تا پس از کنگره به ایران سفر کند. پس از پایان کنگره، به جای بازگشت به کشورش، همراه من به ایران آمد. در جریان بازدید از ایران، با دختران ژیمناست دیدار کرد و به من گفت فکر نمیکردم در کشور شما دختران ژیمناستیک تا این اندازه پیشرفت داشته باشند.
فدراسیون جهانی به دختران مسلمان ژیمناست توجه کرد
اینچهدرگاهی عنوان کرد: در جریان این سفر، به نایب رئیس فدراسیون جهانی گفتم دختران ما به دلیل قوانین سختگیرانه مرتبط با پوشش، امکان حضور در رقابتهای بینالمللی را ندارند. هنگام ترک ایران، به من گفت از شما ممنونم که مرا به ایران آوردید. شما چشم ما را به بخشی که پیش از این کمتر به آن توجه کرده بودیم باز کردید. دختران مسلمان ژیمناست نه در ایران بلکه در سراسر دنیا حضور دارند و ما باید در قوانین تعدیلاتی ایجاد کنیم تا آنها هم بتوانند در رقابتها شرکت کنند. او تا چند ماه پیش که هنوز در سمت نایب رئیسی فدراسیون جهانی ژیمناستیک حضور داشت، همکاری مثبت و مؤثری با ما داشت. البته نفرات جایگزین نیز همدل و همراه هستند.
برای چند شاخه مجوز پوشش اسلامی گرفتم اما همکاری نکردند
رئیس فدراسیون ژیمناستیک تصریح کرد: در دوره اول ریاستم بر فدراسیون ژیمناستیک، موفق شدیم برای چند شاخه از ژیمناستیک، مجوز پوشش اسلامی را از فدراسیون جهانی دریافت کنیم. البته این مجوزها در قالب نامههایی بود که به ما اعلام کردند. در شاخههای آکروباتیک ژیمناستیک و شاخه ژیمناستیک برای همه، این مجوزها به صورت رسمی ابلاغ شد. در شاخه ژیمناستیک هنری زنان، که شامل چهار وسیله است، توانستیم مذاکرات خوبی داشته باشیم و تقریباً در سه ماده مجوز دریافت کنیم. تنها در بخش پارالل به دلیل مشکلات فنی، هنوز به نتیجه نرسیدهایم اما در بخشهای دیگر مجوز را گرفتیم. در ژیمناستیک برای همه، هیچ محدودیتی برای پوشش و یا انتخاب سبک حرکات وجود ندارد.
مطالبی کذب در مورد لباس بانوان ژیمناستیک مطرح کردند
وی گفت: متأسفانه در دوره قبل با وجود صدور مجوز در تمامی مراحل، اما به ما گفتند که موضوع رسانهای نشود و در نهایت همکاری لازم برای اعزام دختران صورت نگرفت. این موضوع باعث ناراحتی من شد، به خصوص آنکه لباس طراحیشده در شاخه آکروباتیک، کاملاً بینقص، زیبا، شکیل و مطابق با ضوابط فنی بود اما با وجود رعایت تمامی نکات، همکاری داخلی صورت نگرفت. متأسفانه بعداً در برخی مصاحبهها، مطالبی نادرست درباره این لباس بیان شد. مثلاً گفته شد لباس حجیم، پفدار، غیرقابل استفاده و نازیباست، آن هم برای رشته ریتمیک ژیمناستیک که اساساً ما هیچگاه برای آن تقاضای اعزام نداشتیم. این اظهارنظرها نشان میداد برخی افراد نه تنها اشرافی به مسائل رشته خود ندارند، بلکه تحلیلهایی اشتباه هم ارائه میدهند.
در کتاب داوری شاخه ترامپولین، حجاب اسلامی آورده شد
اینچهدرگاهی افزود: متأسفانه همکاریهای لازم در دوره پیش صورت نگرفت و پس از آن با شیوع کرونا و همچنین خروج اجباری من از فدراسیون، به مدت دو سال از بدنه مدیریتی ورزش دور شدم. این وقفه، سند توسعه هشت ساله ما را متوقف کرد و باعث شد نه تنها دو سال بلکه چند سال عقبگرد داشته باشیم. طبیعی است بحث دختران ژیمناست نیز از این قاعده مستثنی نباشد. با تلاشهای مداوم، در دوره جدید و در سال ۲۰۲۵، فدراسیون جهانی ژیمناستیک در صفحه ۲۷ کتاب داوری شاخه ترامپولین، حجاب اسلامی را به عنوان پوشش قابل قبول معرفی کرد. این اتفاق انگیزه ما را برای برنامهریزی جدی در زمینه تیم ملی دختران در شاخه ترامپولین چند برابر کرد. از همان زمان مسابقات انتخابی برگزار و اردوها تشکیل شد و دختران ما طی ماهها تمرین منظم، به سطحی از آمادگی رسیدند که توانستند حضوری آبرومندانه و شایسته در مسابقات داشته باشند.
در حال رایزنی برای دیگر شاخههای ژیمناستیک هستیم
وی ادامه داد: در کنار این اقدامات، مسابقهای مناسب نیز برای اعزام آنها انتخاب شد که نتیجه آن را دیدیم. برای سال آینده، احتمال اعزام دختران در شاخه هنری و در رشته پرش خرک وجود دارد. هماکنون مراحل ارزیابی آن در حال انجام است. در ژیمناستیک برای همه، هیچگونه محدودیتی وجود ندارد و بچهها میتوانند آزادانه در آن شرکت کنند. یکی دیگر از زمینههایی که میتوان به آن پرداخت، شاخه هنری زنان در وسیله پرش خرک است که فعلاً میتوانیم به صورت تکاسباب روی آن کار کنیم. در کنار آن، باید روی ژیمناستیک برای همه، فعالیت کنیم تا اعزام دختران در این شاخه به سرانجام برسد. طبیعتاً در سایر شاخهها نیز اقدامات لازم در حال انجام است و در هر بخشی که امکان فراهم باشد، با تمام توان تلاش خواهیم کرد که زمینه حضور دختران ژیمناست را در میادین بینالمللی فراهم کنیم.
منبع: مهر