معاون رئیسجمهور: مردم به ما بدبین شدهاند
معاون رئیسجمهور در گفتوگو با آوش بر تغییر ریل دولت در زمینه محرومیتزدایی و ایجاد توسعه در مناطق روستایی و محروم تاکید کرد.
عبدالکریم حسینزاده، معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم میگوید که قصد دارد این معاونت را از سیاستهای سنتی محرومیتزدایی به سمت «توسعه هدفمند و توانمندسازی» ببرد. او معتقد است اگر نظام حکمرانی در این حوزه اصلاح نشود، بخش زیادی از سرمایهگذاریها به هدر میرود.
دغدغه ایران
حسینزاده با اشاره به دلیل پذیرش این سمت پس از پیشنهاد رئیسجمهور به آوش گفت: علت حضور من در این جایگاه، دغدغه برای آینده ایران است. به نظرم یکی از معاونتهایی که پیوند مستقیمی با آینده کشور دارد، همین معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم است. قرار است این نهاد، صدای بیصدایانی باشد که در حاشیه اقتصاد، فرهنگ، اجتماع و سیاست جا ماندهاند.
معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم با اشاره به سفرهایی که در مدت مسئولیتش تاکنون رفته بیان کرد: هرگز تصور نمیکردم با وجود سرمایهگذاریها در کشور، محرومیت تا این حد گسترده باشد. گاهی به دوستان میگویم وضعیت در برخی مناطق به قدری اسفبار است که گاهی پس از هر سفر باید در جلسات مشاوره روانشناسی و تراپی شرکت کنیم.
توسعه بهجای محرومیتزدایی
معاون رئیسجمهور در ادامه با تاکید بر لزوم تغییر نگاه دولت در مواجهه با مقوله توسعه، عنوان کرد: به جای نگاه سنتی و حمایتی، مسیر را به سمت توسعه و توانمندسازی تغییر دادهایم. در گذشته تمرکز بر این بود که روستاها یا مناطق محروم چه امکاناتی ندارند؟ اما امروز رویکرد ما این است که چه امکاناتی وجود دارد و چگونه میتوان آن را تقویت کرد؟
حسینزاده با ذکر مثالی اظهار کرد: اگر منطقهای برق ندارد اما انرژی خورشیدی فراوان دارد، باید روی آن سرمایهگذاری کرد.
تجربیات شکستخورده
معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم ضمن تاکید بر لزوم درس گرفتن از مسیرهای نادرست گذشته گفت: یکی از محورهای اصلی کار ما در این مدت آسیبشناسی پروژههای شکستخورده گذشته بود. بسیاری از این پروژهها به دلایل ساختاری محقق نشدهاند و بلاتکلیف هستند. امروز به جای انتخاب پروژههای بدون پشتوانه مطالعاتی، بر مبنای مطالعات تطبیقی و شاخصهای جهانی فقر چندبعدی برنامهریزی میکنیم.
۷۰۰ روستای خالی از سکنه فقط در هرمزگان!
حسینزاده عنوان کرد: در کشور دهها گروه جهادی، نهاد دولتی و غیردولتی در حوزه توسعه روستایی فعالیت میکنند، اما نظام حکمرانی و راهبری واحدی وجود ندارد. اگر این ساختار شکل نگیرد، بهرهوری به صفر میرسد.
او در ادامه یادآور شد: مثالی که همیشه میزنم استان هرمزگان است؛ ۷۰۰ روستای خالی از سکنه داریم که ۴۳۰تای آنها تمام زیرساختها را دارند، اما مردم رفتهاند.
این حرفها فقط شعار نیست؟
معاون رئیسجمهور با تاکید بر شعاری نبودن اظهاراتش، بیان کرد: ما به دنبال تدوین یک «اکشن پلن» واقعی هستیم. سند برنامه هفتم توسعه مبنای عمل ما خواهد بود. شاخصهایی را بهصورت شفاف تعریف کردهایم تا بر اساس آنها میزان اثربخشی اقدامات را بسنجیم. امسال ردیف اعتبارات مشخصی داریم که تعمدا منتشر خواهند شد تا شما، رسانهها و مردم بتوانند ما را راستیآزمایی کنند.
مردمی که بدبین هستند
معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم با اشاره به تضعیف بیسابقه سرمایه اجتماعی اظهار کرد: من کاملا میپذیرم که مردم به ما بدبین شدهاند. کمااینکه جامعه حق دارد که بدبین باشد. مردم سالهاست فقط شعار شنیدهاند. اما ما میخواهیم با شفافسازی، ایجاد اتاق شیشهای در تصمیمگیری و اتکا به دانش برنامهریزی، این اعتماد را بازسازی کنیم.
او ادامه داد: تصمیمگیری پشت درهای بسته در معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم جایی ندارد.
تشکیل یک بانک سرمایه اجتماعی
حسینزاده گفت: ظرفیتهای عظیم مسئولیت اجتماعی نهادهای دولتی و خصوصی تاکنون به توسعه سرزمینی کشور کمک چندانی نکرده است.
معاون رئیسجمهور تاکید کرد: به دنبال خلق یک «بانک سرمایه اجتماعی» هستیم تا این منابع را در مسیر توسعه متوازن بهکار بگیریم.
35 درصد از جامعه فقیر است
معاون رئیسجمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم گفت با یک برنامهریزی درست میتوان بخشی از محرومیتها را در کشور کاهش داد. به گفته وی، در حال حاضر کشور با دو شاخص اصلی درصد فقر شدید و درصد فقر عمومی مواجه است.
او اظهار کرد: فقر در معنای عمومی چیزی حدود ۳۵ درصد از جمعیت کشور را شامل میشود. فقر شدید نیز حدود ۵ تا ۶ درصد است که سه میلیون نفر از جمعیت را پوشش میدهد.
این مقام ارشد دولت چهاردهم با اشاره به رویکرد دولت در زمینه عدالت اجتماعی بیان کرد: اگر برنامه دولت بر مبنای همین عدالت و انصافی که مدنظر آقای رئیسجمهور است پیش برود و همه اعضای دولت همراهی کامل داشته باشند، میتوانیم در پایان این چهار سال، قول دهیم که این پنج درصد فقر شدید را واقعا به نقطه صفر برسانیم.
معاون رئیسجمهور اظهار کرد: در حوزههای آموزشی، بهداشتی و سایر زمینهها، مشکلاتی وجود دارد که برای مردم آزاردهنده است. من معتقدم اولین وظیفه یک مسئول این است که نوع زیست خود را با نوع زیست مردمی که به دیدارشان میرود شبیهسازی کند. اگر فاصله زیاد باشد، اولین ایراد باید از خود مسئول گرفته شود.
حسینزاده همچنین تاکید کرد با وجود تحریمها و وضعیت دشوار اقتصادی، این هدف امکانپذیر است. او گفت: میتوانیم فقر در مفهوم عمومی را نیز کاهش دهیم و شرایط زیستی مردم را در ابعاد مختلف بهبود ببخشیم.