درخت ها را فراموش نکنید
اگر چه در روزهای گذشته رفع نشتی های آب، کاستن از زمان دوش گرفتن و بازیافت آب های خاکستری به عنوان راه حل کم آبی مطرح شده اند اما ساعاتی قبل، اعضای شورای شهر تهران به بحران کم آبی به عنوان یکی از موضوعات اصلی ورود کرده و خصوصا به موضوع آبیاری درختان فضای شهری پرداختند.

در حالی که طی هفتههای گذشته، مناطق مختلفی از پایتخت از جمله بخشهایی از منطقه ۲۲، کن، جنتآباد، پیروزی، افسریه، تهرانپارس و نارمک، قطعی یا افت فشار شدید آب را تجربه کردهاند،بحران آب در پایتخت وارد مرحله ای بی سابقه شده است، اگراین روند ادامه پیدا کند تا مدتی دیگر تهران با بحران تشنگی روبرو می شود.
اگر چه در روزهای گذشته رفع نشتی های آب، کاستن از زمان دوش گرفتن و بازیافت آب های خاکستری به عنوان راه حل کم آبی مطرح شده اند اما ساعاتی قبل، اعضای شورای شهر تهران به بحران کم آبی به عنوان یکی از موضوعات اصلی ورود کرده و خصوصا به موضوع آبیاری درختان فضای شهری پرداختند.
شرایط چگونه است؟
بر اساس دادههای رسمی، حجم فعلی آب ذخیرهشده در سدهای تهران به حدود ۱۴ درصد ظرفیت مخازن رسیده؛ این در حالی است که نسبت به سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است.
میزان بارندگی ثبتشده از ابتدای سال آبی جاری، رقمی نزدیک به ۱۵۳ میلیمتر بوده که نسبت به میانگین بلندمدت بیش از ۴۰ درصد کاهش داشته است.
در کنار کاهش بارندگی و روند رو به گرمای هوا، عوامل انسانی نقش پررنگی در تشدید این وضعیت دارند. پایتخت نشینان با بیش از ۹ میلیون نفر جمعیت ساکن و جمعیت شناور روزانه تا ۱۳ میلیون نفر، بهطور متوسط بیش از ۳ میلیون مترمکعب آب در روز مصرف میکند. این در حالی است که زنگ های خطر مدت هاست به صدا درآمده اند:« تابآوری سیستم تأمین آب در برابر این حجم مصرف، در حال از بین رفتن است.»
بحران آب برای درختان
«بحران آب» مهمترین و پرتکرارترین موضوع امروز شورای شهرتهران بود، رئیس شورای شهر تهران، نخستین عضو شورا بود که با اشاره به تنش آبی در پایتخت گفت مردم باید صرفه جویی کنند تا افت فشار رخ ندهد؛ متاسفانه مشکل تشدید شده و امیدوارم یکی از دو پروژه ای که قرار است برای مشکل بی آبی صورت گیرد، تا پایان تابستان به نتیجه برسد تا شرایط بهتر شود.
زهرا شمس احسان عضو دیگر شورا نیز در تذکر پیش از دستور خود در جلسه امروز شورای شهر تهران با بیان اینکه پایتخت در شرایط پیچیدهای از محدودیتهای منابع آبی و خشکسالیهای مکرر قرار دارد، گفت: این واقعیت تلخ، ضرورت اتخاذ رویکردی هوشمندانه و دقیق در مدیریت منابع آب و صیانت از فضاهای سبز شهری را بیش از پیش نمایان ساخته است.
آبیاری قطع نشود
در حالی که شهرداری تهران، به عنوان یکی از پرمصرف ترین سازمان های استفاده کننده از آب در روزهای گذشته از حذف یا کاهش آبیاری فضای سبز در ساعات گرم روز خبر داده است، روز گذشته رئیس کمیته اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه سرمایههای فیزیکی ارزشمندی مانند درختان و پارکهای شهر، از ارکان حیاتی پایداری اکولوژیکی و زیستپذیری تهران به شمار میآیند گفت: حفظ و ارتقاء آنها باید در اولویت سیاستهای مدیریت شهری قرار گیرد.
او افزود: با توجه به پیامدهای ناگوار کاهش آبیاری و مراقبت ناکافی از این سرمایههای زیستمحیطی، تضعیف و نابودی فضاهای سبز علاوه بر آسیب جدی به کیفیت هوا و سلامت شهروندان، منجر به خسارات جبرانناپذیری در اکوسیستم شهری خواهد شد.
شمس احسان با تاکید بر اینکه هرگونه محدودسازی بدون برنامهریزی دقیق و متوازن در تأمین آب، یا تهدید به قطع آب، در واقع تهدیدی مستقیم علیه میراث طبیعی و داراییهای زیستمحیطی این کلانشهر است، گفت: انتظار میرود شهرداری تهران با اتخاذ تدابیر مدیریت هوشمندانه، تقویت همکاریهای بینبخشی با اداره آب و فاضلاب شهر و استان تهران و بهکارگیری راهکارهای نوین، اقدامات عاجل و مؤثری را در راستای حفظ و تقویت فضاهای سبز شهر اتخاذ نماید، تا دستاوردهای دههها تلاش و سرمایهگذاری در این حوزه، در برابر چالشهای فعلی و آینده، مصون باقی بماند.