نبرد طرابلس؛ تقابل قدرت، از کوچههای لیبی تا کرملین
شامگاه سهشنبه گذشته جنوب پایتخت لیبی طرابلس، شاهد درگیریهای شدیدی بود که دستکم به کشته شدن شش شهروند منجر شد.

تنها دو روز پس از درگیریهای شدید در طرابلس که به کشته شدن عبدالغنی الکیکلی، فرمانده اداره حمایت از ثبات منجر شد، عبدالحمید دبیبه، نخستوزیر دولت «وحدت ملی»، دستور انحلال گروههای مسلح غیررسمی را صادر کرد. اقدامی که هرچند در ظاهر تلاشی برای مهار بحران امنیتی است، اما از نگاه ناظران تلاشی هوشمندانه برای تثبیت قدرت در غرب لیبی محسوب میشود.
درگیریها میان نیروهای «بازدارنده» و «تیپ ۴۴۴» بار دیگر آرامش شکننده طرابلس را برهم زد و زنگ خطر بازگشت هرجومرج نظامی را به صدا درآورد. در پی این تحولات، «شورای ریاستی» با صدور بیانیهای تصمیمات نظامی دولت را به حالت تعلیق درآورد و خواستار آتشبس فوری شد.
در سطح بینالمللی، ژنرال خلیفه حفتر با سفر به مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین، پیامی روشن از بازیگری فعالش در صحنه لیبی مخابره کرد. از سوی دیگر، دبیبه با استقبال از هیئت قطری و رایزنی درباره سرمایهگذاری و امنیت، سعی دارد حمایت بازیگران منطقهای را به نفع خود تقویت کند.
برخی گزارشها از نقش پشتپرده امارات در ترور الکیکلی خبر میدهند؛ تحولی که میتواند نشاندهنده تلاش ابوظبی برای حذف موانع در مسیر بازیابی نفوذش در پایتخت باشد. این گمانهزنیها در کنار سکوت نسبی مصر، متحد دیرین حفتر، نشان میدهد موازنه قوا در لیبی در آستانه بازتعریفی دوباره قرار گرفته است.
اکنون لیبی بار دیگر در لبه پرتگاه ایستاده؛ کشوری گرفتار در نزاع قدرت، با دولتهایی موازی، بازیگران خارجی پرنفوذ و مردمی که هنوز از سایه جنگ ۲۰۱۱ رها نشدهاند.