حجتالاسلام قمی: رویکرد بینالمللی حوزه علمیه جزو هویت ذاتی آن است
حجتالاسلام محسن قمی در همایش تخصصی حوزه و عرصه بینالملل از اهمیت تبلیغ اسلام ناب در سطح جهانی و ضرورت حضور فعال حوزه علمیه در عرصه بینالملل بهعنوان یک امر ذاتی و حیاتبخش برای حوزه علمیه سخن گفت.

حجتالاسلام والمسلمین محسن قمی روز پنجشنبه در همایش تخصصی حوزه و عرصه بینالملل که در دومین روز همایش بین المللی یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم برگزار شد، از تلاشهای مبلغان عرصه بینالملل در تبلیغ اسلام ناب قدردانی کرد و بیان داشت: امروز حضور بین المللی علما و فضلای حوزه چشمگیر است. هزاران نفر از فارغ التحصیلان حوزههای علمیه در گوشه و کنار جهان مشغول تبلیغ هستند.
وی گفت: حدود ۵۰ هزار نفر از علما و طلاب در خارج از استان از مراجع تقلید شهریه دریافت میکنند و مراکز فرهنگی متعددی در گوشه و کنار جهان ایجاد شده است.
معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری با اشاره به حضور حوزه علمیه در عرصه تقریب مذاهب اظهار کرد: سه ویژگی اسلام (جامعیت نسبت به مسائل فرهنگی، اجتماعی و…، خاتمیت و عام بودن) اقتضا میکند که حوزه علمیه یک فعالیت خارج از کشور عام و جامع داشته باشد.
حجتالاسلام قمی تأکید کرد: رویکرد بین المللی برای حوزه علمیه یک امر ذاتی است و مانند اکسیژنی است که اگر حوزه علمیه این رویکرد را نداشته باشد از رسالت اصلی خودش فاصله گرفته است. اگر حوزهای این اکسیژن را نداشته باشد به حیات خودش نمیتواند ادامه دهد. از سوی دیگر این هویت و ذاتی بودن کارکرد بین المللی حوزه به این معناست که این رویکرد اختصاص به بخش خاصی از حوزه ندارد بلکه تمام بخشهای حوزه باید این کارکرد را داشته باشند.
وی با بیان اینکه در تاریخ شیعه، فقیهی بینالمللی تر از امام خمینی نداشتیم، اظهار کرد: حضرت امام هیچ مدرسه، کتابخانه و نهادی نساخت اما انسانهایی تربیت کرد که این افراد سازنده تاریخ شدند. امام با نامهای که برای گورباچف نوشتند اولین اقدام را برای جبهه بین المللی انجام دادند.
معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری افزود: امام راحل تأثیری که در عرصه بین الملل گذاشتند به گونهای بود که توانستند با قدرت نرم خودش رسالت تاریخی و بین المللی خودش را ایفا کنند.
به گفته حجتالاسلام قمی، رسالت بین المللی و نگاه جهانی داشتن جزو هویت همه طلاب و فضلا و مبلغان دینی است و اختصاصی به بخش یا قسمت خاصی از حوزه ندارد.
وی تعیین هوشمندانه هدف از حضور را ضرورت فعالیت در عرصه بین الملل دانست و گفت: به تعبیر مقام معظم رهبری اولین گام تعیین هدف و بعد مسأله گفتمان سازی و سپس نهادسازی و مرحله چهارم جامعه سازی است.
وی گفت: در شرایطی زندگی میکنیم که چهار پنجم مردم دنیا هویت خودشان را با دینشان میدانند. با وجود تلاشهایی که به خصوص در قرن نوزدهم انجام شده که دین از عرصه زندگی خارج شود امروز شاهد گرایش مردم به دین هستیم. پیروان ادیان همچنان رشد پیدا میکنند و در این میان اسلام، بیشترین رشد را در بین ادیان الهی دارد. بنابراین حضور دین در عرصه بین الملل باید سرافرازانه باشد نه به صورت تدافعی.
وی افسردگی را دومین بیماری جهان دانست و افزود: پدیده خودکشی رشد چشمگیری در کشورهای غیراسلامی همچون ژاپن، آمریکا و… دارد و این نشان میدهد که بشر نیازمند رویکرد جدیدی نسبت به دین است. بشریت برای اینکه نجات پیدا کند دنبال روزنهای میگردد و آن روزنه، دین است. بنابراین هدف اصلی ما در حوزه بین الملل تبلیغ دین است.
حجتالاسلام قمی با بیان اینکه حضور بین المللی حوزه برای دفاع از ارزشهای انسانی به معنای درگیری بین دو فرهنگ نیست، بلکه درگیری بین فرهنگ و بی فرهنگی و انسانیت و توحش است، اظهار کرد: حوزه علمیه برای اینکه به رسالتش بتواند عمل کند باید به مسائل زیست انسانی بیشتر توجه کند. همان طور که مقام معظم رهبری فرمودند باید امتداد اجتماعی داشته باشد.
معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری افزود: علوم دینی باید حل مشکل کرامت انسان، عواطف و درد و رنج انسان و… امتداد داشته باشد.
وی گفت: تجربه تاریخی و سنت ما نشان داده است که تبلیغ در عرصه بین الملل و دعوت به ارزشها بدون هزینه، امکان پذیر نیست. به تعبیر شهید سید حسن نصرالله ما افتخار میکنیم از مکتبی هستیم که امامان و رهبرانشان شهید هستند و شهادت جزو سنتهای ماست، بنابراین تلاش برای تبلیغ مسائل دینی باید آمادگی لازم برای تحمل رنجها را داشته باشد.
وی بیان داشت: در برخی شهرها برای مراکز اسلام محدودیتهایی ایجاد میکنند که این مساله در طول تاریخ سابقه داشته و ادامه خواهد داشت، دلیلش این است که اینها از انسانیت و آزادی و تعیین سرنوشت آزادی خواهان دفاع میکنند.
حجتالاسلام قمی با بیان اینکه جامعه یک امر خود بنیاد نیست، اظهار کرد: خیلی وقتها ما تصوری از روند آینده تاریخ داشتیم ولی دست تقدیر چیز دیگری داشته است. امر ملکوتی در تاریخ و جامعه حضور جدی دارد. تاریخ یک موجود زندهای است که عوامل ماورا الطبیعی در آن حضور پررنگی دارند.
معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری تأکید کرد: تبلیغ بین المللی ما نیازمند انسانهایی است که ریشه در مسأله مقاومت و آمادگی برای فداکاری داشته باشند.