به روز شده در
کد خبر: ۱۲۲۶۵
«پشت کنکوری‌ها»؛ مجموعه درخشان تلویزیون

من شب و روز درس می‌خونم که پشت کنکور نمونم

«کنکور» که از واژه فرانسوی گرفته شده، برابر با «با هم دویدن» است اما به‌نظر می‌رسد در ایران به این معنی دقت درست نشده چون کنکور ما هیچ ربطی به با هم دویدن ندارد و بیشتر از روی جوانی رد شدن است. این آزمون در تلویزیون اثر درخشانی را به نام خود زده است؛ سریالی با نام «پشت کنکوری‌ها».

من شب و روز درس می‌خونم که پشت کنکور نمونم
گروه فرهنگ و هنر آوش

امروز برای بعضی‌ها روز سختی بوده. از «کنکور» حرف می‌زنیم. کنکوری که هرگز کسی نگفت فقط یک مسیر است و نباید به چشم مقصد دیده شود. این غول ترسناک جامه فرهنگی برای تلویزیونی‌های دهه 80 خاطره‌ساز است. شاید یادتان نیاید یا نباشد اما تلویزیون یک مجموعه درخشان درباره کنکوری‌ها داشت.

پشت کنکوری‌ها یک مجموعه تلویزیونی طنز به کارگردانی پریسا بخت‌آور است. این مجموعه بر اساس فیلم‌نامه‌ای از اصغر فرهادی و محمدرضا فاضلی در گروه فیلم و سریال شبکه تهران تهیه شد و در ماه رمضان ۱۳۸۱ به روی آنتن رفت.

بسیاری فراموش کرده‌اند که بخت‌آور کارگردان خوب و کار درستی است و بعضی می‌گویند برای حمایت از اصغر فرهادی دیگر فیلم نساخته است.

بخت‌آور با «من یک مستاجرم» (۱۳۸۳) به شهرت رسید. در سال ۱۳۸۶ او نخستین فیلم سینمایی خود با نام «دایره زنگی» را کارگردانی کرد. این فیلم کمدی با بازی مهران مدیری، باران کوثری، صابر ابر و امین حیایی ساخته شد و فیلمنامه آن را اصغر فرهادی، همسر پریسا بخت‌آور، نوشته بود، با استقبال خوبی از سوی منتقدان و مخاطبان مواجه شد.  

اگر نگاهی به لیست بازیگران «پشت کنکوری‌ها» بیندازیم، می‌بینیم بعضی مهاجرت کرده‌اند و رضا داوودنژاد هم درگذشته است.

سیاوش (رضا داوودنژاد) به دختری به نام مریم (سیما گرجستانی) علاقه‌مند است او تصمیم می‌گیرد با وجود مخالفت خانواده‌اش، با او ازدواج کند اما خانواده دختر هم چندان به این وصلت علاقه‌ای ندارند. یکی از شرایطی که خانواده دختر برای ازدواج با پسر می‌گذارد، قبولی او در کنکور دانشگاه است بنابراین سیاوش با چند نفر از دوستانش به نام محسن (برزو ارجمند)، رامین (رامین ناصر نصیر)، مجید (علی صادقی)، حامد (محمد رضا رضایی) که هر کدام شرایط ویژه و انگیزه‌های متفاوتی از درس خواندن دارند به هم می‌پیوندد و در یک خانه و زیر یک سقف شروع به درس خواندن می‌کنند.

تیتراژ سریال پشت کنکوری‌ها با آهنگ سازی «حمیدرضا صدری»، ازجمله تیتراژ‌های ماندگار سریال‌های مناسبتی ماه رمضان شد.

در ویکی پدیا خواننده تیتراژ را اصغر فرهادی نوشته اما خبرها می‌گوید خواننده تیتراژ ابتدایی سریال «پشت کنکوری‌ها» حمیدرضا صدری است. هر چند به‌نظر می‌رسد خواننده تیتراژی که موجود است «رضا داوودنژاد» باشد.

جالب است بدانید در ابتدا قرار بود اصغر فرهادی، کارگردان سریال، این ترانه را بخواند. اما به دلیل تمایل او به عدم خودنمایی، نامش در تیتراژ ذکر نشد و در نهایت حمیدرضا صدری به‌عنوان آهنگساز، ترانه را اجرا کرد. 

صدری صدای فرهادی را خاص و منحصر به‌فرد می‌داند و معتقد است اگر او در زمینه خوانندگی جدی می‌شد، می‌توانست موفق باشد. 

 ترانه این تیتراژ با متن و آهنگی شاد و ریتمیک، به‌ویژه در میان داوطلبان کنکور آن زمان، محبوبیت زیادی پیدا کرد. متن ترانه با جملاتی مانند «کی کلاس بیشتر می‌ره؟ اون که پول بیشتر داره» و «من شب و روز درس می‌خونم تا پشت کنکور نمونم» به دغدغه‌های کنکوری‌ها اشاره دارد. شاید اگر آن زمان شبکه ایکس رواج داشت، ترندی از این جملات را می‌دیدیم.

«پشت کنکوری‌ها» اثر موفق دهه 80 از اولین سری سریال‌های مناسبتی ماه رمضان محسوب می‌شود. 

سنت ساخت و پخش سریال‌های مناسبتی ماه رمضان در تلویزیون ایران از اواخر دهه ۷۰ خورشیدی آغاز شد، اما به‌طور جدی و سازمان‌یافته، این روند از اوایل دهه ۸۰ شکل گرفت.

نخستین سریال‌هایی که به‌عنوان برنامه‌های مناسبتی رمضان شناخته می‌شوند:

«همسایه‌ها» (۱۳۷۹)  به کارگردانی اسماعیل میهن‌دوست، یکی از نخستین تلاش‌ها در این زمینه بود.

اما نقطه عطف این سنت را بسیاری، سریال موفق « زیر آسمان شهر»  (رمضان ۱۳۸۰) و سپس « پشت کنکوری‌ها» (۱۳۸۱) می‌دانند که مخاطب گسترده‌ای جذب کردند و راه را برای تبدیل این برنامه‌ها به رسم ثابت تلویزیون در ماه رمضان هموار کردند.

از آن زمان به بعد، تقریباً هر ساله صداوسیما برای ماه رمضان چندین سریال با فضای طنز، خانوادگی یا اجتماعی تدارک می‌بیند.

ارسال نظر

آخرین اخبار