فرزانه صادق در وزارت راه و شهرسازی چه کرد؟
تندروهای مجلس دست به کار شدند تا دومین وزیر کابینه را استیضاح کنند. این بار صف آرایی مقابل تنها وزیر زن کابینه است و انفجار بندر شهید رجایی که ناشی از تخلف صاحب یک محموله است، بهانه را به تندروها داده است.

بندر شهید رجایی فقط زخمی بر دل مردم ایران باقی نگذاشته است. شاید تبعات سوختنش که دستاویز تندروها شده، دامن تنها وزیر زن کابینه را هم بگیرد. در شرایطی که هنوز آتش در کانیتنرهای بندر شهید رجایی کامل خاموش نشده است، نمایندگان مجلس به جای آنکه نگران جان مفقودین و سرنوشت مهمترین بندر تجاری کشور باشند، به فکر استیضاح افتادند تا در این شرایط حساس که باید تمام توان وزارت راه و شهرسازی درگیر ساماندهی بندر شهید رجایی باشد، دولت و مسئولان این وزارتخانه مجبور باشند بین پاستور و بهارستان رفت و آمد کنند و انرژیشان را صرف توجیه نمایندگان کنند.
هشت محور استیضاح
محمد منان رئیسی، عضو کمیسیون عمران مجلس، طراح این استیضاح است و هشت محور اصلی را دلیل این اقدام اعلام کرده است. انفعال و اهمال در سازمان بنادر، بستن سامانه ثبت نام مسکن و محروم کردن مردم از حقوق قانونی خود، عدم انجام تکالیف قانونی متناسب با قانون جوانی جمعیت، عملکرد بسیار ضعیف وزارتخانه در اجرای قوانین تنظیم کننده بازار مسکن، روزمرگی و وضعیت بغرنج در حوزه حمل و نقل، سردرگمی و بیبرنامگی مفرط در عزل و نصبهای مکرر، قانون شکنیهای مکرر و عدم تسلط فنی و ناآگاهی از وقایع مهم وزارتخانه هشت محوری است که برای استیضاح به آن اشاره شده است.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که وزیر راه و شهرسازی تمام مراحل کارشناسی را در وزارتخانه تحت مدیریتش گذرانده است. ضمن آنکه بخش زیادی از این مشکلات ناشی از انباشت کمکاریهای گذشته است و نمیتوان آن را یک شبه و حتی در یک دوره چهار ساله حل کرد.
تلاش برای تکمیل زیرساختهای حمل و نقل
فرزانه صادق مالواجرد از ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ بهعنوان وزیر راه و شهرسازی در دولت چهاردهم فعالیت خود را آغاز کرد. وی در مدت کوتاه مدیریت خود تلاش کرد تا زیرساختهای حملونقل را تکمیل کرده و توسعه دهد.
وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد ایران در سال ۱۴۰۳ به رکورد ۲۰ میلیون تن ترانزیت دست یافته و تکمیل کریدورهای حملونقل در اولویت است. این نشان میدهد تنها وزیر زن کابینه در یک افق مشخص برای کشور برنامه دارد.
او برای بررسی توافقات و آمادهسازی سفر رئیسجمهور به باکو در آذربایجان سفر کرد و بر توسعه کریدورها تأکید داشت. تکمیل کریدورها در مسیر تحقق اهداف توسعه دریامحور و تبدیل کردن ایران به هاب ترانزیتی منطقه است.
صادق مالواجرد همچنین اقدامات مثبتی را برای تکمیل پروژههای بزرگ مانند راهآهن چابهار-زاهدان و لایروبی اروند علیرغم تحریمها انجام داده است.
تامین مسکن برای اقشار کم درآمد
اگرچه صادق مالواجرد را متهم به بیتوجهی در تامین مسکن افراد کم درآمد کردهاند اما وی در این حوزه هم تلاشهایی را آغاز کرده است. یکی از اقدامات مالواجرد در این حوزه پیگیری تکمیل پروژههای نیمهتمام برای تامین نیازهای اقشار کم درآمد است. وزیر راه و شهرسازی تأکید کرده اولویت وزارتخانه تحت مدیریتش، خانهدار کردن دهکهای یک تا سه است. وی همچنین از اعلام جزئیات بسته حمایتی مستاجران تا یک ماه آینده خبر داده است.
توجه ویژه به حمل و نقل
وزیر راه و شهرسازی بر توسعه ناوگان حملونقل تاکید دارد. طی مدت زمان مدیریت صادق مالواجرد بر این وزارتخانه ۴۰ لکوموتیو، ۳۱ واگن مسافری و ۳۸۳ واگن باری به ناوگان ریلی کشور افزوده شده است.
از سوی دیگر وی در نشستهای خبری از برنامهریزی برای مدیریت قیمت بلیت هواپیما و مقابله با تخلفات ایرلاینها سخن گفته است.
البته وزیر راه و شهرسازی برای بهبود عملکرد در حوزه حمل و نقل تلاش کرده است که با سفر به سایر کشورها و بازدید از زیرساختهای خارجی، تجربیات دیگر کشورها را به ایران منتقل کرده و زیرساختهای موجود در کشور را بهبود بخشد.
افزایش بودجه وزارت راه و شهرسازی نشان میدهد که وزیر اقدامات لازم برای تقویت ساختار اجرایی این وزارتخانه را به درستی به سرانجام رسانده است.
وجود برخی ابهامات
به نظر میرسد تلاشهای وزیر راه و شهرسازی در راستای بهبود شرایط این وزارتخانه بوده است اما برخی ابهامات نیز در عملکردش وجود دارد که با طرح پرسش از سوی نمایندگان مجلس و ارائه توضیحات از سوی مالواجرد، قابل حل است.
مهمترین ابهام مطرح شده در رابطه با عملکرد وزیر راه و شهرسازی، عقد قرارداد با آوان ریل است. شرکت راهآهن قراردادی ۶۱ هزار میلیارد تومانی با آوان ریل، که زیر مجموعه هلدینگ دات وان است، منعقد کرده که به دلیل ابهامات موجود در مورد ارتباط این شرکت با بابک زنجانی، پرسشهای زیادی در اذهان مردم شکل گرفته است. البته این ابهام به راحتی در جلسه مشترک بین مجلس و وزیر راه و شهرسازی قابل حل است اما گویا نمایندگان خانه ملت قصد ندارند همراه قوه مجریه باشند و این روزها رویکرد تقابلی با دولت در پیش گرفتهاند.