استیضاح برای ناترازی
نگاهی به عملکرد دولت و دولتمردان مسعود پزشکیان در دولت چهاردهم به خوبی نشان میدهد که در حوزههای مختلف اوضاع از چه قرار است و بهعبارتی شاگرد اولهای دولت کدام وزرا هستند و آنها که عملکرد نه چندان قابل قبول و انتقادآمیز دارند کدام وزرا.

روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت:
آنچه مسلم است یکی از آن دسته وزرایی که نه اخیرا بلکه ماههاست که انتقادات بسیاری پیرامون عملکرد وی در حوزه مسئولیتیاش وارد است عباس علیآبادی، وزیر نیروی دولت است که با اختلاف یکی از انتقادآمیزترین عملکردها را داشته است. علت این امر نیز نوع عملکرد وزیر و وزارتخانه متبوعش در حوزه مسائل انرژی است که حتی موجب اعتراض جامعه نیز شده است. قطعی برق و آب و یا به عبارت جامعتر ناترازیهای انرژی مسالهای است که نوک پیکان حملات را به سمت وزیر نیرو گرفته است و زمانی نیست که از دولت صحبت شود اما گریزی به عملکرد انتقادآمیز وزارت نیرو زده نشود. هر چند که همچنان این مساله وجود دارد که شرایط حاضر ناترازیها میراث به جا مانده از دولت سیزدهم است، اما این دلیل نمیشود که عملکرد نامطلوب وزارت نیرو به ویژه شخص وزیر را در این حوزه نادیده انگاریم. گرچه زمستان سال گذشته با خاموشیهای مکرر سخت گذشت تا مشخص شود ناترازیهای انرژی واقعیتی است انکار ناشدنی که نیازمند برنامهریزی مدون و دقیق است و اگر نهادهای ذیربط و مسئول فکر عاجلی برای آن نکنند این رویه نه تنها اصلاحنشده بلکه بدتر نیز خواهد شد. با این حال در پایان سال چه رئیسجمهور و چه سایر ارکان دولت به این موضوع اشاره داشتند که در سال جدید تلاش میکنیم که دیگر خاموشیها را نداشته باشیم و ناترازیها را نیز کنترل کنیم. اما پیرو این ضربالمثل قدیمی که «سالی که نکوست؛ از بهارش پیداست» خاموشیها از همین فروردین و اردیبهشت نشان داد که نسبت به این مساله در سال جدید نیز چندان نباید خوشبین بود و اگر در زمستان ناترازیها با خواموشیها و قطع گاز مواجه بودیم؛ این رویه در بهار و تابستان به شیوهای دیگر ادامه خواهد یافت و این بار در تابستان گرم با قطع آب و برق پیش خواهد رفت. جالب اینکه برخی حامیان دولت در زمان معرفی کابینه بارها گزینههای بسیار بهتری را برای تصدی پست وزارت نیرو مطرح کرده بودند، اما معلوم نشد چرا پزشکیان علیآبادی را که در دولت سیزدهم نیز در زمان وزارت صمت عملکرد چندان درخشانی نداشت به وزارت نیروی دولت چهاردهم گماشت. این در حالی است که امروز نه تنها صدای اعتراض حامیان دولت و جامعه، بلکه دیگر مخالفان دولت و نمایندگان مجلسی که با رای اعتماد بالا علیآبادی را به پاستور فرستادند نیز بهدلیل عملکرد نامطلوب، علم مخالفت با وی را برداشتهاند. آنچه مسلم است و رئیسجمهور نیز باید در نظر بگیرد، این است که ناترازیها با علیآبادی در وزارت نیرو حل نخواهد شد و تا اعتراضات بیشتر نشده و مجلس دست بهکار کنارگذاشتن وزیر نیرو نشده، خود پزشکیان باید به این وزارتخانه نگاه تحولی داشته باشد و گزینهای همراه و با نگاه توسعهای، رو به جلو و در مسیر حل مشکلات را جایگزین کند.
* طرح استیضاح وزیر
مجلس دوازدهم چندی است رویکردی تعامل و وفاق با دولت را کنار گذاشته و به سمت استفاده از ابزارهای نظارتی خود رفته است. اواخر سال گذشته به بهانههای واهی عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد موفق دولت چهاردهم را تنها پس از گذشت شش ماه از دولت با استیضاح کنار زدند و طی روهای گذشته نیز طرح استیضاح فرزانه صادق وزیر موفق راه و شهرسازی را کلید زدهاند. اما شاید تنها وزیری که به جهت نارضایتیها از عملکردش از سوی مجلس بازخواست میشود، عباس علیآبادی وزیر نیرو است. چنانکه روز سهشنبه در صحن علنی، نایبرئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اعلام وزیر نیرو به روسای یکی از کمیسیونهای تخصصی مجلس مبنی بر اینکه دیگر برق چاههای کشاورزی قطع نمیشود، اظهار کرد: فردای همان روز که این موضوع از تریبون مجلس اعلام شد، برق چاههای کشاورزی قطع شد؛ بر همین اساس از وزارت نیرو و مدیران مربوطه درخواست میکنیم که وقتی موضوعی را به اطلاع یک نماینده مجلس و رئیس کمیسیون میرسانند دقت کنند که چه میگویند. در همین راستا حمیدرضا گودرزی عضو کمیسیون عمران مجلس، از کلیدخوردن استیضاح عباس علیآبادی وزیر نیرو با 15 امضا خبر داد؛ سومین وزیر دولت که مجلس به دنبال استیضاح او است. بهگفته گودرزی تعداد امضاها برای استیضاح وزیر نیرو در حال افزایش است. جالب اینکه عملکرد علیآبادی مجلس همراه او را نیز بر علیه او کرده و طرح استیضاح وزیر یعنی آنها در کارآمدی علیآبادی تشکیک کردهاند و یا درصدند که رای اعتماد بالای خود را به او پس بگیرند. آنچه مسلم است با علیآبادی یا بدون او باید مشکل ناترازی و قطعیهای گاه و بیگاه برق در جایی به نقطه پایان برسد که این مساله اهتمام دولت و مجلس را میطلبد.
* از حرف تا عمل
یک فعال سیاسی در خصوص ناتزازیها و عملکرد وزیر نیرو اظهارداشت: ما از آقای علیآبادی بهخصوص در زمانیکه وزارت صمت بود وعدهها و حرفهای بیهوده خیلی شنیدیم مثل اینکه زمانی گفتند ما ۱۰۰ هزار تا اتومبیل برقی تا اسفند تحویل میدهیم و از این دست حرفها زیاد زدند. ولی واقعا این ناترازی برق اصلا در کوتاهمدت قابل حل نیست بلکه در کوتاهمدت باید یک مقرراتی برای صرفهجویی کامل بگذارند. سیدمصطفی هاشمیطبا به «آرمان ملی» گفت: اصلا در کشور صرفهجویی نیست و مثل همیشه هرکس هر میزان که بخواهد مصرف میکند. بنابراین الان ما فقط با صرفهجویی ناترازی را تاحدی کنترل کنیم. البته صرفهجویی به معنی قطع برق کارخانهها نیست بلکه بدین معنی این است که واقعا به کارخانهها و مردم بگویند که شرایط مصرف باید چگونه باشد و چگونه تنظیم کنند. وی افزود: لذا وعدههای مختلف میدهند هیچکدام عملی نمیشود و هیچ برنامهای هم ندارند. در مورد آب و فاضلاب هم همین رویه است و برنامهای نیست چون برنامه باید عملیاتی شود. گرچه در دولتهای قبلی هم همینطور بوده است. این کارها برنامهدار و مدتدار است و باید با برنامهریزی و کار اجرایی درست و دقیق پیش برود. هاشمیطبا بیانکرد: من شنیدم که مثلا دولت چین در عرض ششماه چند میلیون موتورسیکلت شانگهای را از بنزینی به برقی تبدیل کرده و این فقط با یک اراده انجام شده اما در کشور ما این اراده نیست و ما اراده را در درگیریها و در مسائل سیاسی گذاشتهایم و این موضوعات را در داخل رها کردهایم. همه کار میشود کرد، اما هیج برنامهای برای صرفهجویی ملت وجود ندارد. وی عنوان کرد: البته اینگونه نیست که در حوزه انرژی یک وزیر جدید خیلی خوب بیاید و بتواند مسائل را حل کند اما باید این اتفاق بیفتد و حداقل در این مسیر یک گام به جلو بردارد. وقتی یک وزیر ناتوان است باید تغییر کند، چرا که آقای علیآبادی فقط حرفهای خوبی میزند اما عمل نمیکند.