درس آموزی از جنگ 12 روزه
دبیرکل خانه صمت با مثبت ارزیابی کردن بسته پیشنهادی وزارت صمت برای حمایت از صنایع پس از جنگ 12 روزه گفت: درسهای زیادی از این جنگ آموختیم که باید در آینده به کار گیریم.

وزارت صمت خبر از تدوین بسته حمایتی برای بخش صنعت داده است. بستهای که در دو بخش تدوین شده و یک بخش آن مربوط به حمایت از واحدهای صنعتی تخریب شده در جریان جنگ 12 روزه است. این بخش با هدف بازسازی و بازگشت واحدهای صنعتی به چرخه تولید از طریق تأمین ارز و منابع مالی برای بازسازی طراحی شده است. بخش دوم هم مرتبط با حمایت عام از صنایع کشور است و شامل تسهیل در ثبت سفارش، ترخیص کالا، امور گمرکی و رفع موانع تولید خواهد بود.
این بسته تا چه میزان میتواند اثر مثبت بر تابآوری واحدهای صنعتی بعد از فشار مضاعف ناشی از تنشهای جنگ 12 روزه داشته باشد؟
آرمان خالقی، دبیرکل خانه صمت، در گفتوگو با آوش در این رابطه بیان کرد: هنوز کلیات نهایی بسته منتشر نشده است. من پیش نویس بسته را دیده بودم ولی به دنبال کلیات بسته نهایی هستیم زیرا میخواستم ببینم چه میزان از پیشنویس اولیه حفظ شده است.
او افزود: در پیشنویس بسته، چند مورد مد نظر قرار داده شده بود. واحدهای آسیب دیده و واحدهایی که محصولاتشان جزو کالاهای اساسی و مورد نیاز کشور است مثل کالاهای اساسی، دارویی و محصولات پزشکی در بسته پیشنهادی جزو اولویت یک حساب شدهاند.
خالقی گفت: در ارتباط با اولویت یک، موضوع تثبیت استمرار کالارسانی به مردم مورد توجه قرار گرفت و تمهیداتی برای این بخش دیده شده است.
او اضافه کرد: در پیشنهادات ارائه شده یکسری تمهیدات هم عمومی است. برای ترخیص کالاها، تسریع در امور و ثبت سفارشی که برای این قبیل کالاها باید انجام شود، حتی برای اینکه خارج از نوبت کالاها وارد بنادر شود و ترخیص این محمولهها اولویت داشته باشند، مواردی پیشبینی شده است.
دبیرکل خانه صمت گفت: روی بحث اظهارنامه مالیاتی یک مهلتی به فعالان اقتصادی داده شده که ارائه این مهلت منطقی است و خواسته بخش خصوصی هم همین بود. با توجه به اینکه در جنگ 12 روزه یک خللی به فعالیتها وارد شده است، یک فرصتی برای ارائه ترازنامه مالیاتی پایان تیرماه برای فعالان اقتصادی در نظر گرفته شده است. یا مثلا برای برگزاری مجامعی که به تاخیر افتاد و نیاز به ترتیبات قانونی مجدد داشت، یک فرصتی لحاظ شد.
او افزود: در راستای ارائه فهرست کارگران واحدهای تولیدی به تامین اجتماعی، یک مهلت دو ماهه در نظر گرفته شد و قرار است استمرار خدمات تامین اجتماعی و درمانی را در طی این مدت داشته باشیم.
خالقی توضیح داد: کلیت تدوین بسته اقدام خوبی است و روی آن خوب فکر شده است. بخش خصوصی پای کار آمد. اتاق بازرگانی نظر داد و خانه صمت نظراتش را ارسال کرده بود. پیشبینی میشود خیلی از مواردی که دیده بودیم در مصوبه دولت هم لحاظ شده باشد. این بسته حاصل یک کار فکری بود که وزارت صمت بهعنوان متولی با همکاری سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی، تامین اجتماعی و وزارت کار و دارایی آن را تدوین کرد.
او افزود: روی هم رفته با توجه به شرایط و فرصت کم، پیشنهادات مطرح شد و مصوبه کمیسیون زیربنایی دولت اقدام بسیار خوبی است. یکسری موضوعات برای اجرایی شدن نیاز به مصوبه مجلس دارد و باید مسیر قانونی خود را طی کند.
دبیرکل خانه صمت توضیح داد: خیلی از مصوبات این بسته مربوط به شرایط اضطرار است. طول دوران اضطرار را شعام تعیین میکند. باید شورایعالی امنیت ملی تعیین کند که چه بازه زمانی دوران اضطرار به حساب میآید. اگر قرار باشد چیزی را به صورت دائمی حل کنیم، نیاز دارد که احیانا مصوبه مجلس دریافت شود.
خالقی افزود: مثلا ممنوعیت اقدامات ثبتی به دلیل بدهی مالیاتی یکی از این موارد است. فعالان اقتصادی اگر بدهی بانکی داشته باشند، اقدامات ثبتی نمیتوانند انجام دهند. تسری دادن مسائل ذینفع واحد هم یکی دیگر از این موارد است. اگر در یک جایی دو شرکت کنسرسیوم تشکیل بدهند، بدهی جاهای دیگر به سایر شرکتها و اشخاص حقوقی تسری داده میشود و مشکل ایجاد میشود. قاعدتا این مسایل نیاز دارد که از مسیر قانونی حل شود.
حذف دیوانسالاری، درس جنگ 12 روزه
او بیان کرد: من فکر میکنم بحث جنگ 12 روزه درسهای خوبی به ما داد. با این درسها باید یک مسیر بهتر و رفتار مدیریتی مناسبتری را در کشور در پیش بگیریم.
خالقی اضافه کرد: این جنگ در جاهایی نقاط ضعفمان را نشان داد. سرعت عمل را به ما آموزش داد و فهمیدیم میشود امور را خیلی سریعتر و بدون انجام کارهای فرمالیته و دیوانسالاری به انجام رساند. میشود یک رویهای برای مقرراتزدایی در پیش گرفته شود و خیلی جدیتر باید روی این موضوع کار شود.
دبیرکل خانه صمت درباره آمار واحدهای صنعتی آسیب دیده و میزان اعتبارات مورد نیاز برای بازسازی آنها گفت: میزان خسارت واحدها و ارقامش مشخص نیست. استانها در حال برآورد و تجمیع منابع ریالی و ارزی مورد نیاز هستند. هنوز تجمیع آمارها انجام نشده است.