دور پنجم به پایان رسید اما همه راهها به رم ختم شد؟
ایران و آمریکا پنجمین دور مذاکرات را در حالی برگزار کردند که اختلافات بنیادین بین آنها همچنان ادامه دارد.

ایران و آمریکا پنجمین دور مذاکرات را در حالی برگزار کردند که اختلافات بنیادین بین آنها همچنان ادامه دارد؛ ایران خواهان حفظ توان غنیسازی خود است و آمریکا بر توقف غنیسازی تأکید دارد. با این حال و باوجود آنکه استیو ویتکاف، رئیس هیأت آمریکایی، در نیمه مذاکرات از محل خارج شد به گفته سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، همچنان میتوان به آینده مذاکرات امیدوار بود.
این دور از مذاکرات در حالی برگزار شد که ساعتی پیش از آن استیو ویتکاف، نماینده آمریکا در مذاکرات هستهای با ایران، با دیوید بارنیا، رئیس موساد و رون درمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل، دیدار کرد. هرچند اطلاعاتی درباره این نشست منتشر نشد اما مقامات آمریکایی مدعی شدند، چنین دیدارهایی غیرمعمول نیست. این دیدار باعث بروز گمانهزنیهای رسانهای زیادی شد. بنا بر گزارشی که آکسیوس منتشر کرد، هدف اصلی این دیدار هماهنگی مواضع میان واشنگتن و تلآویو و کسب اطلاع فوری از نتایج مذاکرات بود.
پنجمین دور مذاکرات در حالی آغاز شد که چهار دور قبلی مذاکرات بنا بر آنچه دو طرف گفته بودند بخوبی در حال انجام بود اما مسأله غنیسازی در متن هر چهار دور مذاکرات وجود داشت و دو طرف با حساسیت بسیار آن را دنبال میکردند. دیدار ایران و آمریکا در فضایی بسیار سنگین برگزار شد، علت آن نیز یک هفته فشار مداوم بر ایران از سوی تروئیکای اروپایی و رسانههای آمریکایی بود که گزارشهایی از حمله احتمالی اسرائیل به ایران منتشر میکردند.
بنا برگزارشها در نشست روز جمعه 2 خردادماه نخست هیأت آمریکایی وارد محل برگزاری مذاکرات شد و پس از آن نیز هیأت ایرانی به پای میز مذاکرات غیرمستقیم رفت.
بعد از گذشت دو ساعت از مذاکره، رسانههای خبری که بیرون از محل مذاکرات تجمع کرده بودند از خروج خودروهای یکی از هیأتهای مذاکره کننده از دروازههای محل مذاکرات خبر دادند و اندکی بعد گزارشها حاکی از آن بود، استیو ویتکاف میز مذاکره را ترک کرده است.
در شرایطی که گمانهزنیهای رسانهای درباره احتمال پایان مذاکره داغ بود اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارتخارجه ایران، اعلام کرد ویتکاف بهدلایل پروازی محل را ترک کرده و مذاکرات ادامه دارد. با این حال گزارشهایی هم منتشر شد که نشان میداد هیأت ایرانی در حال مذاکره با طرف عمانی است.
در نهایت، سه ساعت بعد از آغاز مذاکرات درحالی که اطلاعرسانی شفافی درباره مذاکرات از طرف ایرانی و آمریکایی وجود نداشت بدرالبوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، با انتشار پیامی در ایکس از پایان پنجمین دوره مذاکرات تهران و واشنگتن خبر داد.
بوسعیدی در این پیام نوشت: «پنجمین دور از مذاکرات ایران و ایالات متحده امروز در رم به پایان رسید؛ مذاکرات با مقداری پیشرفت همراه بود اما هنوز به نتیجه قطعی نرسیدهایم. امیدواریم در روزهای آینده بتوانیم مسائل باقیمانده را روشن کنیم تا بهسوی هدف مشترک، یعنی دستیابی به توافقی پایدار و شرافتمندانه، پیش برویم.»
سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، هم در گفتوگویی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما ایران گفت: «این دور از مذاکرات، یکی از حرفهایترین ادوار مذاکراتی بود. ما یک بار دیگر مواضع و اصول جمهوری اسلامی ایران را در خصوص مذاکرات بیان کردیم. مواضع ما روشن است و بر روی آنها ایستادگی داریم. اکنون فکر میکنیم یک درک بهتر و روشنتری نسبت به این مواضع نزد طرف آمریکایی وجود دارد.»
او همچنین تأکید کرد: «وزیر خارجه عمان در این دوره از مذاکرات تلاش کرد راهکارهایی را مطرح کند که موانع موجود برطرف شود و پیشرفتهای حاصل شود. در همین چارچوب ایدههایی مطرح شد و قرار شد کار کارشناسی بیشتری توسط دو طرف در مورد ایدهها صورت بگیرد و به پایتختها منتقل خواهد شد؛ بدون اینکه فعلا هیچ تعهدی برای هیچ طرفی داشته باشد. بنای ما بررسی این راهکارهای جدید و پیشنهاداتی است که میتواند با حفظ اصول و مواضع جمهوری اسلامی ایران احتمالاً راهگشا باشد.»
عراقچی در پایان ابراز امیدواری کرد، دو طرف دیدگاه خودشان را نسبت به این پیشنهادات و راهکارها ارائه بدهند و در دور بعدی مذاکرات تنظیم و اجرا شود و دو طرف بتوانند وارد جزئیات مذاکرات شوند.