اندیشکده رصد هستهای در آینده نزدیک فعالیتش را رسما آغاز میکند
مدیر گروه سیاست بینالملل اندیشکده رصد هستهای از آغاز فعالیت رسمی اندیشکده رصد هستهای در آینده نزدیک خبر داد.

ساسان کریمی، مدیر گروه سیاست بینالملل اندیشکده رصد هستهای، امروز (سهشنبه) ۲۳ اردیبهشتماه در حاشیه سی و یکمین کنفرانس هستهای ایران در مشهد از آغاز فعالیت رسمی اندیشکده رصد هستهای در آینده نزدیک خبر داد.
وی با بیان اینکه این اندیشکده مستقل است، افزود: حدود یک سال و اندی پیش این اندیشکده به صورت پایلوت شروع به فعالیت کرد و قرار است در آینده نزدیک رسما فعالیتش را آغاز کند. در این مدت، ساختارهای سازمانی مورد نیاز ایجاد شده، مراحل قانونی طی شده و اکنون وبسایت آن در دسترس عموم قرار دارد. در این وبسایت، گزارشها و مقالات منتشرشده در دوران پایلوت فعالیتهای اندیشکده، قابل مشاهده است.
وی در ادامه افزود: مسئله هستهای برای ما اهمیت ویژهای دارد؛ نه بهخاطر جنبه فنی آن بلکه بهدلیل پروژه امنیتیسازیای که از سوی برخی بازیگران بینالمللی بهویژه اسرائیل علیه ایران طراحی شده است. در واقع مسئله فنی خاصی در برنامه هستهای ایران وجود ندارد؛ مانند بسیاری از کشورها، ما نیز سطحی از دانش و فناوری هستهای را در اختیار داریم. اما این موضوع از دهه ۱۹۹۰ میلادی، بهویژه پس از فروپاشی شوروی و آغاز نظم جهانی جدید، بهانهای شد برای برخی کشورها تا ایران را بهعنوان یک "تهدید امنیتی" معرفی کنند. مثلاً اقداماتی چون کشیدن تصویر بمب توسط نخستوزیر اسرائیل در مجمع عمومی سازمان مللبه سالهای ۹۳ و ۹۴ میلادی بازمیگردد.
ساسان کریمی تاکید کرد: در این فضا برخی تلاش دارند تا با امنیتیسازی موضوع، ایران را به کشوری با ریسک بالا تبدیل کنند؛ کشوری که تعامل با آن هزینهبر باشد. در مقابل، اندیشکده هستهای ما با هدف شکستن این فضا و ارائه روایتی متوازن از عدالت در برنامه هستهای ایران فعالیت میکند—عدالتی که هم در سطح نظارت و هم در سطح بهرهمندی از امکانات فنی معنا پیدا میکند.
وی تاکید کرد: لابیگری یکی از کارکردهای رایج اندیشکدهها در سطح بینالمللی است. در بسیاری از مذاکرات از جمله مذاکرات مرتبط با برجام، تعداد اعضای اندیشکدهها گاهی کمتر از سیاستمداران و روزنامهنگاران حاضر نبود. این افراد اغلب نقشی بینابینی دارند؛ پیام میبرند، میآورند و درخت ایدهای را میکارند که بعدها میتواند به متن تبدیل شود یا به طرفین مذاکرات کمک کند که حرفهایی را—که گفتنش برای سیاستمدار هزینه دارد—از مسیر لابی و بهصورت غیرمستقیم مطرح کنند. با این حال، اندیشکده هستهای ما در حال حاضر مأموریت لابیگری را برای خود تعریف نکرده است. تمرکز اصلی ما، تولید محتوای سیاستنامهای، پژوهشهای تحلیلی و ارائه ریپورتهای قابل استناد برای تصمیمسازان است.