به روز شده در
کد خبر: ۱۸۴۳۶
به بهانه روز جهانی بهداشت قاعدگی

زنان حق دارند سالم و بدون شرم زندگی کنند

شرم مانع می‌شود تا بسیاری از زنان حرف زدن در رابطه با قاعدگی را نادرست بدانند. همین امر باعث شده تا مشکلات زنان در این دوره به اندازه کافی شناخته نشود. 28 می روزی مختص به قاعدگی زنان است تا بتوانند بدون احساس شرم از آن حرف بزنند.

زنان حق دارند سالم و بدون شرم زندگی کنند
گروه اجتماعی آوش

28می روز بهداشت قاعدگی نام‌گذاری شده است. حرف نزدن و پنهان کردن چرخه قاعدگی برای بیشتر مردم جهان موضوعی عادی است و همین امرباعث شده  زنان و دختران در برخی از نقاط کم برخوردار با مشکلات زیادی مواجه شوند وزنان زیادی در سراسر جهان فقط به خاطر قاعدگی و عملکرد طبیعی بدن، مورد آزار، تبعیض و در مواردی طرد شدن از جامعه قرار بگیرند.

چرا 28 می؟

یک سازمان غیردولتی فعال در زمینه بهداشت زنان در آلمان به نام واش یونایتد (WASH United) از سال ۲۰۱۴ روز بیست و هشتم ماه می را به عنوان روز جهانی بهداشت قاعدگی نامید و سازمان‌ها و رسانه‌های زیادی از جمله صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف، در آگاهی رسانی درباره بهداشت قاعدگی با این سازمان همکاری می‌کنند و انتخاب روز ۲۸ام پنجمین ماه سال میلادی یعنی ماه می، اقدامی نمادین درباره متوسط سیکل قاعدگی و دوران خونریزی زنان بوده است.

سکوت را بشکنید

تا همین چند دهه قبل حرف زدن در مورد قاعدگی تابو تلقی شده و از آن به عنوان یک وضعیت شرم‌آور که باید پنهان نگه داشته شود، یاد می شد، اما با فعالیت‌های مستمر فعالان حقوق زنان و سازمان‌های بین‌المللی و داخلی حالا این موضوع مانند گذشته نیست و زنان فضای بیشتری برای حرف زدن در این‌باره دارند. هرچند در ایران هنوز شرم و حیا باعث شده تا برخی زنان حرف زدن و تلاش برای فرهنگ سازی در این زمینه را امری غیر ضروری و خصوصی بدانند؛ با این حال بخش عمده ای از جامعه بر این باورند که نباید این چرخه طبیعی را پنهان کرد و باید سکوت در مورد بهداشت قاعدگی را شکست.

دوره قاعدگی باید با آرامش سپری شود

قاعدگی دوره‌ای است که باید با آرامش طی شود. این آرامش شامل در دسترس بودن لوازم این دوران نیز می‌شود. وقتی افراد نتوانند به امکانات بهداشتی و وسایل ایمن و موثر برای مدیریت بهداشت قاعدگی خود دسترسی داشته باشند، نمی‌توانند چرخه‌ی قاعدگی خود را با آرامش مدیریت کنند و آرامش و اعتماد به نفس آنها تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

از سوی دیگر مسائلی از جمله نابرابری جنسیتی، فقر شدید، بحران‌های سیاسی و طبیعی و سنت‌های تبعیض‌آمیز، می‌توانند دوره قاعدگی را به دورانی سرشار از محرومیت تبدیل یا روزهایی را بسازند که در آن زنان و دختران برچسب شرم را با خود حمل کنند. زنان زیادی هستند که تجربه‌های تلخی از این دوران دارند واین تجربیات مختص به کشور خاصی نیست و کشورهایی که ادعای پیشرفت و طرفداری از حقوق زنان را دارند نیز به کرات درگیر این موضوع هستند. روز جهانی بهداشت قاعدگی دقیقا برای چنین مواقعی ثبت شده تا موانع را نشان دهد و یادآور محدودیت‌ها شود.

فقر در قاعدگی

یکی از مسائل جدی که بهداشت زنان در دوره قاعدگی را تحت تاثیر قرار داده فشارهای اقتصادی است. استفاده از پدهای بهداشتی یا تامپون از ملزومات این دوره است و مشکلات اقتصادی باعث شده تا برخی زنان نتوانند آنها را تهیه کنند، این موضوعی است که کمتر به آن پرداخته شده است.

در یکی، دو سال اخیر با بالا رفتن قیمت پدهای بهداشتی بانوان، این تجربه ماهانه برای بسیاری از زنان سخت‌تر شده است.

از سوی دیگر کیفیت لوازم قاعدگی ساخت داخل هم مشکلی مضاعف برای زنان شده‌اند و برندهای خارجی نیز در بازار وجود ندارد.

 یک روز مختص قاعدگی

زنان، به ویژه زنان شاغل تجربه‌های سختی در دوران قاعدگی خود داشته‌اند. آنها می‌گویند روزی برای استراحت کردن ندارند؛ یا نمیتوانند در محل کار به رییس مرد خود بگویند که به چه دلیل ضعف جسمی دارند و حالشان خوب نیست یا صحبت کردن از سندوم‌های پیش از قاعدگی برایشان دشوار است و نیاز دارند تا در این دوران کمی از فعالیت‌های خود را کاهش دهند چون در مشکلات جسمی، از نظر روحی نیز تحت فشار هستند. این موضوع و مسائل مشابه نشان دهنده فقر دانش در این زمینه است و هنوز باید برای فرهنگسازی بیشتر تلاش کرد.

ارسال نظر

آخرین اخبار