دوئل روی خط قرمزها
در حالی که گفتوگوهای هستهای به دور پنجم نزدیک میشود عراقچی و ویتکاف روز گذشته در اعلام مواضع، صراحت بیشتری از خود نشان دادند

روزنامه ایران در گزارشی نوشت:
در میانه «مجمع گفتوگوی تهران»، ناگهان تمام دوربینها و میکروفنها روی یک چهره زوم کردند: عراقچی در حال گفتوگوی فشردهای بود با دو بازیگر کلیدی خلیج فارس؛ بدر البوسعیدی از عمان و محمد بن عبدالرحمن آل ثانی از قطر. اما آنچه موجی از گمانهزنیها را به راه انداخت، دیدار پشت درهای بسته عراقچی با وزیر خارجه عمان بود؛ دیپلماتی که کشورش پل ارتباطی مذاکرات حساس تهران و واشنگتن است. وقتی منابع آمریکایی از نشست قریبالوقوع ایران و آمریکا در اروپا خبر دادند، شایعات رنگ واقعیت گرفت. هرچند عراقچی با احتیاط اعلام کرد هنوز تاریخ مشخصی تعیین نشده، اما نشانهها گویای جنبوجوشی تازه در پشت صحنه دیپلماسی است.
اما این تنها صحنه قابل توجه مجمع نبود. در حاشیه، یک دوئل از راه دور هم در گرفت؛ استیو ویتکاف، رئیس هیأت آمریکایی، در گفتوگو با شبکه ایبیسی بار دیگر تکرار کرد که تنها گزینه قابل قبول برای آمریکا، «غنیسازی صفر» است. او در گفتوگو با ایبیسی نیوز ادعا کرد: «ما یک خط قرمز بسیار بسیار واضح داریم و آن غنیسازی است. ما نمیتوانیم حتی اجازه یک درصد قابلیت غنیسازی را بدهیم.»
پاسخ عراقچی اما بیپرده و قاطع بود: «اگر خواستههایتان بر پایه واقعیت نیست، طبیعی است به نتیجهای هم نمیرسید.» عراقچی گفت: «اگر علاقهمند هستند که مطمئن شوند سلاح هستهای تولید نمیشود، ما برای این کار آمادگی داریم. اگر درخواستهای غیرواقعی داشته باشند طبیعی است که برآورده نمیشود.»
ساعتی بعد از این موضع، عراقچی تأکید کرد: غنیسازی در ایران ادامه خواهد یافت. وزیر امور خارجه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در مذاکرات مربوط به برنامه صلحآمیز هستهای ایران، طرفهای آمریکایی ما طبعاً آزادند که برای مهار فشار گروههای ذینفوذ- عوامل بدخواهی که دستکم در دولتهای پیشین دستورکار را تعیین میکردند-هر آنچه را در فضای عمومی لازم میدانند، بیان کنند.» عباس عراقچی افزود: «اما ایران تنها مسئول رفتار خود است و از همین رو، سیاست ما پرهیز از مذاکره در عرصه عمومی است؛ بهویژه با توجه به شکافهای فزایندهای که این روزها میان مواضع علنی و خصوصی طرف آمریکایی و نیز نوسانات هفتگی در موضعگیریهای آنان دیده میشود.»
وزیر امور خارجه در ادامه تصریح کرد «موضع ما در قبال حقوق ایران بهعنوان عضو پیمان عدم اشاعه (NPT) کاملاً روشن و غیرقابل تفسیر است. هیچ سناریو یا وضعیتی وجود ندارد که در آن ایرانیان اجازه دهند از آن حقوق محروم شوند. تسلط بر دانش غنیسازی، یک دستاورد بومی است که زحمات زیادی برای آن کشیده شده است، دستاوردی که حاصل سالها تلاش علمی و ازخودگذشتگیهای چشمگیر با اهدای مال و جان است.»
وی در پایان نوشت: «اگر ایالات متحده واقعاً در پی آن است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد، دستیابی به یک توافق در دسترس است و ما آمادهایم برای جلوگیری همیشگی از تحقق چنین سناریویی، وارد گفتوگوهای جدی شویم. در هر حال، غنیسازی در ایران- چه توافقی حاصل شود و چه نشود- ادامه خواهد یافت.