عربستان می تواند مذاکرات ایران و آمریکا را به توافق نزدیک کند
قاسم محبعلی، دیپلمات و تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: همانطور که سعودی نسبت به برجام تعرض داشت و موافق توافق ایران و ۱+۵ نبود، با توجه به بهبود روابطش با ایران، می تواند در جهت پیشبرد مذاکره با آمریکا موثر واقع شود و در راستای توافق گام بردارد.

روزنامه اطلاعات گفتگوئی را با قاسم محبعلی، دیپلمات و تحلیلگر مسائل بین الملل منتشر کرده است:
قاسم محبعلی، مدیرکل اسبق خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه با اشاره به سفر دونالد ترامپ به عربستان و تاثیری که دولت سعودی می تواند بر روند مذاکرت ایران و ایالات متحده بگذارد، اظهار داشت: عربستان با اینکه طرف مذاکره بین ایران و آمریکا نیست، اما می تواند جزء ذی نفعان این رویداد مهم قلمداد شود. در واقع همانطور که سعودی نسبت به برجام تعرض داشت و موافق توافق هسته ای ایران و ۱+۵ نبود، با توجه به اینکه رابطه اش با ایران رو به بهبودی می رود، می تواند در جهت پیشبرد مذاکره با آمریکا موثر واقع شود و در راستای توافق گام بردارد.
این مدیر اسبق وزارت امور خارجه در ادامه گفت: این نکته را هم نباید فراموش کرد که «ایرانی که انررژی هسته ای نداشته باشد» برای عربستان همسایه ای مطلوب و به صرفه تر محسوب می شود. اگرچه این را هم باید در نظر داشت، بن سلمان در شرایط فعلی تمایل به تعامل با ایران دارد. بنابراین احتمالا تلاش خواهد کرد هر طور شده، مذاکره ایران و آمریکا به نتیجه مثبت برسد.
محبعلی درباره سفر رییس جمهور آمریکا به خاورمیانه نیز تصریح کرد: دونالد ترامپ چشم به ثروت خاورمیانه دارد. بنابراین در اوج مذاکره با ایران، تصمیم گرفته است با سفر به عربستان، امارات و قطر برنامه های اقتصادی اش را پیگیری کند که ریشه این تلاش های ترامپ را می توان در رقابت اقتصادی آشکاری که آمریکا با چین دارد، دانست.
سفیر اسبق ایران در یونان و مالزی درباره گفت و گوهایی که بین نمایندگان ایران و آمریکا در چهار دوره مذاکره صورت گرفته، توضیح داد: ظاهرا در این ۴ دور گفت و گو دو کشور تا حدی توانسته اند، اختلافات را مدیریت کنند و به نظر می رسد مذاکره ایران و آمریکا تا تحقق نتیجه ای که توقعات دو طرف را برآورده کند، ادامه خواهد داشت.
وی تصریح کرد: اشکال مذاکرات صورت گرفته در این است که با وساطت کشورهای دیگر انجام شده تا ایران و آمریکا بالاجبار منافع آنها را هم در نظر بگیرند. به همین دلیل تاکید می شود، تهران و واشینگتن باید به طور مستقیم و بدون مداخله این کشور و آن کشور وارد فضای گفت و گو شوند تا از این طریق، نتیجه ای حاصل شود که مطلوب هر دو طرف باشد.
محبعلی یادآور شد: توافق احتمالی همانطور که برای ایران منافع زیادی خواهد داشت، می تواند برای منطقهِ مهم خاورمیانه هم دستاوردهای مهمی داشته باشد.