روایت دست اول ابوشریف از وضعیت غزه
نوار غزه در بیش از۴۰روزی که از موج جدید حملات ارتش رژیمصهیونیستی میگذرد همچنان زیرآتش هوایی و زمینی این رژیم قرار دارد، جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم مقاوم وبیپناه غزه به نهایت خودرسیده وبه یک فاجعه انسانی تمامعیار تبدیل شده است.

روزنامه جام جم گفتگوئی با ابوشریف نماینده جنبش جهاد اسلامی در تهران منتشر کرده است:
بمباران وحشیانه و بیوقفه خانهها، بیمارستانها، مدارس،مساجد وحتی چادرهای آوارگان، چهرهای فاجعهآمیز از قتل و قساوت ترسیم کرده است، جنایات رژیمصهیونیستی در غزه و نقض مستمر حقوق بشر از سوی این رژیم در سایه سکوت مجامع بینالمللی وحمایت تمام قدآمریکا ازآن صورت میگیرد.با ناصر ابوشریف،نماینده جنبش جهاداسلامی درایران گفتوگو کردیم. وی از وضعیت فاجعهبار انسانی و میدانی غزه گفت و همچنین از مواضع دولتهای اسلامی درخصوص جنایات رژیمصهیونیستی انتقاد کرد و خواستار اقدامات عملی و مؤثر کشورهای اسلامی در برابر تجاوزات رژیماشغالگر شد.
با توجه به اتفاقات اخیر در غزه و حملات شدید رژیمصهیونیستی، شرحی از وضعیت انسانی ومیدانی بفرمایید؟
وضعیت انسانی در غزه بسیار فاجعهبار بوده و جنگ باعث ایجاد بحران انسانی بیسابقه و بزرگی شده و حملات اسرائیلی تمام زیرساختهای حیاتی غزه و مردم بیگناه آن را هدف قرار میدهد. تعداد شهدا از ۵۱هزارنفر ومجروحان از ۱۱۷هزار نفر فراتر رفته و حتی پناهگاهها و مدارس از حملات هوایی در امان نیستند؛ به گونهای که در هفتههای اخیر، مدارس و بیمارستانها نیز هدف حمله مستقیم واقع شدهاند که نشاندهنده اراده رژیمصهیونیستی برای هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان است.حدود ۱.۹میلیون فلسطینی معادل ۹۰درصد از جمعیت غزه بارها آواره شدهاند و به همین دلیل در چادرها یا مدارس تخریبشده زندگی میکنند آن هم بدون هیچ حفاظتی در برابر حملات دشمن صهیونیستی یا شرایط جوی. این افراد در شرایط بسیار بدی زندگی میکنند و امیدی به بازگشت به خانههای خود ندارند. از دوم مارس ۲۰۲۵، محاصره کامل غزه باعث توقف ورود سوخت، غذا و دارو شده که همین مسأله به ایجاد بحران انسانی و قطع برق در غزه انجامیده تا جایی که زندگی روزمره مردم را تقریبا غیرممکن کرده است.۹۶درصد ازمردم غزه با بحران غذایی شدید مواجه هستند و هشدارهایی درباره گرسنگی در صورت ادامه تحریمها وجود دارد. بیش از ۸۵درصد از سیستم آب در غزه از بین رفته و مردم با کمبود شدید آب آشامیدنی سالم مواجه هستند.سامانه بهداشتی در غزه به آستانه فروپاشی رسیده و بیش از ۴۰۰ بیمار مبتلا به نارسایی کلیه تاکنون جان خود را از دست دادهاند، به این دلیل که شش مرکز دیالیز از هفتمرکز غیرفعال شدهاند. همچنین واکسیناسیون فلج اطفال برای ۶۰۰ هزار کودک فلسطینی در غزه نیز بهدلیل محاصره اسرائیلی متوقف شده است. ۹۵درصد از مدارس در غزه آسیب دیدهاند و برخی از آنها به پناهگاههایی برای خانوادههای آواره تبدیل شدهاند.
از سوی دیگر به خاطر حملات مستمر اسرائیل، روند آموزش در غزه تعطیل شده است.این در حالی است که دشمن حتی ماشینآلات سنگین و تجهیزات آواربرداری را بمباران میکند که باعث شده بسیاری از خانوادهها نتوانند اجساد عزیزان خود را کشف و دفن کنند.همزمان مردم غزه تحت فشار روانی شدید قرار دارند، به این دلیل که از یکطرف حملات صهیونیستی علیه آنان ادامه دارد و هنوز آوارهاند و هیچ افقی برای بازسازی یا بازگشت به خانههایشان وجود ندارد و از سوی دیگر سازمانهای حقوقبشر آنان را مردمی «محاصرهشده، گرسنهو ناامید» مینامند.
با توجه به چنین وضعیتی در غزه، حمایت کشورهای عربی و اسلامی از مردم غزه را چگونه میبینید؟ چرا برخی کشورها موضع انفعالی نسبت به وقوع چنین جنایاتی دارند؟
متأسفانه حکومتهای عربی و اسلامی در برابر حمله اسرائیلی به غزه موضع بیتفاوتی یا سکوت را انتخاب کردهاند و در برخی موارد، حتی به مسأله فلسطین خیانت میکنند. برخی از حکومتهای عربی فقط اقدام به صدور بیانیههای محکومیت میکنند که هیچ خاصیتی ندارد. در حالی که بسیاری از این حکومتها برای حفظ منافع خود حتی با رژیمصهیونیستی همکاری میکنند. این مسأله نشاندهنده کاهش شدید سطح مسئولیتپذیری این رژیمها در قبال آرمان فلسطین است که زمانی مسأله اصلی جهان عرب بود. از سوی دیگر در حالی که حمایتهای بیحدوحصر غرب از رژیمصهیونیستی ادامه دارد، اکثر حکومتهای عربی و اسلامی یا سکوت کردهاند یابه پروژههای صهیونیستی کمک میکنند.با این حال،برخی از کشورها مانند ایران و دیگر کشورهای اسلامی مواضع قاطعی در حمایت از فلسطین اتخاذ و با حمایتهای سیاسی و نظامی خود باعث تقویت روحیه مقاومت در فلسطین شدهاند اما مشکل اینجاست که تأثیر مواضع این کشورها در مقابل سکوت کشورهای عربی محدود است.
با توجه به انتقاداتی که از مواضع کشورهای اسلامی دارید در مقابل، انتظار شما از دولتها و ملتهای عربی و اسلامی در شرایط کنونی چیست؟
از حکومتهای عربی و اسلامی انتظارداریم که اقدامات قوی و مؤثری درزمینه حمایت از مردم فلسطین در برابر اشغالگری اسرائیلی انجام دهند وبه انتشار بیانیههای ضعیف بسنده نکنند واقداماتی عملی مانندقطع روابط دیپلماتیک با رژیمصهیونیستی، بستن سفارتهای اسرائیلی واعمال تحریمهای اقتصادی وتجاری علیه این رژیم انجام دهند و با وارد آوردن فشار سیاسی و اقتصادی آن را مجبور به رفع کامل محاصره غزه کنند. از مردم کشورهای عربی و اسلامی نیز انتظار داریم که در حمایت از فلسطین ثابتقدم بمانند وفقط به حمایت لفظی اکتفا نکنند وبه برگزاری تظاهرات و اعتراضات علیه اشغالگری صهیونیستی و کمپینهای تحریم محصولات اسرائیلی ادامه دهند و به دولتهایشان فشار آورده و آنها را به اتخاذ مواضع قاطعتری در زمینه حمایت از مقاومت فلسطین مجبور کنند.
نقش جمهوری اسلامی ایران، حزبالله لبنان و سایر گروههای محور مقاومت در حمایت از مردم غزه چگونه بوده است؟
نقش ایران و حزبالله در حمایت از غزه غیرقابل انکار است.ایران بهعنوان حامی استراتژیک اصلی مقاومت فلسطین، نهتنها از نظر مالی و نظامی، بلکه از لحاظ تقویت توانمندیهای دفاعی و تهاجمی به این مقاومت کمک کرده و با ارائه فناوریهای پیشرفته، به مقاومت امکان داده با اشغالگران اسرائیلی مقابله کند.البته حمایت ایران به این میزان محدود نمیشود و شامل تحرکات دیپلماتیک در سطوح بینالمللی نیز هست که به ارتقای جایگاه فلسطین در مجامع جهانی کمک کرده است. همچنین، حزبالله در این میان نقشی مکمل ایفا کرده و با گشودن جبهههای جدید علیه رژیمصهیونیستی در جنوب لبنان باعث فرسودگی و تحلیل رفتن قوای نظامی آنها شد. گرچه این حزب در این راه هزینههای سنگینی متحمل شد مانند شهادت بسیاری از رزمندگانش اما همین مسأله باعث تقویت روحیه مقاومت در غزه شده است.
از سوی دیگر محور مقاومت به رهبری ایران و حزبالله در واقع ستون استراتژیک مقاومت فلسطین است. لذا تاکید میکنیم که حمایتهای ایران فقط نظامی یا مالی نبوده، بلکه حمایتهای سیاسی و دیپلماتیک آن نیز در زمینه تقویت جایگاه فلسطین در سطح جهانی تأثیرگذار بوده است.
چالشهای پیشروی جهاد اسلامی و مقاومت فلسطین در برابر دشمن صهیونیستی چیست و راهبرد شما برای عبور از این چالشها چیست؟
مهمترین چالشها برای مقاومت فلسطین، ادامه جنایات این رژیم سفاک علیه مردم بیگناه است. رژیمصهیونیستی هر روز در حال ارتکاب جنایات جنگی و نسلکشی است و هیچگونه ارزشی برای قوانین انسانی یا اخلاقی قائل نیست. همچنین پشتیبانی بیشائبه غرب از رژیم صهیونیستی و عدم واکنش جامعه جهانی نسبت به جنایت این رژیم، به آن امکان داده تا به جنایات خود ادامه دهد.
چالش دیگر مقاومت،اختلافات داخلی درفلسطین است که باعث تضعیف جبهه داخلی وکاهش هماهنگی میانگروههای فلسطینی در برابر رژیمغاصب شده است. درنتیجه برای مقابله با این چالشها، باید وحدت ملی فلسطینی تقویت شود و هماهنگی بیشتری میان گروهها صورت گیرد. همچنین باید فشار زیادی به حکومتهای عربی وارد و از آنها خواسته شود که بهطور جدی علیه این جنایات اقدام کنند.
چشمانداز مقابله مقاومت فلسطین و رژیمصهیونیستی را چگونه میبینید؟
در این جنگ نابرابر که رژیمصهیونیستی در آن از حمایتهای نظامی آمریکا برخوردار است، شرایط برای مقاومت فلسطین دشوار است. این حمایتها به رژیمصهیونیستی برتری نظامی بخشیده در حالی که مقاومت فقط به منابع خود اتکا دارد. البته مقاومت فلسطینی با منابع محدود خود به نبرد با دشمن صهیونیستی ادامه میدهد، لذا جامعه جهانی باید نقش خود را در زمینه توقف جنایات صهیونیستی ایفا کرده و از طریق تحریمهای مؤثر این رژیم را تحت فشار قرار دهد.همچنین، به جای سکوت یا توجیه رفتارهای رژیمصهیونیستی، باید حمایتهای عملی و فوری از فلسطین انجام شود. در سطح عربی نیز باید از برخی این حکومتها که اقدام به عادیسازی روابط با رژیمصهیونیستی کردهاند خواسته شود که با عمل به مسئولیتهای خود در قبال فلسطین از همکاری با دشمن اسرائیلی خودداری کنند.
چرا رژیمصهیونیستی حتی برای اسرای خودشان ارزش قائل نیستند و شرایط را برای توقف جنگ و آزادی آنها فراهم نمیکنند؟ پیشبینی شما از آینده تحولات در این زمینه چیست؟
رژیمصهیونیستی ذاتا یک رژیم استعمارگر و نژادپرست است که به کرامت انسانی حتی برای نیروهای خودش اعتقادی ندارد و آماده است سربازان خود را فدای بازدارندگی و قدرت نظامی خود کند. بنابراین اسیرانش در غزه بهعنوان انسان برایش هیچ ارزشی ندارند، بلکه ابزاری برای تحقق طرحهای تجاوزکارانهاش محسوب میشوند.رفتار این رژیم بر پایه انسانیت نیست، بلکه براساس محاسبات امنیتی و سودمدارانه است؛ بنابراین فقط زمانی برای آزادی اسرا وارد عمل میشود که تحت فشار داخلی یا خارجی قرار گیرد که نمونه آن را در مبادله شالیت شاهد بودیم.
از سوی دیگر ما در جنبش جهاد اسلامی تأکید میکنیم که این پرونده در اختیار مقاومت است و هیچ تبادلی بدون اراده ما و بدون تضمین حقوق اسرای فلسطینی انجام نخواهد شد. چرا که باور داریم آینده این پرونده به نفع ملت و مقاومت ما رقم خواهد خورد و اجازه نخواهیم داد عزیزانمان برای همیشه در پشت میلهها بمانند.
رژیمصهیونیستی در بیش از یکسالونیم جنگ رکورد جدیدی در کشتار خبرنگاران به ثبت رسانده، هدفشان از این کار چیست؟ نقش جریان رسانهای درباره بحران فلسطین را چگونه میبینید؟جهان چقدر در برابر واقعیتهای غزه آگاه است؟
رسانهها در این جنگ نقش مهمی در زمینه بیان حقایق ایفا کردهاند، بهویژه خبرنگاران که در میدان نبرد با جان خود هزینه افشای جنایات صهیونیستی را پرداختهاند. هدف قرار دادن خبرنگاران از سوی رژیمصهیونیستی بخشی از راهبرد دشمن برای خاموشکردن صدای حقیقت است، چرا که این رژیم بهخوبی میداند که رسانه نقش مهمی در افشای جنایاتش دارد و به همین دلیل خبرنگاران را هدف قرار میدهد.
در مقابل، رسانههای غربی اغلب نتوانستند نقش واقعی خود را بهدرستی ایفا کنند و در بسیاری از موارد یا از این رژیم جانبداری کردند یا پوششی سطحی از وقایع ارائه دادند اما رسانههای ایرانی نقش مهمی در حمایت از فلسطین ایفا کرده و کمک کردند تا جنایات اسرائیل در سطح بینالمللی افشا شود.
واکاوی پیمان خائنانه ابراهیم
اهداف اسرائیل و آمریکا از عادیسازی روابط رژیمصهیونیستی با کشورهای عربی چیست؟ در این زمینه چه انتظاری از کشورهای عربی دارید؟
عادیسازی روابط با رژیمصهیونیستی خیانت به آرمان فلسطین و خون شهدای آن است. این روند نهفقط به نفع این رژیم بوده و به آن مشروعیت میبخشد، بلکه باعث تشویق تلآویو به ادامه جنایت علیه فلسطینیها میشود. به نظر من عادیسازی روابط با رژیمصهیونیستی نشاندهنده عدول کشورهای عربی و اسلامی از مسئولیتهایشان در زمینه حمایت از فلسطین است و این وضعیت به انزوای بیشتر فلسطین منجر خواهد شد.با این حال، مقاومت فلسطینی و ملتهای عربی و اسلامی همچنان در خطمقدم دفاع از فلسطین قرار داشته و عادیسازی روابط نمیتواند اراده آنان را سست کند اما موضوع مهم آن است که وحدت ملتهای عربی و اسلامی برای حمایت از حقوق فلسطین میبایست احیا و این مسأله به اولویت اصلی کشورهای اسلامی تبدیل شود. عادیسازی یک هدف نیست، بلکه ابزاری راهبردی برای تحکیم موجودیت رژیمصهیونیستی در منطقه است. بهویژه که این رژیم میخواهد خود را بهعنوان یک دولت طبیعی و پذیرفتهشده جا بزند و از طریق این روابط، خود را از انزوا خارج کند. رژیماشغالگر از این طریق میخواهد ملت فلسطین را از عمق عربی خود جدا کرده و همزمان ائتلافهایی علیه محور مقاومت، شامل ایران، سوریه، حزبالله و گروههای مقاومت در فلسطین شکل دهد. آمریکا نیز این روندرافرصتی برای بازآرایی ژئوپلیتیکی منطقه،درجهت منافع خود ورژیمصهیونیستی و اجرای پروژههای اقتصادی و امنیتی میداند که وابستگی منطقه به غرب را تثبیت میکند. ما در جنبش جهاد اسلامی قاطعانه با این روند مخالفیم و تأکید میکنیم که هر توافقی که حقوق ملت فلسطین را نادیده بگیرد، خیانت به مسأله فلسطین و مقدسات اسلامی است. لذا از رژیمهای عربی میخواهیم که به آغوش امت بازگردند و در کنار مظلوم بایستند، نه در کنار ظالم به این دلیل که فلسطین فقط یک مسأله سیاسی نیست؛ بلکه مسألهای مربوط به هویت، عزت و کرامت است. لذا اشخاصی که آن را با منافع زودگذر معامله کنند، جز ناکامی و پشیمانی سودی نخواهند برد.