نگاه خوشبین اما منتقد رسانههای جهان به مذاکرات ایران و آمریکا
رسانههای جهان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا را همانند مذاکرات هفته قبل در عمان مورد توجه قرار دادند و این هفته همه رسانهها امیدوارانهتر به مذاکرات نگاه میکردند.

رسانههای جهان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا را همانند مذاکرات هفته قبل در عمان مورد توجه قرار دادند اما اینبار برخلاف هفته قبل که برخی رسانهها بویژه رسانههای اروپایی نسبت به مذاکره خوشبین نبودند این هفته همه رسانهها امیدوارانهتر به مذاکرات نگاه میکردند. این رسانهها این بار بیش از هر چیز روی مسائل و مشکلاتی متمرکز بودند که میتواند در روند مذاکرات اختلال ایجاد کند و توصیههای لازم را برای پیشبرد این مذاکرات ارائه میکردند.
تعجب و خوشبینی در اروپا
رسانههای اروپایی روی دو مسأله متمرکز شده بودند. نخست درخواست ایران برای تضمینی جهت مذاکرات و دوم تعجب از اینکه چرا آمریکا یک روز مانده به مذاکره با ایران به نوعی اروپا را تشویق به اعمال مکانیسم ماشه کرده است؟ در همین ارتباط روزنامه دیلیتلگراف بریتانیا نوشت: «آمریکا در آغاز مذاکرات هستهای با ایران است اما مارکو روبیو، وزیر خارجه این کشور، در سفری که به اروپا داشت به قاره سبز هشدار داد باید برای تحریمها علیه ایران (مکانیسم ماشه) آماده باشد زیرا گزارشی که آژانس از فعالیتهای غنیسازی ایران داده نشان میدهد این کشور از تعهدات خود به اروپا تخطی کرده است.»
آیریش ایندیپندنت، روزنامه ایرلندی، هم نوشت: «امروز ایران و آمریکا در حالی مذاکرات غیرمستقیم را ادامه خواهند داد که ایران خواهان تضمینی برای مذاکرات و نتایجی که در آینده به دست میآید، است. که علت اصلی آن نیز خروج ترامپ از برجام در دور نخست ریاستجمهوی اش است. ایران هرچند از مذاکره استقبال کرده است اما خط قرمزهایی هم دارد. بنا بر آنچه مقامات ایران اعلام کردهاند، دست برداشتن از سانتریفیوژها و به صفر رساندن غنی سازی، خط قرمز اصلی تهران است.»
رسانههای آمریکایی؛ خوشبین اما منتقد
روزنامههای آمریکایی همچنان با خوشبینی به مذاکرات ایران و آمریکا نگاه میکنند اما به دولت خود نیز انتقادهایی را وارد کردهاند. وال استریت ژورنال نوشت، «دونالد ترامپ در حالی خواهان به نتیجه رسیدن مذاکرات در بازه زمانی دو ماهه شده که نقصان اطلاعاتی آمریکا از وضعیت برنامه هستهای ایران مانع از آن است، دو طرف بتوانند به توافقی سریع دست یابند. واشنگتن در حالی بر ایران اعمال فشار میکند که مقامات اطلاعاتی آمریکا ماه گذشته در گزارشی اعلام کردند، معتفدند ایران هنوز تصمیمی برای ساخت تسلیحات اتمی ندارد.»
واشنگتن پست نیز به اختلافات در کاخ سفید بر سر مذاکره کردن یا نکردن با ایران پرداخته و نوشته است، «دونالد ترامپ در حالی در حل مسأله هستهای ایران دیپلماسی را دنبال میکند که مشاوران او همچنان به او توصیه میکنند به جای دیپلماسی به حمله به ایران فکر کند. این همان چیزی است که اسرائیل نیز خواهان آن است و میگوید اکنون با توجه به ضربههایی که به جبهه مقاومت وارد شده، بهترین زمان برای حمله به ایران خواهد بود.»
دیترویت فری پرس هم نوشت، همان طور که ایران گفته است دستیابی به توافق در مذاکرات ایران و آمریکا دور از دسترس نخواهد بود اگر واشنگتن واقعبین باشد.
احساسات چندگانه در رسانههای آسیایی
رسانههای آسیایی ترکیبی بودند از امید و نگرانی و آرزو. روزنامه هندی دیتی نکست نوشت، «مذاکرات هستهای ایران و آمریکا که هر دو طرف برای دستیابی به توافقی در آن در تکاپو هستند نباید فقط مسأله هستهای باشد. در واقع برای حل کامل بحران در روابط دو طرف باید یک عادیسازی کامل در روابط آنها حاصل شود. یک عادیسازی کامل در روابط ایران و آمریکا نیز مستلزم آن است که روابط دیپلماتیک بین آنها کامل باشد و سفارتخانههای آنان در کشورهای یکدیگر بازگشایی شود. همچنین آمریکا همه تحریمهای اقتصادی که علیه ایران وضع کرده را برداشته و اجازه دهد شرکتهای خارجی دست به سرمایهگذاریهای کلان در ایران بزنند.»
استرایت تایمز چاپ سنگاپور هم نوشت، «دونالد ترامپ با وعده صلح وارد کاخ ریاست جمهوری آمریکا شد اما تاکنون مذاکراتش برای پایان جنگ غزه و اوکراین به نتیجه نرسیده است بنابراین نیازمند آن است که هرچه زودتر به نتیجهای ملموس در مذاکرات هستهای با ایران برسد. هرچند دو طرف در نشست هفته پیش در عمان توانستند به توافقی برای آغاز مذاکرات دست یابند اما چالشهای زیادی سر راه ترامپ برای رسیدن به توافق با ایران وجود دارد.»
گالف تودی رسانه مشترک در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نیز به مسأله مذاکرات با نگاهی به گذشته پرداخت و نوشت، «ایران در حالی روز شنبه وارد دور دوم مذاکرات با آمریکا میشود که وزیر خارجه ایران درست یک روز پیش از آن برای دیدار با ولادیمیر پوتین به روسیه سفر کرد تا حمایت روسیه از مذاکرات پیش روی خود با آمریکا را دریافت کند. همان طور که وزیر خارجه ایران در این سفر تأکید کرد، روسیه در توافق سال 2015 ایران و گروه 1+5 نقش بسیاری ایفا کرد.»