به روز شده در
کد خبر: ۱۴۱۰۶
معاون وزیر امور خارجه:

پیشنهاد می‌کنم رئیس جمهور و وزیر خارجه آمریکا کتاب تاریخ ایران باستان اثر حسن پیرنیا را بخوانند

معاون وزیر امور خارجه با اشاره به ادعا دونالد ترامپ درباره خلیج فارس و اینکه پیشنهاد می‌کند رئیس‌جمهور و وزیر خارجه آمریکا چه کتابی بخوانند، گفت: پیشنهاد می‌کنم تاریخ ایران باستان اثر حسن پیرنیا را بخوانند.

پیشنهاد می‌کنم رئیس جمهور و وزیر خارجه آمریکا کتاب تاریخ ایران باستان اثر حسن پیرنیا را بخوانند

سعید خطیب زاده، معاون وزیر امور خارجه، با حضور در غرفه وزارت امورخارجه در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: من رمان باز خارجی بودم و در دوران نوجوانی کتاب‌های مربوط به دوره‌های نوجوانی را خواندم. اما هیچ‌گاه این احساس که بخواهم جای شخصیت‌ها باشم، در من ایجاد نشد. جلوتر که آمدم به دلیل تغییر سبک زندگی کتاب‌های دیگری خواندم. پیشنهاد می‌کنم کتاب پدران و پسران، ایوان تورگنیف، را بخوانید. 

خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا نیاز است یک دیپلمات رمان بخواند و اهل شعر هم باشد، گفت: یک دیپلمات هم مثل همه اقشار جامعه، زندگی فکری دارد. اولا یک مذاکره‌کننده در زندگی حرفه ای، فقط مذاکره نمی‌کند. یک دپلمات پل و اجماع ایجاد و فهم را در بین ملت‌ها ایجاد می‌کند. همه اینها با دانستن صرف روابط بین‌الملل ایجاد نمی‌شود. اگر صرفا تحلیلگر برجسته‌ای باشید، باید روابط بین‌الملل را خوب بفهمید اما اگر با دیپلمات انگلیسی صحبت کنید و شکسپیر نخوانده باشید و ندانید و یا با یک کانادایی و عرب صحبت کنید و ندانید، مولفه‌های فرهنگی چیست نمی‌توانید مذاکره کنید. اگر ندانید سبک‌های ادبی ایرانی چیست، حتما به عنوان یک دیپلمات نقص دارید. 

او در ادامه تاکید کرد: دیپلمات برجسته در کنار تاریخ، فرهنگ و سنت ایستاده است. تاریخ، سنت و هویت ما روابط‌الملل، تئوری و این نویسنده و آن نویسنده نیست. اگر در مذاکره هستید و قفل می شود، باید صحبتی کنید که مبتنی بر روانشناسی و روانشناختی باشد. گاهی باید بر روی تمدن زنده خود تسلط داشته باشیم. 

او با ذکر یک مثال درباره مذاکرات اخیرش گفت: مذاکره فشرده‌ای داشتیم، از آن دست مذاکره‌ها که پس از مرگ من منتشر می‌شود. در آن مذاکره هر حرکتی از ما را تهدید تعبیر می‌کردند، خسته شدم و برای فرد مقابل آب ریختم. به او گفتم من دور می‌زنم تو هم عینک تو عوض کن، لنز را از چشمانت بردار و شعر مولوی را برای او خواندم. به او گفتم بیا همه چیز را تهدید محور نبین و برخی را هم فرصت در نظر بگیر. 

خطیب زاده تاکید کرد: در دوره سخنگویی یکی از شبکه‌های آن طرف آبی، حرف‌های نامربوطی علیه ادبیات فارسی گفته بود، که من پاسخ آنها را دادم. در آن نشست سخنگویی در حدود دو دقیقه مانیفست ایران را گفتم. اگر تاریخ و ادبیات این کشور را نمی‌دانستم، قطعا نمی‌توانستم بدون توقف در باب کشور حرف برنم. الان موضوع خلیج فارس مطرح است، درباره کشور تمدنی، افراد کف آب و زودگذر نمی‌توانند صحبت کنند. زمانیکه از سن پایین آمدم با خودم فکر کردم، اگر پدرم به من شعر یاد نمی‌داد و اگر نبودند دوستانی که شب و روز رُمان و حافظ باهم می‌خواندیم، نمی‌توانستم بدون وقفه درباره بزرگان ادب فارسی صحبت کنم.

خطیب زاده افزود: خلق کردن، الهام، جوشش و یک جوشش درونی است. ما در دستگاه دیپلماسی و یا افراد دیگر نمی‌توانیم نویسنده خلق کنیم. خلق کردن، قلیان لحظه است. امسال وزارت امورخارجه به جای کتاب فروختن، غرفه رویداد محور ایجاد کرده است. آقای دکتر عراقچی دلداده هستند، کتاب نویس و کتاب باز هم هستند.

معاون وزیر امور خارجه افزود: ملتی که بر ستون خود ایستاده بادها از آن می‌گذرد. من این چراغ را روشن کردم آقایان عراقچی، روانچی و ظریف هم ادامه خواهند داد. تاریخ تکرار نمی‌شود. خیلی‌ها به ما می‌گویند هیچ آب رودخانه‌ای دوبار از جایی حرکت نمی‌کند. تاریخ الگوهایی دارد که آن الگوها تکرار می‌شود. ملتی که از گذشته درس نگیرد محکوم به آینده‌ای است که خودش برنامه‌ریزی نکرده است. اگر از امروز راضی نیستیم دیروز کاری کرده‌ایم که الان حالمان خوب نیست. فلسفه زندگی من بارها این بوده است. هرجا احساس ناخوشی داشتم یعنی دیروز خود را خوب نساختم، ملت هم همین طور است.

خطیب زاده با اشاره به ادعا دونالد ترامپ درباره خلیج فارس و اینکه پیشنهاد می‌کند رئیس‌جمهور و وزیر خارجه آمریکا چه کتابی بخوانند، گفت: پیشنهاد می‌کنم تاریخ ایران باستان اثر حسن پیرنیا را بخوانند. ما قدیمی‌ترین تمدن زنده تاریخ هستیم. رئیس‌جمهور آمریکا این کتاب را بخواند. از ما قدیمی‌تر هم هست اما از بین رفته است. مگر می‌شود یک نام را به دلیل خیال و پول عوض کرد. برای ما خلیج فارس اسم نیست، هویت است. برای وجب به وجب آن جان دادیم. باید به وزیر خارجه آمریکا خواندن یاد دهیم.

ارسال نظر