خلیج فارس خانه ایران است
«فرقی نمیکند کجای خلیج فارس باشید؛ در همه جا تحت رصد ما هستید.» این پیامی بود که از دل آشیانه زیرزمینی پهپادهای راهبردی نیروی دریایی سپاه پاسداران به نیروهای فرامنطقهای، بویژه ناوهای آمریکایی حاضر در خلیج فارس مخابره شد.

روزنامه ایران در یادداشتی نوشت:
«فرقی نمیکند کجای خلیج فارس باشید؛ در همه جا تحت رصد ما هستید.» این پیامی بود که از دل آشیانه زیرزمینی پهپادهای راهبردی نیروی دریایی سپاه پاسداران به نیروهای فرامنطقهای، بویژه ناوهای آمریکایی حاضر در خلیج فارس مخابره شد.
شامگاه پنجشنبه هفته گذشته، سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران و دریادار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران، با حضور در یکی از پایگاههای زیرزمینی پهپادهای این نیرو، بخشی از توانمندیهای ایران در حوزه نظارت و عملیات در پهنه خلیج فارس را به نمایش گذاشتند.
این مراسم رونمایی صرفاً یک نمایش قدرت نبود، بلکه بخشی از استراتژی کلان ایران برای تثبیت جایگاه خود بهعنوان قدرت بلامنازع خلیج فارس را به تصویر کشید. اینکه علاوه بر تنگه هرمز، تمام پهنه آبی خلیج فارس، تحت نظارت و محل اعمال اقتدار ایران است. حضور خیل عظیمی از پهپادهای ارتقا یافته «مهاجر6» در پایگاهی که رونمایی شد نیز این گزاره را تأیید میکند.
مهاجر6، ستاره رونمایی
پهپاد «مهاجر۶» پیشرفتهترین پهپاد خانواده پهپادی مهاجر است. برد عملیاتیاش به بیش از 2 هزار کیلومتر میرسد و قادر است با مداومت پروازی 12 ساعته، ۲ یا ۴ بمب هوشمند و نقطهزن «قائم» را با خود حمل کند.
این پهپاد در حوزههای شناسایی با بهرهمندی از سامانههای شناسایی الکترواپتیکی، لیزری، فروسرخ، سیستمهای شنود الکترونیکی دشمن، مقابله با جنگ الکترونیک، سامانه اخلالگر، سیستم شناسایی خودکار، برخورداری از سیستم پرواز و سیستم نشست و برخاست و ناوبری خودکار از جمله پهپادهای هدایتپذیرِ پیشرفته و کارآمد محسوب میشود. اما این همه توانمندیهای این پهپاد محبوب نیست. ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران از کلاس پهپاد جمر «مهاجر۶» رونمایی کرد تا قابلیت عملیات و پشتیبانی جنگ الکترونیک و آفند الکترونیک علیه شبکههای ارتباطی متخاصم به آن اضافه شود. «جمر» به معنای توانمندی و تخصص در مقابله با جنگ الکترونیک است. قابلیتهای این پهپاد، موضوعی بود که دریادار تنگسیری نیز در جریان رونمایی از جدیدترین آشیانه زیرزمینی پهپادهای نیروی دریایی سپاه پاسداران به آن اشاره کرد. طبق اظهارات فرمانده نیروی دریایی سپاه، پهپادهای حاضر در این آشیانه، به سامانههای جنگ الکترونیک مجهز شدهاند و با توجه به بدنه رادارگریزی که دارند، به این راحتیها قابل شناسایی نیستند. در تشریح قابلیتهای جدید «مهاجر6» بود که همزمان با انتشار تصاویر آشیانه زیرزمینی پهپادهای نیروی دریایی سپاه، تصاویری هم از رصد 10 ساعته ناو آمریکایی «آیزنهاور» از سوی این پهپاد در آبهای خلیج فارس منتشر شد؛ عملیاتی که بدون شناسایی شدن از سوی سامانههای دفاعی پیشرفته ناو آمریکایی انجام شد و نشاندهنده برتری فناوری ایران در حوزه رادارگریزی و جنگ الکترونیک است.
یک تیر و دو نشان
بهنظر میرسد نیروی دریایی سپاه پاسداران با رونمایی از جدیدترین پایگاه زیرزمینی پهپادهای راهبردی، اثبات دو گزاره مکمل را دنبال میکند. اول اینکه برخلاف بازیهای سیاسی-روانی اخیر درباره نام خلیج فارس، مالکیت آن بیقید و شرط در اختیار ایران است و این نیروهای مسلح ایران هستند که در تمام پهنه آبی خلیج فارس و دریای عمان اعمال قدرت میکنند و البته چتر رصد و نظارت ایران به وسعت آبهای خلیج فارس گسترده است. در وهله دوم نیز سپاه پاسداران میخواهد محاسبات نیروهای فرامنطقهای در خلیج فارس را تصحیح کند؛ اینکه پیام ایران صرفاً قرار نیست در حد هشدار باقی بماند و میتواند به وقتش وارد فاز عملیاتی شود. در تشریح این هدف بود که سرلشکر سلامی در رونمایی و بازدید از آشیانه زیرزمینی پهپادهای نیروی دریایی سپاه پاسداران گفت: «این را اعلام میکنیم که هر نقطهای در هر سرزمینی مبدأ تهاجم شود، آن نقطه برای ما مقصد تهاجم خواهد بود و هر نقطه دیگری که منفعت دشمن ما در آن قرار داشته باشد را مورد هدف و اصابت قرار میدهیم.»
رونمایی از پایگاه زیرزمینی پهپادهای نیروی دریایی سپاه پاسداران، گامی در راستای استراتژی «بازدارندگی فعال» ایران بود. این اقدام با نمایش توانمندیهای اطلاعاتی و عملیاتی، تثبیت اقتدار ایران در خلیج فارس و ارسال پیامهای صریح به نیروهای فرامنطقهای، نشان داد که ایران نهتنها در حوزه دفاعی، بلکه در عرصه تهاجمی نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد. در نهایت اینکه این رونمایی پیامی روشن به جهان مخابره کرد: خلیج فارس، خانه ایران است.