به روز شده در
کد خبر: ۱۳۳۵۰

جزئیات جدید از عملیات پیجرها در لبنان/ محموله دوم چگونه توقیف شد؟

نخست‌وزیر لبنان از اردوغان برای خنثی‌سازی و نابودی دستگاه‌های بمب‌گذاری‌ شده تشکر کرد و اردوغان اطلاعات جامعی درباره این عملیات به وی ارائه داد.

جزئیات جدید از عملیات پیجرها در لبنان/ محموله دوم چگونه توقیف شد؟

روزنامه «صباح»، نزدیک به دولت ترکیه، امروز سه‌شنبه فاش کرد؛ سازمان اطلاعات ترکیه در سپتامبر گذشته (شهریور/مهر) تلاش برای ارسال محموله‌ای از دستگاه‌های بی‌سیم  (پیجر) بمب‌گذاری‌شده به لبنان را از طریق فرودگاه استانبول خنثی کرده است.

در همین زمینه منابع رسانه‌ای در لبنان ضمن تائید خبر روزنامه صباح ترکیه اعلام کردند، توقیف محموله دوم بعد از تماس حزب‌الله لبنان با سازمان اطلاعات ترکیه و ابلاغ وجود چنین محموله‌ای صورت گرفت.

به گزارش این روزنامه، سازمان اطلاعات ترکیه اطلاعاتی درباره ورود دستگاه‌های مشکوک در مسیر ارسال به لبنان در تاریخ ۲۰ سپتامبر دریافت و در پی آن، نظارت بر فرودگاه‌های ترکیه را آغاز کرد. این سازمان اطلاعاتی به‌دست آورد که محموله‌ای از هنگ‌کنگ با پرواز خطوط هوایی ترکیه (پرواز TK6141) به استانبول رسیده است.

این محموله شامل چهار پالت بار با ۶۱ کارتن به وزن ۸۵۰ کیلوگرم بود که از شرکت «SMT Global Lojistik Limited» ارسال شده و قرار بود در تاریخ ۲۷ سپتامبر با پرواز TK830 به بیروت در لبنان منتقل شود. پس از بررسی بار مشخص شد که بارنامه با شماره ۲۳۵ HKG 92890070 شامل ابزارهای برش مواد غذایی است و با بازرسی دقیق همه کارتن‌ها، ۳۰۰ دستگاه پیجر در ۲۶ کارتن به همراه کابل‌های مربوطه، ۷۱۰ شارژر رومیزی با برچسب BC-144N برای شارژ بی‌سیم، کابل‌ها و باتری‌های مرتبط کشف شد. همچنین در این محموله ۱۴۴ دستگاه آماده‌سازی دستی غذا، تجهیزات شبکه، کابل‌های برق، سه دوربین نظارتی و سایر ملزومات یافت شد.

روزنامه «صباح» توضیح داد؛ نیروهای امنیتی پس از کشف این اطلاعات موضوع را به دادستانی عمومی ارجاع دادند. دادستانی دستور مصادره محموله و انجام تحلیل‌های لازم را صادر کرد. با وقوع حملات در لبنان تحقیقات بر این فرض متمرکز شد که این دستگاه‌ها نیز ممکن است بمب‌گذاری شده و قابلیت انفجار از راه دور داشته باشند به همین دلیل محموله به آزمایشگاه جنایی ارسال شد. 

این آزمایشگاه تحلیل‌هایی روی دستگاه‌ها به‌ویژه پیجرها و دستگاه‌های بی‌سیم انجام داد و در بخش باتری این دستگاه‌ها سه گرم ماده منفجره سفیدرنگ کشف کرد که با افزایش دمای دستگاه مشتعل می‌شود. این ماده می‌توانست با ارسال دستورات و فرمان‌هایی به دستگاه، دمای باتری را به حدی بالا ببرد که منجر به انفجار شود.

همچنین در ۷۱۰ شارژر بی‌سیم و ملحقات آن‌ها، سیستم مشابهی یافت شد. در این دستگاه‌ها، مواد منفجره قهوه‌ای تیره با قابلیت انفجار سریع کشف شد که روی برد اصلی دستگاه قرار داشت. گمان می‌رود این مواد پس از تولید دستگاه‌ها به آن‌ها تزریق شده باشند.

روزنامه «صباح» توضیح داد؛ همان سیستم انفجاری که در لبنان استفاده شده بود، در این دستگاه‌ها به کار رفته بود. این سیستم با ایجاد اتصال کوتاه و ارسال سیگنال‌های قوی دمای دستگاه را افزایش داده و باعث انفجار آن می‌شود که می‌تواند منجر به کشته شدن یا جراحت شدید افراد شود.

به گزارش این روزنامه، سازمان اطلاعات ترکیه بررسی محموله دیگری را که از هنگ‌کنگ به مقصد لبنان از طریق پرواز TK6091 در حال ارسال بود آغاز کرد، هرچند تاریخ دقیق آن مشخص نشد. طبق بارنامه این محموله شامل تجهیزات صوتی و تصویری بود و وجود دستگاه‌هایی در آن تأیید شد. مشخص شد که شرکت فرستنده، یک شرکت چینی به نام «گوانگژو ماوتینگ یو» برای تجارت است و محموله از طریق شرکت «SMT Global Lojistik» که پیش‌تر دستگاه‌های بمب‌گذاری‌شده را ارسال کرده بود، فرستاده شده است. شرکت‌های واردکننده نیز «آرامیس لبنان» و «نهمه» تجاری بودند.

در این محموله دستگاه‌های بی‌سیم، شارژرهای باتری، کابل‌ها، دستگاه‌های کوچک آماده‌سازی غذا و اقلام دیگر یافت شد اما هیچ ماده منفجره‌ای در آن‌ها کشف نشد. همزمان سازمان اطلاعات ترکیه مالک شرکت واسطه ترک، «گورکان گ»، که با شرکت‌های حمل‌ونقل چینی همکاری داشت را تحت نظارت قرار داد و پس از تحقیقات هیچ سوءپیشینه‌ای برای وی یافت نشد. نیروهای امنیتی از گروگان بازجویی کردند و او توضیحاتی درباره فعالیت‌های شرکت در زمینه ترخیص گمرکی ارائه داد و به تشابه اسمی بین شرکت خود و شرکت صادرکننده محموله اول اشاره کرد در نهایت وی آزاد شد.

روزنامه در پایان گزارش خود اعلام کرد؛ این حادثه موضوع اصلی دیدار رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، با نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان، در دسامبر سال گذشته در ترکیه بود. میقاتی از اردوغان برای خنثی‌سازی و نابودی دستگاه‌های بمب‌گذاری‌شده تشکر کرد و اردوغان اطلاعات جامعی درباره این عملیات به وی ارائه داد.

در همین زمینه روزنامه عبری «یدیعوت آحارونوت» اشاره کرد؛ اسرائیل گزارش «صباح» را تأیید نکرده است.

گفتنی است؛ در ۱۷ سپتامبر گذشته حمله هماهنگ اسرائیل با استفاده از دستگاه‌های پیجر منجر به انفجارهای همزمان در حومه جنوبی بیروت و دیگر پایگاه‌های حزب‌الله شد که به شهادت و زخمی شدن هزاران لبنانی انجامید.

ارسال نظر