حمله ناگهانی به ضاحیه جنوبی بیروت/ تلاش نتانیاهو برای انحراف مذاکرات مسقط
روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی به حمله هوایی ناگهانی روز گذشته به ضاحیه جنوبی بیروت و ارتباط آن به مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در مسقط پرداخت.

روزنامه الاخبار لبنان در گزارشی نوشت: حدود دو هفته پیش از دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا که در سلطنت عمان (۱۲ آوریل) برگزار شد، اسرائیل با اجرای حملهای به منطقه جنوبی بیروت پیامی قاطع در مخالفت با این مذاکرات ارسال کرد. در این حمله، حسن بدیر، یکی از فرماندهان حزبالله، بدون هشدار قبلی ترور شد. این اقدام یادآور ترور صالح العاروری، از رهبران جنبش حماس، در ژانویه ۲۰۲۴ بود.
یک روز پس از دور سوم مذاکرات که در عمان برگزار شد جنگندههای اسرائیلی با صدور بیانیهای هشدارآمیز و انجام سه حمله خیمهای برای کمکهای اجتماعی در منطقه جنوبی بیروت را هدف قرار دادند.
در حالی که رسانه رسمی رژیم صهیونیستی مدعی شد؛ «نیروی هوایی زیرساختهای حزبالله در منطقه جنوبی را منهدم کرده است»، رادیوی ارتش اسرائیل گزارش داد «تلآویو پیش از حمله به منطقه جنوبی بیروت، واشنگتن را مطلع کرده بود».
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و یسرائیل کاتس، وزیر جنگ، در بیانیهای مشترک دولت لبنان را «مسئول مستقیم جلوگیری از تهدیدات حزبالله» دانستند و تأکید کردند «ضاحیه جنوبی بیروت پناهگاه امنی برای حزبالله نخواهد بود و اسرائیل اجازه نمیدهد حزبالله قدرت گرفته و تهدیدی برای آن ایجاد کند».
هدف اسرائیل از این حملات چیست؟ آیا این اقدامات مقدمهای برای جنگ جدید است یا تلاشی برای اخلال در مذاکرات و پیشبرد اهدافی که متحدان داخلیاش قادر به تحقق آن نیستند؟ این پرسش فضای لبنان را تحت تأثیر قرار داده است. حمله اخیر که با پیامهای فرامرزی همراه بود نگرانیها از آغاز حملات مستمر و خطرناکتر را شدت بخشیده، بهویژه هرگاه اسرائیل احساس کند اوضاع منطقه مطابق خواستههایش پیش نمیرود.
منابع سیاسی میگویند تحولات اخیر نشاندهنده این است که «اسرائیل معتقد است سلاح حزبالله و سرنوشت آن به جنگی جدید گره خورده بهویژه پس از اینکه حزبالله شروط گفتوگو درباره سلاح را تعیین کرده و آن را در چارچوب استراتژی دفاعی قرار داده است». این منابع افزودند رژیم صهیونیستی در کشاندن لبنان به درگیری میان حزبالله و ارتش یا جنگ داخلی ناکام مانده است.
به گفته این منابع «حملات اسرائیل به قلب منطقه جنوبی ضاحیه دیگر نمیتواند صرفاً اقدامی نظامی تلقی شود بلکه بخشی از تلاش برای برهمزدن مسیر مذاکرات واشنگتن و تهران است». نتانیاهو با تأکید بر اینکه «تنها با نابودی کامل تواناییهای هستهای ایران موافقت خواهیم کرد تا از احیای برنامه هستهای آنها با دولت بعدی آمریکا جلوگیری شود»، این دیدگاه را تائید کرد.
اسرائیل با این حملات به دنبال دو هدف است. کشاندن مقاومت لبنان که تاکنون سیاست خویشتنداری را حفظ کرده به جنگی جدید همزمان با افزایش بحثهای داخلی درباره خلع سلاح و اتهام به دولت لبنان مبنی بر ناتوانی در انجام وظایفش و همچنین فشار بر آمریکا برای تشدید تنش با ایران و توقف روند دیپلماتیک.