جنگ هند و پاکستان، فرصتی برای توسعه بندر چابهار؟
رئیس اسبق خانه صنعت معدن تجارت جوانان تهران جنگ هند و پاکستان را فرصتی برای تکمیل بندر چابهار و افزایش سرمایهگذاری در ایران اعلام کرد.

هند یکی از سرمایهگذارانی است که برای توسعه بندر چابهار اعلام آمادگی کرده است. البته تا امروز ما با بدعهدی هندیها در این پروژه مواجه بودیم و این کشور به تعهداتش در بندر چابهار عمل نکرده است با این وجود رضا امیدوار تجریشی، رئیس اسبق خانه صنعت معدن تجارت جوانان تهران، در گفتوگو با آوش از اثرات احتمالی مثبت جنگ هند و پاکستان بر سرمایهگذاری در چابهار سخن گفت.
او افزود: حضور هند در بندر چابهار به خاطر تنشهایی است که در مرز تردد پاکستان با هند ایجاد میشوند. این کشور میخواست یک نقطه لجستیکی را در امتداد جاده ابریشم یا جاده راه داشته باشد.
امیدوار تجریشی گفت: قطعا هند این پیشبینی را کرده که روزی با پاکستان به مشکل میخورد و تنش خواهد داشت. مشابه همین مسئله را در تنش بین آذربایجان و ارمنستان میبینید.
او اضافه کرد: جنگ اتفاق خوبی نیست اما ممکن است این جنگ فرصتی برای ایران باشد که سرمایهگذاران هندی سرعتشان را در بحث سرمایهگذاری در بندر چابهار، بنادر دیگر و راههای مواصلاتی که میتواند به اقتصاد هند و در کنارش به اقتصاد ایران کمک کند، افزایش دهند بنابراین ما باید از این فرصت استفاده کنیم.
رئیس اسبق خانه صنعت معدن تجارت جوانان تهران توضیح داد: در گذشته نیز تحریم قطر توسط دولتهای عربی را داشتیم. این تقابل فرصت خوبی برای ما بود اما بهرهاش را ترکیه برد.
او اضافه کرد: ما باید از چنین فضاهایی بهرهمند شویم. درست است که باید تنش در منطقه را کمتر کنیم اما در این شرایط باید بحث سرمایهگذاری هندیها را تسریه کنیم.
به گفته امیدوار تجریشی در تحریمهای دوره اول و قبل از انتخاب ترامپ، آمریکا چابهار را از تحریمها تاحدودی معاف کرد. ما باید از این فرصت در عرصه لجستیکی خود بهره ببریم.
او با اشاره به حادثه بندر شهید رجایی بیان کرد: اگر بار دیگر حادثهای مشابه حادثه بندر شهید رجایی در بنادر ایران رخ دهد و تمرکز ورودی کشور در این بندر باشد، قطعا خساراتش جبران ناپذیرتر است اما اگر فرصتها را بین بنادر مختلف کشور تقسیم کنیم، خیلی فضایمان تغییر میکند.
رئیس اسبق خانه صنعت معدن تجارت جوانان تهران به این پرسش که آیا جنگ بین هند و پاکستان فرصتی را برای تکمیل چابهار میدانید، اینگونه پاسخ داد: هند یک ابلاغیه داده است که هیچ کالایی نباید از مسیر پاکستان وارد هند شود. اگر یک کالایی میخواهد از اروپا بیاید، میتوان از بندر چابهار به سمت هند برود. این مسیر میتواند توسعه را برای ما رقم بزند.
او یادآور شد: مسئله پاکستان، هند و افغانستان مسئلهای نیست که به همین راحتی حل شود. تنش بین این کشورها هست و کم و زیاد میشود.
امیدوار تجریشی گفت: تنشهای بینالمللی، رقابتهای بین این کشورها و دعواهای قومیتی که آنجا هست، همیشه وجود دارد پس ما بهعنوان کشور ثالث که بینشان هستیم و دوست داریم تنشها در منطقه کمتر شود، میتوانیم از فرصتهای رقابتی بین آنها استفاده کنیم.
او افزود: این سیاست به توسعه جنوب منتهی میشود. میزان اشتغال را بالا میبرد. نقطه طلایی لجستیکی ما را فعال میکند. چابهار یکی از دروازههای ورودی کشور است و میتواند خیلی راحت کالا را از آسیای شرقی به سمت دیگر نقاط جهان جابجا کند.