نان در مراکز استانها 70 درصد گران میشود
به گفته دبیر کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران بر اساس آخرین مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور، نان در مراکز استانها 70 درصد گران خواهد شد.

محسن درفشه دبیر کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران در گفتوگو با آوش درباره سرنوشت واگذاری تعیین قیمت نان به استانداران بیان کرد: آخرین مصوبه مربوط به ستاد تنظیم بازار کشور که در تاریخ 11 خرداد جلسه آن برگزار شد، قرار شد که به میزان 70 درصد مراکز استانها و 60 درصد شهرستانهای تابعه اصلاح نرخ داشته باشند.
وی افزود: اعلام شد که 18 خرداد این تغییرات نرخ روی سامانه نانینوا اعمال میشود که متاسفانه این اتفاق رخ نداد و از جانب وزارت اقتصاد هنوز هیچ تغییری در کل کشور نسبت به نرخ نان نداشتیم.
دبیر کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران درباره زمان اعمال تغییرات نرخ در سامانه نانیوا گفت: بر اساس صحبتهایی که میشود، گویا قرار است 25 خرداد همزمان با بارگزاری آرد دوره جدید، این تغییرات را اعمال کنند اما هیچ سند و منبع موثقی درباره این خبر وجود ندارد.
وی ادامه داد: برابر نامه معاون اول رئیس جمهور و وزیر کشور، مقرر شد که استانداریها آنالیزهای خود را به وزارت کشور با اختیار تام بفرستند و به استانها تفویض اختیار شد تا درصدهایی برای تغییر نرخ اعمال شود.
درفشه افزود: درصدهای درخواستی استانها از 140 درصد تا 170 درصد بود. این درخواستها اعمال نشد و اکنون مقرر شده است که نرخ نان به میزان 70 درصد در مراکز استان و 60 درصد در مراکز تابعه تغییر کند.
وی ادامه داد: قطعا این تصمیم به جای اینکه به مشکلات و زخمها التیام بدهد، مشکلات را دو چندان میکند. در تصمیم ستاد تنظیم بازار اصلا هزینههای ما دیده نشده است.
حذف کمک هزینه دولت به نانوایان
دبیر کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران توضیح داد: اکنون 30 درصد کمک هزینه دولت که قرار بود به حساب نانوایان واریز شود، حذف خواهد شد. در سال 1401 که این کمک را به نانوایان اختصاص دادند، کمک هزینه 40 درصدی در نظر گرفتند اما بعد این کمک به 30 درصد تبدیل شد.
وی ادامه داد: این درصد افزایشی که در نظر گرفتهاند، 30 درصدش شامل یارانه دولت میشود که حذف خواهد شد. 15 درصد مربوط به تغییر آرد نوع یک به نوع دو است. ما در نانواییها دو نوع آرد یارانهای داشتیم که قرار است این آرد یکسانسازی شود و همه نانواییها آرد نوع دو دریافت کنند که کمی گرانتر از نوع یک است.
درفشه گفت: 15 درصد تغییر نرخ نان مربوط به تاثیرگذاری افزایش حق بیمه واحدهای نانوایی به دلیل کاهش معافیت سهم بیمه کارفرماست. تا اینجا 60 درصد افزایش قیمت مربوط به این تغییرات است.
وی اضافه کرد: ما در جلسات مطرح کردیم که 60 درصد افزایش هزینه به ما تحمیل میشود و از این رقم به بعد راجع به هزینههای نانوایی صحبت کنیم. به هر دلیلی یا شرایطش را نداشتند یا به هر دلیل دیگر، پیشنهاد ما را نپذیرفتند.
دلخوری نانوایان از تصمیم دولت
دبیر کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران با بیان اینکه فعالان این صنف از تصمیم دولت دلخور هستند، درباره دلیل این ناراحتی توضیح داد: از دی ماه سال گذشته به طرق مختلف از ما آنالیز گرفتند. چه در جلسات کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران و چه در جلسه کارگروه ملی آرد و نان که افرادی در سطح وزارتخانهها در این جلسه هستند، آنالیزها را دریافت کردهاند.
وی ادامه داد: اما بعد از 6 ماه به آنالیزهای ما توجه نکردند و به سمت قیمت دستوری رفتند. قیمت دستوری بزرگترین معضلی است که در این 10 تا 15 ساله اخیر با آن گرفتار شدهایم. در تصمیمات به هیچ عنوان آنالیزهای ما مد نظر قرار نمیگیرد.
درفشه گفت: اگر قرار است آنالیزهای ما مورد توجه قرار نگیرد، چرا 6 ماه از ما آنالیز دریافت کردند و بعد اعلام کردند که میخواهیم نرخ نان اینقدر باشد؟ همین کار را اول سال انجام میدادند و این همه حاشیه و نارضایتی ایجاد نمیکردند.
وی درباره قیمت 12 تا 40 هزار تومانی نان بربری در نانواییهای آزادپز تهران بیان کرد: در جلسهای که دو هفته قبل داشتیم، اعلام کردم که اصلاح نرخ نان و درصد تخصیص برای نانوایان تهران باید از تمام کشور منفک شود. اصلا هزینههای شهر تهران قابل قیاس با شهرهای دیگر نیست.
دبیر کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران اضافه کرد: گاهی به واحد نانوایی دولتی پز مراجعه میکنید و به جای خرید یک نان در سامانه سه نان درج میکند. این یعنی نرخ نان 300 درصد افزایش داشته است. با همین میزان افزایش هم نانواییهای تهران ناراضی هستند. من نمیگویم نارضایتی آن نابجاست، زیرا اجاره یک مغازه در تهران اصلا قابل قیاس با شهرهای دیگر نیست.
وی ادامه داد: پیشنهاد دادیم که روال نرخگذاری در تهران را از سایر کشور جدا کنید اما این پیشنهاد پذیرفته نشد.
درفشه گفت: برای واحدهای آزادپز دستورالعمل داریم که این واحدها از شمول نرخگذاری مستثنی هستند و عرضه و تقاضا شرایط را برای آنها تعیین میکند. خیلی راحت اتحادیهها میتوانند نرخ منصفانه و متناسب با هزینهها بدهند.
وی گفت: چند قیمتی شدن نان، زمینه سوء استفاده برای برخی واحدها را فراهم کرده است و این موارد کاملا قابل پیگیری است.