کتاب ترانهسرای محسن چاوشی در نمایشگاه؛ تیراژ ۱۰۰تایی برای کتب شعر
مدیر نشر شانی میگوید: با ۲۰ عنوان مجموعهشعر جدید و ۳۰ تجدید چاپی به نمایشگاه کتاب میآیند، ولی به دلیل عدم استقبال از کتابهای شعر، تیراژ کتابها ۱۰۰ نسخه هستند.

مجید صالحی مدیر نشر شانی درباره تازههای این نشر در نمایشگاه کتاب گفت: ما چند سالی بود که از شعر فاصله گرفته بودیم و سمت رمان ترجمه، شعر ترجمه و رمان ایرانی رفته بودیم. امسال مجدد با یک رویکرد تازهای سعی کردیم کتابهای شعر چاپ کنیم و با عنوانهای زیادی به نمایشگاه آمدیم.
صالحی درباره رویکرد این نشر در نمایشگاه گفت: تعدادی کتاب شعر از شاعران جوان کار کردیم که کتاب اولی بودند و یک تعداد هم از بچههایی که سابقه بیشتری در شعر دارند کتاب چاپ کردیم.
از غزلهای تکتم حسینی تا ترانههای روزبه امید
وی درباره تازههای شانی گفت: ۲ کتاب از سیده تکتم حسینی داریم که یکی از آنها «رشمه صدا» مجموعهشعر و «فصد اشیا» مجموعهیادداشت است. یک مجموعهشعر سپید به نام «پیوست» از اسماعیل باستانی داریم که دومین کتاب ایشان است.
از هادی خوانساری نیز کتابی به نام «سلام صلح به خیر» داریم. خوانساری بعد از ده سال مجموعهشعر جدید چاپ کردهاند.
از مهدی ایوبی، ترانهسرا، دو تا کتاب به نام «جمعهکشی یک» و «جمعهکشی دو» داریم که این کتابها مجموعهترانههایی است که اعضا کارگاه ترانهسرایی ایشان نوشتهاند و در این دو کتاب منتشر شده است.
یک کتاب از مجید افشاری به نام «کلید مشرق» داریم که آخرین مجموعهغزل ایشان است. از علی فردوسی بعد از ۱۲ سال یک مجموعه چاپ کردیم به نام «سلمآه».
از امید روزبه ترانهسرای محسن چاوشی هم ترانههایشان را چاپ کردیم که «من باید میرفتم» نام دارد. در این کتاب هم ترانههای جدید امید روزبه وجود دارند و هم ده تا از کارهایی که توسط محسن چاوشی اجرا شده است.
صالحی درباره تازههای شانی در نمایشگاه کتاب ادامه داد: یک مجموعه خیلی خوب از مسعود بانصیری داریم که چهارپاره است و «شادی دوچرخهای است که هرگز نداشتم» نام دارد.
یک گزیدهشعر از شاعران سپید ایران داریم که به انتخاب آقای صابر سعدیپور انجام شده است. این کتاب یک مجموعه کامل و ۲۵۰ صفحهای از شعر بهترین شاعران سپیدسرای کشورمان است که در نمایشگاه رونمایی میشود.
یک مجموعه جدید از دکتر حامد حسین خوانی داریم که عضو هیأت علمی دانشگاه کرمان هستند و ما پیش از این دو مجموعهشعر دیگر هم از ایشان کار کرده بودیم؛ مجموعه «پرواز در پیله» چاپ سوم و مجموعه «چالاک چشمهای توأم» چاپ سوم. اسم مجموعه غزل جدیدشان هم «رد پایی بر پل» است.
یک مجموعهشعر از مایرَم تکیهای داریم که کتاب خیلی خوبی است. مایرم تکیهای خواهر سیده تکتم حسینی هستند و ما کتاب «ماه در شاخ چپ گاو» را از ایشان چاپ کردیم که یک مجموعهشعر سپید بسیار خواندنی است. از مهدی فرج الهی هم یک مجموعهشعر طنز به نام «جناب عاشق و سرکار معشوق» داریم.
مدیر نشر شانی افزود: یک تعداد تجدید چاپی هم داریم که کتاب «انزوا» از محمد عزیزی از آنهاست و به چاپ سوم رسیده است.
مجموعهشعر محمد صابری به چاپ سوم رسیده است. «کلکسیونر» مجموعهشعر مهسا رهنما به چاپ سوم رسیده است.
وی گفت: یک مجموعهشعر از حمید نصراللهی به اسم «تنهاییمو تن میکنم» داریم.
همچنین یک مجموعهشعر از هانی ملکزاده از بچههای رشت به نام «لاعلاج» داریم. از سعید کریمی و آرش توفیقی هم کتاب چاپ کردهایم.
کتابهای شعر را با تیراژ ۱۰۰ نسخه چاپ میکنیم
صالحی با اشاره به برنامه نشر شانی در نمایشگاه کتاب گفت: ما به احتمال زیاد روزهای نمایشگاه را طوری برنامهریزی میکنیم که هر روز آن یک به نام یک قالب ادبی نامگذاری شود؛ روز ترانه، روز غزل، روز سپید، روز رمان و الی آخر. به احتمال زیاد در روز هریک از این قالبها، میزبان شاعران و نویسندگانی در همان موضوع و قالب باشیم. از نظر کتابهای شعر هم فکر کنم در مجموع حدود ۳۰ عنوان تجدید چاپ داشته باشیم، ۲۰ عنوان هم کتاب جدید شعر.
صالحی با انتقاد از بازار نشر شعر گفت: بازار نشر شعر اصلاً خوب نیست. اینکه من دارم شعر چاپ میکنم به خاطر رسالتی است که در شعر احساس میکنم. من به خاطر اینکه خودم هم شعر مینویسم، یک عِرق و علاقهای به شعر دارم. در سه چهار سال گذشته، به خصوص بعد از کرونا، همواره دوستانی به غرفه نشر شانی میآمدند و از ما کتاب شعر میخواستند و وقتی میدیدند چیزی در شعر چاپ نکردهایم، یک مقدار آزردهخاطر میشدند. این قضیه یک مقدار اذیتکننده بود و روح و روان من را به هم ریخته بود. به همین خاطر به این نتیجه رسیدم دو تا پرونده رمان خارجی و شعر را با همدیگر پیش ببرم. به همین دلیل برای هرکدام از آنها یک سردبیر انتخاب کردیم تا به موازات هم کار کنند.
وی افزود: بازار شعر، واقعاً بازار پرطمطراقی نیست. فکر نکنید من که امسال چند عنوان تازه کتاب شعر دارم، تیراژ آنها هزار نسخه است. خیر؛ هر کدام از این کتابها نهایتاً در ۱۰۰ نسخه چاپ میشود. حتی کتابهای ترانه که شناختهشده هستند و ترانههایشان دیده و شنیده شده، در ۱۰۰ نسخه چاپ میکنیم و به نمایشگاه میآوریم. اگر این صد نسخه در نمایشگاه به فروش رفت، دوباره چاپ میکنیم. البته خیلی وقتها همین صد نسخه هم فروش نمیرود و باید به انبار برگردانیم.
با همدلی و حمایت رسانهها میتوانیم شعر را به رونق برگردانیم
صالحی با اشاره به بازار خوب رمان و رمان ترجمه گفت: برخلاف اوضاع شعر، هر رمانی که منتشر میکنیم، سال بعدش تجدید چاپ شده و شمارگانش هم بیشتر از شعر بوده است. همین امسال ما ۸۵ رمان تجدید چاپ داریم و حدود ۱۰ عنوان هم رمان جدید به نمایشگاه میآوریم. متأسفانه این استقبال از شعر وجود ندارد و باعث میشود ناشران به صورت ناخواسته شعر را کنار بگذارند.
مدیر نشر شانی با بیان اینکه سامان یافتن بازار نشر شعر نیاز به یک همدلی جمعی دارد، گفت: من به دوستان هم گفتهام؛ زمانی که نشر شانی دیده شد، شاعران و خبرگزاریها و رسانهها همه پشت این قضیه بودند و حمایت میکردند. امروز هم معتقدم شعر همچنان پتانسیل و ظرفیت دیده شدن را دارد. منتها همه باید به شعر توجه کنند و حمایت کنند.
وی افزود: من بارها پیشنهاد دادهام؛ ما الآن حدقل ۲۰ ناشر تخصصی شعر داریم. اگر این ۲۰ تا دور هم جمع بشوند و ده تا خبرنگار و خبرگزاری هم باشند و حمایت کنند، مجدداً میتوانیم شعر را به رونق برسانیم.
منبع: مهر