به روز شده در
کد خبر: ۱۳۷۸۵

بازار سرمایه در انتظار نشانه‌های سیاسی

واکنش تند سرمایه‌گذاران به اخبار مذاکرات

بازار سرمایه در انتظار نشانه‌های سیاسی
اعتماد

روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت:

در هفته جاری بازار سرمایه با نوسانات شدیدی همراه بود؛ نوساناتی که تحلیلگران آن را بیش از هر چیز ناشی از تحولات سیاسی، به‌ویژه اخبار مربوط به مذاکرات ایران و امریکا می‌دانند. به گفته فعالان بازار، انتشار هر گونه خبر یا شایعه درباره این مذاکرات، به سرعت شاخص‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و منجر به افزایش یا کاهش چشمگیر حجم و ارزش معاملات می‌شود. در کنار مسائل سیاسی، نمادهایی مانند سایپا با بازگشایی پرحجم توجه تحلیلگران را به خود جلب کرده؛ در کنار این رویدادها تغییرات اخیر صندوق‌های اهرمی نیز به یکی از موضوعات مورد توجه این هفته بدل شده است. کاهش ضریب اعتباری این صندوق‌ها، به گفته تحلیلگران، جذابیت آنها را برای سرمایه‌گذاران کاهش داده و منجر به خروج بخشی از سرمایه از این بازارها شده است. این وضعیت سردرگمی بیشتری در بازار ایجاد کرده است.

 

رشد قیمت صندوق‌های طلا پس از فشار عرضه

بازار سرمایه در هفته جاری تحت تاثیر ریسک‌های سیستماتیک و تنش‌های سیاسی قرار گرفت و شاهد افت ۰.۲۸ درصد شاخص کل بورس بود. در این میان، تغییرات در ضریب اعتباری صندوق‌های اهرمی و بازگشایی نماد سایپا نیز تحولات مهمی در بازار رقم زد.

حسن حسین‌نیا، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «اعتماد» با اشاره به اینکه هفته جاری بازار سرمایه شامل دو نیمه متفاوت و روزهای پر افت و خیز بود، می‌گوید: در هفته اخیر مجددا سایه ریسک‌های سیستماتیک بر فضای معاملات بورسی بلندتر دیده شد.

او به مرور آنچه در هفته گذشته اتفاق افتاده بود، می‌پردازد و می‌افزاید: در روز انتهایی هفته کاری گذشته، بازار سهام تحت تاثیر مذاکراتی بود که گفته می‌شد در تاریخ‌های ۱۲ و ۱۳ اردیبهشت برگزار خواهد شد. نگاه مثبت به مذاکرات باعث شده بود تا شاهد رشد تقاضا و شاخص کل باشیم؛ اما با به تعویق افتادن مذاکرات و اظهارات متناقض همراه با تهدید مسوولان امریکایی، شروع هفته جاری با رشد قیمت دلار در بازار غیر رسمی داخل کشور همراه بود و از سوی دیگر بازار سهام نیز به این مساله واکنش تند و منفی نشان داد و خروج نقدینگی سنگین اشخاص حقیقی از سهام و صندوق‌های سهامی را رقم زد. به‌طوری که ارزش معاملات روزانه خرد سهام و صندوق‌های سهامی نیز که در روزهای پیش‌تر به بالای ۲۰ همت رسیده بود، افت کرده است.

از نگاه حسن حسین‌نیا، فارغ از اتفاقات سیاسی موثر بر فضای بازار سهام، تغییرات در ضریب اعتبار صندوق‌های اهرمی نیز مهم بوده است. او می‌گوید: انتهای هفته گذشته با دستورالعمل جدید و تغییر در ضریب اعتباری صندوق‌های اهرمی همراه بود که تا حدودی جذابیت این نوع صندوق‌های سرمایه‌گذاری را کاهش می‌دهد. این کارشناس بازار سرمایه می‌افزاید: نکته عجیب این مساله اعمال ضرایب جدید از روز شنبه هفته جاری بود که به نوعی برای فعالان بازار سهام غافلگیرکننده بود و در عمل فرصتی برای بررسی و اعمال تغییر در پرتفوی سرمایه‌گذاران به ویژه دارندگان یونیت‌های صندوق‌های اهرمی داده نشده بود.

براساس تحلیل حسن حسین‌نیا در گوشه‌ای دیگر از بازار سرمایه، صندوق‌های سرمایه‌گذاری در طلا شرایط متفاوتی را تجربه کردند. او می‌گوید: برخلاف هفته‌های گذشته که با فشار عرضه‌های بالایی همراه بودند، مجددا مورد توجه قرار گرفتند و رشد قیمتی را ثبت کردند.

این کارشناس بازار سرمایه معتقد است که پس از تعویق مذاکرات غیرمستقیم بین کشورمان و امریکا، گمانه‌زنی‌ها پیرامون تاریخ دور جدید مذاکرات باعث شد تا فضای خوشبینی نسبی مجددا در بورس شکل بگیرد. او می‌گوید: برآیند این اخبار و شایعات منجر به افت ارزش دلار به کانال ۸۱۰۰۰ تومان بود که همزمان در بازار سهام نیز تقویت تقاضا و ثبت رشد شاخص‌های قیمتی را باعث شد.

او همچنین اشاره می‌کند که روز انتهایی هفته با بازگشایی نماد سایپا همراه بود که با ثبت رشد قیمتی ۶۱.۵ درصدی، حجم معاملات بیش از ۴۵ میلیارد سهمی را رقم زد. حسن حسین‌نیا می‌افزاید: گروه خودرویی در این روز شاهد ورود سنگین تقریبا ۱۰۰۰ میلیارد تومانی خالص نقدینگی اشخاص حقیقی بود. او در ادامه می‌گوید که اخبار گروه خودرویی همچنان مورد توجه فعالان سهام است. او می‌گوید: پس از آنکه در ایران‌خودرو بخش خصوصی مدیریت شرکت را در دست گرفت و عملا شاهد خروج دولت از مدیریت یکی از بزرگ‌ترین بنگاه‌های صنعتی کشور بودیم، اکنون اقدامات مقدماتی در راستای عرضه بلوک ۴۲ درصدی سایپا توسط دولت در حال عملیاتی شدن است.

حسن حسین‌نیا بر این باور است که اکوسیستم بازارها در مقطع فعلی بیش از هر زمان دیگری تحت تاثیر ریسک‌های سیستماتیک و اتفاقات سیاسی و فاکتور تحلیل بنیادی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. او می‌گوید: نحوه معاملات و چینش سفارش‌های خرید و فروش در کنار حال و هوای فعالان بازارها نشان‌دهنده نااطمینانی بالا و سردرگمی در شرایط فعلی است، آنچنانکه همه منتظر شفاف شدن وضعیت فعلی هستند برای تصمیم‌گیری کم‌ریسک‌تر اخبار را پیگیری می‌کنند.

بورس تهران در انتظار تحولات سیاسی

در حالی که شاخص کل بورس در ابتدای هفته با افت شدید روبه‌رو شد، در میانه هفته رشد قابل ‌توجهی را تجربه کرد که بازگشت اعتماد نسبی سرمایه‌گذاران را نشان می‌دهد. اما هرگونه اخبار منفی یا تاخیر در مذاکرات ممکن است باعث افت مجدد شاخص‌ها و تشدید نوسانات شود.

سهیلا نقی‌پور، مدیر معاملات بر خط کارگزاری بانک صادرات در گفت‌وگو با «اعتماد» با اشاره به اینکه بازار بورس تهران در هفته منتهی به ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با نوسانات قابل‌ توجهی همراه بود، می‌گوید: شاخص کل بورس در روز یکشنبه با افت ۲۷ هزار واحدی مواجه شد، اما در روز سه‌شنبه با رشد ۱۳ هزار واحدی، نشانه‌هایی از بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران را به نمایش گذاشت. اکنون با احتمال آغاز دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا در روزهای ۲۰ و ۲۱ اردیبهشت، بازار در انتظار تحولات سیاسی است که می‌تواند مسیر معاملات را به‌طور اساسی تغییر دهد. او می‌گوید که شاخص کل که در روزچهارشنبه در محدوده ۳ میلیون تا ۳ میلیون و ۱۸۰ هزار واحدی نوسان می‌کند، از حمایت تکنیکال مهمی برخوردار است. ارزش معاملات خرد در هفته جاری به ۱۵۵ هزار میلیارد تومان رسید و حجم معاملات در روزهای پرتقاضا از ۵۱ میلیارد سهم فراتر رفت. در صورت انتشار اخبار مثبت از مذاکرات، انتظار می‌رود تقاضا در بازار افزایش یابد و شاخص کل تا محدوده ۳.۲ میلیون واحدی صعود کند. او بر این باور است که ارزش معاملات نیز می‌تواند افزایش یابد، به‌ویژه اگر نقدینگی جدید وارد بازار شود.

او معتقد است که رشد شاخص هم‌وزن در هفته جاری نشان‌دهنده تحرکات مثبت در سهام کوچک‌تر بود که این روند ممکن است ادامه بیابد. با این حال، او اشاره می‌کند که ریسک‌های سیاسی همچنان بازار را تهدید می‌کند. تاخیر در مذاکرات یا انتشار اخبار منفی می‌تواند فشار فروش را افزایش داده و شاخص کل را به زیر ۳ میلیون واحد بازگرداند. در چنین شرایطی، ارزش معاملات خرد نیز کاهش می‌یابد و حجم معاملات افت می‌کند.

نگاه به آینده بازار از دید سهیلا نقی‌پور مشابه سایر تحلیلگران بازار است؛ او می‌گوید که سرمایه‌گذاران در هفته جاری شاهد جابه‌جایی نقدینگی به سمت سهام با ریسک کمتر بودند و این استراتژی محتاطانه احتمالا در هفته آینده نیز ادامه خواهد یافت. چیزی که به نظر می‌رسد، این است که بازار در هفته آینده به ‌شدت تحت تاثیر اخبار مذاکرات خواهد بود. در صورت دریافت سیگنال‌های مثبت، تقاضا تقویت شده و بازار می‌تواند روند صعودی پایداری را تجربه کند. اما اگر ابهامات سیاسی ادامه یابد، نوسانات کوتاه‌مدت و افت شاخص محتمل است. او معتقد است که سرمایه‌گذاران باید اخبار سیاسی را به ‌دقت رصد کنند و از تصمیم‌گیری‌های شتاب‌زده اجتناب ورزند. تحلیل تکنیکال، به‌ویژه بررسی سطوح حمایت و مقاومت شاخص کل می‌تواند به تصمیم‌گیری بهتر کمک کند. او می‌افزاید که بازار بورس تهران در هفته پیش رو در انتظار نشانه‌های روشن از مذاکرات است. سرمایه‌گذاران، با توجه به نوسانات اخیر و حجم معاملات باید با احتیاط عمل کنند. تمرکز بر تحلیل‌های بنیادی بازار و دانستن ارزش سهام، کلید موفقیت در این شرایط پرابهام خواهد بود.

 

بازار سرمایه در هفته پرهیجان رشد کرد

بازار سرمایه کشور در هفته جاری روندی پرهیجان را پشت سر گذاشت و با رشد ۱.۷ درصدی شاخص کل و ۳.۴ درصدی شاخص هم‌وزن مواجه شد. پس از خروج نقدینگی در ابتدای هفته به دلیل اخبار منفی از مذاکرات ایران و امریکا، روند بازار از دوشنبه تغییر کرد و ورود نقدینگی به سهم‌های بزرگ و شاخص‌ساز افزایش یافت. بهناز اکبرپور، تحلیلگر بازار سرمایه در گفت‌وگو با «اعتماد» وضعیت بازار سرمایه را مرور می‌کند و می‌گوید: بازار سرمایه کشور در هفته جاری روند معاملاتی بسیار پرهیجانی را پشت سر گذاشت. به گفته او، در نهایت شاخص کل در روز ۱۷ اردیبهشت‌ماه در محدوده سه میلیون و ۱۶۹ هزار و ۵۰۴ واحد و شاخص هم‌وزن نیز در محدوده ۹۶۵ هزار و ۸۰۸ واحد قرار گرفت که نسبت به روز ابتدایی هفته به ‌ترتیب رشد ۱.۷ و ۳.۴ درصدی را ثبت کردند. او می‌افزاید: معاملات بازار در روز شنبه با شوک ناشی از خبر تعویق مذاکرات ایران و امریکا آغاز شد و در این روز شاهد خروج حدود چهار همت نقدینگی از بازار بودیم که از اردیبهشت ۱۴۰۲ به این سو، یک رکورد محسوب می‌شود. به ‌نوعی می‌توان گفت بازار نسبت به اخبار منتشر شده واکنشی بیش ‌از حد نشان داد. او ادامه می‌دهد: در روز یکشنبه نیز مبلغ ۸۷۷ میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج شد. اکبرپور می‌گوید: از روز دوشنبه با کاهش جو منفی و انتشار اخبار مثبت درباره مذاکرات، روند خروج نقدینگی متوقف و به ورود نقدینگی تبدیل شد. به گفته او، در سه روز دوشنبه، سه‌شنبه و چهارشنبه به ‌ترتیب ۱۲۰، ۸۸۷ هزار و ۸۹۵ میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار شد. او می‌افزاید: در مجموع طی این هفته حدود دو همت نقدینگی از بازار خارج شد. میانگین ارزش معاملات روزانه نیز ۱۵.۳ همت بود. اکبرپور توضیح می‌دهد: در این هفته به‌طور میانگین روزانه ۱۹۲ هزار کد حقیقی خریدار فعال بودند و سرانه خرید حقیقی نیز ۵۶.۴ میلیون تومان ثبت شد. او با اشاره به معاملات چهارشنبه می‌گوید: در این روز شاهد بهترین عملکرد معاملاتی هفته بودیم؛ به‌طوری‌ که ارزش معاملات، تعداد کدهای خریدار و سرانه خرید نسبت به شنبه به‌ ترتیب رشد ۳۹، ۲۸ و ۷۵ درصدی را تجربه کردند. اکبرپور می‌افزاید: از نظر بازدهی هفتگی، سه صنعت خودرو، منسوجات و محصولات چرمی به ‌ترتیب با بازدهی ۱۲.۵، ۱۰.۷ و ۷.۱ درصد، بهترین عملکرد را داشتند. همچنین نمادهای خساپا، خیمن و سصفها نیز به ‌ترتیب با ۶۲.۱، ۱۵.۸ و ۱۵.۷ درصد رشد، در میان نمادهای بازار پیشتاز بودند. او می‌گوید: تا روز سه‌شنبه، نمادهای متوسط و کوچک عملکرد بهتری نسبت به نمادهای شاخص‌ساز داشتند و سهام صنایع دارویی، غذایی، زراعتی و سیمانی با تقاضا و صف خرید مناسبی مواجه شدند، در حالی که برخی نمادهای بزرگ در حال اصلاح و استراحت قیمتی بودند. به گفته او، در روز چهارشنبه مجددا تقاضا برای نمادهای بزرگ و شاخص‌ساز افزایش یافت، به‌گونه‌ای که شاخص‌کل رشد بیشتری نسبت به شاخص هم‌وزن ثبت کرد و ۵۰ شرکت بزرگ بازار نیز ورود ۱.۶ همت نقدینگی حقیقی را تجربه کردند. از نگاه او همچون حسن حسین‌نیا وضعیت صندوق‌های اهرمی قابل توجه است. او می‌گوید: یکی از رویدادهای تاثیرگذار اخیر، تغییر شبانه ضرایب اعتباری کارگزاری‌ها بود که اثر منفی بر عملکرد صندوق‌های اهرمی گذاشت. او می‌گوید: این اثر منفی تا پایان روز سه‌شنبه ادامه داشت و حتی به‌طور مقطعی میانگین حباب منفی این صندوق‌ها به منفی ۵.۵ درصد رسید. با این حال، در روز چهارشنبه صندوق‌های مذکور معاملات بهتری را تجربه کردند.

در مورد وضعیت شاخص‌ها در هفته آینده اکبرپور همچون سایر تحلیلگران امیدوار است و می‌گوید: برای هفته آینده، با توجه به اخبار مثبتی که طی دو روز اخیر درباره مذاکرات منتشر شده و روند ورود نقدینگی به سهم‌های بزرگ در روز چهارشنبه، می‌توان انتظار داشت بازار روند مثبتی داشته باشد. او می‌افزاید: در صورتی که تاریخ قطعی مذاکرات مشخص شود یا شایعات مربوط به دیدار آقای پزشکیان و ترامپ در قطر تحقق یابد، رشد بازار سرمایه و ورود نقدینگی می‌تواند شدت بیشتری بگیرد.

 

برچسب ها

ارسال نظر

آخرین اخبار