مذاکرات مسقط و التهاب «یک دلاری» بازار نفت
قیمت نفت روز جمعه، در پی تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی و اظهارات تهدیدآمیز مقامهای آمریکایی علیه صادرات نفت ایران، بیش از یک دلار در هر بشکه افزایش یافت.

بهای معاملات آتی نفت برنت با ۱.۴۳ دلار افزایش، به ۶۴.۷۶ دلار رسید که معادل رشد ۲.۲۶ درصدی است. نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با همین میزان افزایش، در ۶۱.۵۰ دلار معامله شد که رشد ۲.۳۸ درصدی را نشان میدهد.
کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا، در اظهاراتی کمسابقه، از «سختگیری بیشتر» در برابر صادرات نفت خام ایران خبر داد؛ موضوعی که تحلیلگران آن را بهعنوان عاملی برای کاهش عرضه جهانی تفسیر کردند.
اندرو لیپو، رئیس شرکت لیپو اویل آسوشیتس، در اینباره گفت: «اجرای سختگیرانه تحریمها علیه صادرات نفت ایران، حتما سطح عرضه جهانی را پایین خواهد آورد. البته به نظر میرسد چین همچنان خریدار نفت ایران باقی بماند.»
در همین حال، تشدید جنگ تعرفهای میان آمریکا و چین نیز بازار انرژی را تحت فشار گذاشت. چین اعلام کرد از روز شنبه تعرفه کالاهای آمریکایی را به ۱۲۵ درصد افزایش میدهد؛ تصمیمی که در پاسخ به اقدام واشنگتن برای افزایش تعرفهها تا ۱۴۵ درصد اتخاذ شده است.
جان کیلداف، تحلیلگر بازار انرژی از شرکت اگین کپیتال، گفت: «آمریکا بهعنوان یک عامل ریسک ژئوپلیتیکی تازه در بازار ظاهر شده است. این شرایط یادآور روزهای نخست حمله روسیه به اوکراین است؛ زمانی که نظم بازار به هم ریخت و همه چیز از نو چیده شد.»
با وجود آنکه دولت آمریکا برخی از تعرفهها، به جز تعرفههای چین را برای ۹۰ روز به تعویق انداخته، بازار نفت هنوز از آسیبهای روانی ناشی از این بحران در امان نمانده است. اوله هانسن، استراتژیست ارشد کالا در بانک ساکسو، در اینباره گفت: «بازار پیشاپیش آسیب دیده است. این موضوع باعث شده قیمتها برای رسیدن به ثبات، تقلا کنند.»
از سوی دیگر، کاهش فعالیتهای حفاری در آمریکا نیز به نگرانیها درباره کاهش عرضه دامن زده است. شرکت بیکر هیوز اعلام کرد تعداد دکلهای حفاری نفت در آمریکا، طی هفته منتهی به ۱۱ آوریل، با ۷ واحد کاهش به ۵۸۳ دستگاه رسید. این بیشترین کاهش هفتگی از ژوئن ۲۰۲۳ تاکنون است و سومین هفته متوالی کاهش دکلها را رقم زده است.