طلا اوج میگیرد، نفت افت میکند
افزایش تعرفههای تجاری آمریکا، اقتصاد جهانی را وارد مرحله تازهای کرده است. از افت قیمت نفت تا صعود بهای طلا، بازارهای جهانی در واکنش به تنشهای ژئوپلتیک، روزهای پرنوسانی را پشت سر میگذارند.

در هفته اخیر، شاهد تحولات و نوسانات چشمگیری در حوزه اقتصاد بین المللی بودیم که بی شک یکی از مهمترین دلایل آن اعمال تعرفههای سنگین تجاری آمریکا است.
افزایش تعرفهها به میزان ۱۰ تا ۵۰ درصد بر کالاهای وارداتی، به منظور ابزاری برای اصلاح عدم توازن تجاری و حمایت از تولید داخلی آمریکا به کار گرفته شده است، اما در عمل این اقدام نه تنها باعث افزایش هزینههای تمام شده برای مصرفکنندگان و شرکتهای بازرگانی شده، بلکه باعث ایجاد فضای متشنج در جو اقتصاد جهانی شده است. از آن روی که شاهد اقدامات تلافیجویانه از سوی کشورهای مختلف مثل چین در پاسخ به این تغییرات هستیم.
نوسانات شدید در بازارهای مالی و شاخصهای مختلف بورس واکنش کاملا طبیعی به فضای ملتهب سیاسی و اقتصادی است؛ اما اختلال در زنجیره تامین کالاها به خصوص در هفتههای باقیمانده از ماه آپریل، اثر شدیدتری بر پایههای اقتصاد جهانی خواهد گذاشت.
با نگاهی بر تغییرات قیمتی بازار کامودیتیها، قیمت نفت از سقف قیمتی هفتهی گذشته با افت حدود 15 درصدی ناشی از کاهش تقاضای موثر جهانی و افزایش تولید کشورهای عضو اوپک مواجه شد.
اگرچه که چرخ اقتصاد جهانی در حال حاضر به کندی پیش میرود، اما انتظار میرود در سه ماههی دوم سال 2025، شاهد رشد جزئی و اندک تولید ناخالص داخلی آمریکا باشیم و به تبع آن قیمت نفت نیز مجددا به روند صعودی باز خواهد گشت.
از سوی دیگر، تثبیت قیمت اونس جهانی در حدود 3000 دلار اشاره به ادامه دار بودن دوره عدم اطمینان اقتصادی دارد. همواره طلا در طول دورههای ناامن اقتصادی مقصد جذابی برای سرمایه گذاران بوده و هست. به طور کلی، بازارهای کامودیتی همچنان تحت تاثیر عوامل ژئوپولتیک و نگرانیهای مرتبط با کاهش رشد اقتصادی قرار دارند.
در نهایت، چرخه نزولی ایجاد شده در تجارت جهانی، سبب کاهش فعالیتهای موثر اقتصادی و تولید جهانی میشود که همین امر در تضاد کامل با سیاستهای ضد تورمی فدرال رزرو در دو سال اخیر به جهت مهار و رسیدن به تورم 2 درصدی آمریکا است.
بازار داخلی ایران نیز از این نوسانات جهانی به شدت متاثر شده است. افزایش نوسانات در بازار بورس ایران به دلیل عدم اطمینان فکری سرمایه گذاران ناشی از ریسکهای ژئوپلتیک و فضای ملتهب سیاسی، موجبات کاهش سرمایهگذاری داخلی و خروج سرمایه را فراهم آورده است.
کاهش ارزش پول ملی و افزایش هزینههای وارداتی به همراه کاهش تقاضای داخلی، اثرات منفی عمیقی بر بازار داخلی خواهد داشت.
در مجموع، عدم هماهنگی بین المللی و فشار مضاعف اقتصادی آمریکا، اقتصاد بین المللی را با چالشهای بیسابقه در معرض خطر قرار خواهد داد.
با توجه به دلایل ذکر شده و جو روانی حاکم بر سرمایهگذاران انتظار میرود طلا همچنان به عنوان گزینه امن و مطمئن با افزایش تقاضا و حفظ روند صعودی همراه باشد.
حمیدرضا جوکار
کارشناس بازار سهام