ترامپ و شکار نفتکش؛ صادرات نفت ایران تحت فشار حداکثری آمریکا
رئیس جمهور آمریکا با اعمال سیاستهای تعرفهای، جنگی را در بازار نفت آغاز کرده است. آرش نجفی رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران ترامپ را پیروز میدان میداند و از توقیف نفتکشهای ایران خبر میدهد.

بازارهای نفت دنیا درگیر تلاطم است. اقدامات ترامپ بر عرضه و تقاضای بازار نفت تاثیر گذاشته و این نوسانات را رقم زده است. سیاستهایی که ترامپ در پیش گرفته، به تولید بیشتر نفت و افزایش عرضه در بازارها منتهی میشود اما این تمام ماجرا نیست.
اعمال فشار بر ایران و روسیه و پیشبردن سیاستهای تحریمی؛ میتواند عرضه را در بازار نفت مختل کرده و آن را دچار نوسان کند. ترامپ تلاش میکند با فشار بر اوپک تقاضای نفت را متعادل نگه دارد اما همه این اقدامات، نگرانیهایی را برای بازیگران جهانی بازار نفت به همراه داشته است.
ترامپ برنده بازی نفت
ترامپ در نخستین روزهای روی کار آمدن، فرمان فشار حداکثری به ایران را صادر کرد. این فرمان میتواند صادرات نفت کشورمان را به شدت کاهش دهد اما ترامپ چقدر میتواند در این جنگ موفق عمل کند؟ آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، در گفتوگو با آوش بیان کرد: ترامپ قطعا میتواند در بازی نفت برنده باشد.
او ادامه داد: خود آمریکا یک تولیدکننده بزرگ نفت است و در واقع بزرگترین تولیدکننده نفت دنیا است. این کشور میتواند با بازی نفت، منافع آمریکا را بهتر هم حفظ کند زیرا به حمل و نقل بینالمللی کاملا تسلط یافته است و حداقل حمل و نقل نفت ما را به چالش انداخته است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی اضافه کرد: در حال حاضر درگیر چالش توقیف کشتیهای حمل نفت هستیم. این رفتار باعث شده است که ما دچار مشکلات جدی باشیم. هم اکنون چندین کشتی ما در مالزی و غیره متوقف شده است.
او افزود: در موارد دیگر هم ما مشکلات جدی داریم. به نظر من ترامپ میتواند در ایجاد مشکلات برای ما تاثیرگذار باشد.
نجفی درباره احتمال توقیف محمولههای نفتی سایر کشورها توسط ترامپ بیان کرد: ترامپ ضرورتی ندارد که جلوی حمل نفت بقیه کشورها را بگیرد.
او همچنین در ارتباط با از دسترس خارج شدن محمولههای نفت ایران توضیح داد: این محمولهها فعلا توقیف شده است و باید با حل مشکلات آزاد شده و به کشور باز گردد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران به این پرسش که اگر مشکلات فعلی حل نشود، آیا نفت توقیفی بهطور کامل از دسترس ایران خارج میشود، اینگونه پاسخ داد: این مسئله در چارچوبی نیست که من بتوانم درباره آن اظهار نظر کنم.
جنگ نفت، روی اقتصاد نفت شیل تاثیر ندارد
ترامپ با شعار «حفاری کن، عزیزم، حفاری کن» روی کار آمد. او با این شعار بر افزایش تولید داخلی نفت و گاز در آمریکا تأکید دارد. از سوی دیگر با کاهش مقررات زیستمحیطی و تسهیل مجوزهای حفاری، تولید نفت شیل را تقویت کرده است.
این سیاست میتواند عرضه جهانی نفت را افزایش دهد و در نتیجه قیمت آن را در بازارها کاهش دهد. البته کاهش قیمت نفت به نفع استخراج فعالان حوزه شیل که هزینههای تولیدشان بالاست، نخواهد بود.
در واقع ترامپ سیاستهای ضد و نقیضی را در پیش گرفته است که حتی میتواند به ضرر سیاستهای خودش هم باشد. اما نجفی در این رابطه معتقد است: تولید نفت شیل چندین بار دچار نوسان و اعوجاج شده است.
او افزود: در نتیجه ضرورتی ندارد که بخواهیم استخراج نفت شیل را به موضوعات نفت فسیلی که در حال حاضر استخراج میشود، گره بزنیم. این دو موضوع دو مکانیزم متفاوت است.
نجفی گفت: استخراج نفت شیل یک مزیتهایی دارد و هزینههایی هم برای خود دارد؛ اینکه این دو را با هم مقایسه کنیم، قیاس مع الفارق است.
او ادامه داد: آمریکا به قدری ذخایر فسیلی دارد که اصراری هم ندارد نفت شیلش استخراج شود. به خاطر اینکه بزرگترین ذخایر نفت شیل دنیا متعلق به آمریکا، آلاسکا و کانادا است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی اضافه کرد: آنها به این مزیت خود میبالند ولی واقعیت امر این نیست که جنگ نفتی که اکنون داریم، بخواهد روی اقتصاد نفت شیل و گاز شیل تاثیر ویژهای داشته باشد.