کلاف سردرگم آتش بس در غزه
در آستانه گذشت یک ماه از پایان جنگ در نوار غزه و امضای توافق نامه آتش بس بین حماس و رژیم صهیونیستی و اجرای پنج مرحله از تبادل اسرا میان دو طرف، تردیدهایی در خصوص ادامه این روند و دست یابی به آتش بس دائمی در غزه بیش از پیش مطرح میشود.

به گزارش آوش، در جدیدترین تحولات مربوط به تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی ابوعبیده، سخنگوی گردانهای شهید عزالدین القسام، در پیامی اعلام کرد که به دلیل نقض مفاد آتش بس توسط رژیم صهیونیستی مبنی بر تاخیر در بازگشت آوارگان و حملات به برخی مناطق نوار غزه مرحله بعدی تبادل اسرا تا اطلاع ثانوی به تاخیر خواهد افتاد. ابوعبیده تاکید کرد که در صورت پایبندی رژیم صهیونیستی به مفاد آتش بس حاضر است فورا به روند تبادل اسرا بازگردد.
در طول سه هفته برقراری آتش بس در نوار غزه ارتش رژیم صهیونیستی مناطق مختلف نوار غزه به خصوص مناطق شمالی را مورد حملات هوایی و توپخانهای قرار داد هر چند اغلب این حملات منجر به تلفات انسانی نمیشد اما اصل رخ دادن این حملات نقض صریح آتش بس به شمار میآید. از طرفی دیگر بر اساس توافقنامه ارتش رژیم صهیونیستی ملزم است که به ساکنان شمال غزه اجازه بازگشت به منازل خود را بدهد که این مسئله در روزهای اخیر با کارشکنیهای مداوم صهیونیستها در روند بازگشت مردم به شمال غزه همراه بوده است.
مورد سوم اختلافی، ناکافی بودن میزان کمکهای انسانی ارسال شده به نوار غزه است. به گزارش شبکه الجزیره به نقل از منابع مطلع، رژیم صهیونیستی از ورود روزانه 50 کامیون سوخت که در متن توافق نامه ذکر شده است ممانعت به عمل میآورد و میزان سوخت وارداتی تاکنون نیمی از میزان مورد توافق است. همچنین از میزان 200 هزار چادر مورد توافق تاکنون فقط 53 هزار چادر به نوار غزه وارد شده و از 60 هزار کانتینر اسکان موقت مورد توافق دو طرف هنوز حتی یک کانتینر هم وارد نوار غزه نشده است.
بر اساس بند 5 آتش بس که در ذیل مربوط به تبادل اسرا مورد توافق دو طرف قرار گرفته است اجرای تبادل اسرا منوط به التزام دو طرف به توقف درگیریهای نظامی و اجازه بازگشت آوارگان به شمال غزه و ورود محموله کمکهای بشردوستانه است.
بر همین اساس میتوان نتیجه گرفت که تصمیم اخیر حماس در به تعویق انداختن مرحله ششم تبادل اسرا در چارچوب بندهای مورد توافق رژیم صهیونیستی است و تنها راه اجرای مجدد تبادل اسرا التزام رژیم صهیونیستی به آتش بسی است که توسط مقامات سیاسی و امنیتی این رژیم مورد توافق قرار گرفته است.
از طرفی دیگر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگاران تهدید کرد که اگر حماس تا ساعت 12 روز شنبه آینده تبادل اسرا را انجام ندهد خواستار پایان آتش بس و برپایی مجدد جهنم در غزه خواهد شد.
ترامپ همچنین از روند آزادی هفتگی اسرا و تعداد کم آنها انتقاد کرد و افزود: روز شنبه همه اسرا و نه 2 یا 3 اسیر باید آزاد شوند.
ترامپ در هنگام سوال در خصوص معنی کلمه جهنم گفت: به زودی خواهید فهمید حماس به زودی خواهد فهمید منظور من چیست.
صحبتهای اخیر ترامپ در حالی مطرح میشود که پیشنهاد وی مبنی بر کوچ اجباری مردم غزه به مصر و اردن با واکنشهای منفی گستردهای روبرو شد.
کشورهای عربی خصوصا عربستان و مصر و اردن ضمن رد پیشنهاد ترامپ تاکید کردند که این اتفاق نه تنها منجر به حل بحران غزه نخواهد شد بلکه به وخامت بیش از پیش اوضاع منجر خواهد شد.
شکست آتش بس؟ خیلی دور خیلی نزدیک!
با بررسی تحولات اخیر رخ داده در مسئله آتش بس نوار غزه نمیتوان به طور قطع گفت که آتش بس شکست خواهد خورد. ارتش رژیم صهیونیستی 15 ماه در سنگین ترین جنگ علیه نوار غزه از تمامی ظرفیت جنگی زمینی و هوایی خود برای رهایی اسرای خود استفاده کرد اما به جز دو سه مورد محدود موفقیت دیگری به دست نیاورد. همچنین جامعه رژیم صهیونیستی با شروع روند تبادل اسرا و مشاهده بازگشت زنده اسرا به خانواده هایشان خواهان راه حل مسالمت آمیز برای پایان مسئله اسرای نوار غزه هستند.
از طرفی دیگر ارسال تجهیزات اسکان موقت و سوخت و مواد مایحتاج مردم غزه به بازگشت دائمی آنها به خانههای خود منجر خواهد که در تضاد کامل با طرح ترامپ برای کوچ اجباری مردم غزه به شمار میآید و از این رو ارتش رژیم صهیونیستی در این مسئله به صورت آشکار تعلل و کار شکنی میکند.
با توجه به نکات فوق الذکر باید منتظر روزهای آینده و میزان موفقیت ترامپ در طرح پیشنهادی خود برای نوار غزه بود هر چند با موضع محکم کشورهای عربی و حتی اروپایی در رد این طرح بعید به نظر میرسد که ترامپ بتواند موفقیت بالایی را کسب کند اما نبود اطلاعات از نقشه دوم ترامپ در صورت شکست طرح اولیه، آینده آتش بس در غزه را بیش از پیش گنگ و غیر قابل پیش بینی میکند.