ترامپ، سرکوبگر آزادی بیان در آمریکا
رئیس جمهور آمریکا که از نخستین روزهای دوره دوم ریاست جمهوریاش در ماه ژانویه فرمانی را مبنی بر مبارزه با یهودی ستیزی امضا کرد، در دو روز گذشته این فرمان را به مرحله عمل رسانده و با قطع بودجه کمکی به دانشگاه کلمبیا و همچنین صدور دستور کنترل ویزای دانشجویان حامی مردم فلسطین با هوش مصنوعی، نبرد خود با مخالفان خشونتهای اسرائیل با مردم فلسطین را آغاز کرده است.

به گزارش آوش، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که در دوره اول ریاستجمهوریاش با پیمان ابراهیم و کلید زدن از سرگیری روابط شماری از کشورهای عربی با تل آویو، دوستی بیپایان خود با اسرائیل را اعلام و در طول جنگ غزه نیز حمایت خود را از ارتش اسرائیل و اقدامات آن حفظ کرده بود، در یک ماه و نیمی که از دوره دوم حضور او در کاخ سفید میگذرد، در کمک به اسرائیل و تقابل با حماس از هیچ کاری فروگذار نکرده و با تهدیدهای مداوم حماس و طرح انتقاد برانگیزش درباره تبدیل غزه به یک مرکز تفریحی، در حال پیش بردن سیاستهایی است که منافع تل آویو را فراهم آورد.
دولت ترامپ در ادامه همین سیاستها، برنامههای ضد فلسطینی را در داخل آمریکا هم آغاز کرده و در این راه پیش از هر چیز به سراغ دانشگاه کلمبیا، به عنوان دانشگاه پیشرو در اعتراضهای دانشجویی به خشونت ارتش اسرائیل در غزه، رفته و از قطع کمک 400 میلیون دلاری به این دانشگاه خبر داده است. در بیانیه مشترکی که وزارتخانههای دادگستری، آموزش و بهداشت و امور انسانی منتشر کردهاند، تأکید شده دولت کمکها به دانشگاه کلمبیا را بدون اینکه مشخص کند مربوط به کدام قراردادهاست، قطع کرده است.
دولت ترامپ همچنین اعلام کرد در نظر دارد از هوش مصنوعی برای مبارزه با دانشجویان حامی فلسطین، که به اعتقاد آنها باعث اختلال در کار دانشگاهها میشوند، استفاده کند. بر همین اساس اعلام شده دولت از ابزار هوش مصنوعی در شبکههای اجتماعی استفاده میکند تا دانشجویانی که در فضای مجازی علیه اسرائیل و ارتش آن نظر میدهند، شناسایی کرده و ویزای دانشجویی آنها را باطل کند.
بسیاری از سیاستمداران آمریکایی با نخستین گامهایی که رئیس جمهوری آمریکا برداشته، برآورد میکنند دوره دوم ریاست جمهوری او برای حامیان فلسطین در این کشور دوره سختی خواهد بود. در همین ارتباط در بیانیهای که قطع کمک مالی به دانشگاه کلمبیا اعلام شده، وزارت دادگستری آمریکا تأکید کرده است: «این اقدام قویترین پیام ما است. دولت فدرال نمیخواهد با یک موسسه آموزشی مانند کلمبیا که از دانشجویان و کارکنان یهودی محافظت نمیکند، همکاری داشته باشد.»
در نقطه مقابل، سامانتا اسلتر، سخنگوی دانشگاه کلمبیا، در مخالفت با تصمیم دولت ترامپ اعلام کرد: «هرچند دانشگاه، حساسیت دولت درباره یهودیستیزی را درک میکند اما با دولت فدرال وارد مذاکره خواهیم شد تا این کمکها از سر گرفته شود.» وی همچنین گفت: «ما به تعهدات قانونی دانشگاه کلمبیا اهمیت میدهیم و متوجه جدی بودن این اعلامیه هستیم و خود را متعهد به مبارزه با یهودستیزی و تضمین امنیت و رفاه دانشجویان، اساتید و کارکنان خود میدانیم.»
بسیاری از منتقدان دونالد ترامپ قطع کمک 400 میلیون دلاری به دانشگاه کلمبیا را نقض آزادی بیان در دانشگاهها دانستهاند. جالب اینکه این اقدام ترامپ حتی با انتقاد برخی گروههای حامی اسرائیل هم مواجه شده است. یکی از این گروهها گروه «جی استریت» است. ارین بینر، مدیر این گروه حامی اسرائیل، در بیانیهای اعلام کرد: «این تصمیم بخشی از حمله گسترده دولت به دانشگاههاست و میتواند باعث واکنش بیش از حد این موسسات شود، بهگونهای که به دلیل ترس از قطع کامل بودجه خود آزادی بیان را نادیده بگیرند.»