به روز شده در
کد خبر: ۸۰۹۶

نشست ایران و آمریکا در عمان زیر ذره‌بین رسانه‌های جهان

آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط بازتاب زیادی در رسانه‌های غربی، اروپایی و آمریکایی داشته است.

نشست ایران و آمریکا در عمان زیر ذره‌بین رسانه‌های جهان

از شب گذشته و ساعت‌ها پیش از آغاز نشست هیات‌های ایران و آمریکا در عمان، رسانه‌های جهان این نشست را زیر نظر داشته و به تحلیل و بررسی آن پرداختند. برخی از این رسانه‌‌ها نسبت به دیدار امروز خوش‌بین بودند و تأکید می‌کردند، می‌تواند منجر به آغاز مذاکرات شود و برخی دیگر نگاهی منفی داشتند.

در نگاهی مقایسه‌ای بین این رسانه‌ها تفاوت دیدگاه‌های رسانه‌ها به نسبت محلی که رسانه برآمده از آن بود، قابل توجه بود. رسانه‌های آمریکایی خوش‌بین‌تر نشان می‌دادند. رسانه‌های اروپایی که این بار قاره سبز را خارج از گود مذاکره می‌دیدند، کمتر به مذاکره روی خوش نشان دادند و اسرائیلی‌ها هم همان‌طور که انتظار می‌رفت سعی کردند، مذاکرات را بی‌نتیجه یا بی‌اهمیت جلوه دهند.

بازتاب نشست عمان در رسانه‌های آمریکا

خبرگزاری رویترز نسبت به مذاکرات خوشبین است و نوشت: هرچند استیو ویتکاف، پیش از نشست تأکید کرد خط قرمز سران آمریکا متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران و تبدیل شدن به یک تولید کننده سلاح هسته‌ای است اما در عین حال اذعان داشت، واشنگتن نسبت به راه‌حل‌های جایگزین برای رسیدن به سازش پذیراست.

شبکه خبری ای‌بی‌سی نیوز هم نوشت: استراتژی دونالد ترامپ از دور اول ریاست جمهوری او تاکنون تغییراتی کرده‌ در حالی که در دوره نخست متمرکز بر فشارهای حداکثری از طریق تحریم‌ها بود، در دور دوم ریاست جمهوری‌اش تبدیل به ترکیبی از دیپلماسی، تهدیدهای نظامی و تحریم شده‌ است.

سایت شبکه خبری ان‌بی‌سی نیوز در گزارشی این پرسش مهم را مطرح کرد که آیا این نشست با وجود اعمال تحریم‌های جدید از سوی دونالد ترامپ بر ایران، می‌تواند نتیجه‌ای در بر داشته باشد؟ در این مقاله تأکید شده است، تیم آمریکایی در حالی برای انجام مذاکره وارد عمان شد که ترامپ در چند روز اخیر ایران را هدف بیشترین تهدیدها قرار داد. اما این تهدیدهای کلامی به معنای آن نیست که اگر مذاکرات شکست بخورد، آمریکا واقعا بخواهد به ایران حمله کند و گزینه دومی را که ترامپ مطرح کرده، عملی سازد.

رسانه‌های اروپا چه گفتند؟ 

یورونیوز نوشت: ایران و آمریکا بعد از نزدیک به نیم قرن دشمنی بصورت دوجانبه وارد مذاکره شده‌اند و مسائل زیادی بین آنها وجود دارد که باید حل شود. اما پیش از هرچیز مسأله هسته‌ای ایران است که ترامپ خواهان برچیدن آن شده اما مقامات ایران تاکید کرده‌اند به هیچ عنوان حاضر به دست برداشتن از برنامه هسته‌ای خود نیستند زیرا این برنامه به طور کامل صلح‌آمیز است.

روزنامه گاردین هم در تحلیلی نوشت: در سیاست بین‌المللی چیزی به اسم «لحظه نیکسونی» وجود دارد که ناظر به سفر 1972 ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهوری اسبق آمریکا به پکن و توافق بین چین و آمریکا است و بر این تأکید دارد که نظام‌های دشمنی که همواره بیش از حد بر دشمنی و بی‌اعتمادی یکدیگر تأکید کرده‌اند، می‌توانند به گشایش‌های غیرمنتظره‌ای دست یابند. اما این لزوما نمی‌تواند در دیدار نمایندگان ایران و آمریکا در عمان رخ دهد. ایران و آمریکا بیش از چهار دهه دشمنی را پشت سر گذاشته‌اند و اکنون نیز نشست را در فضایی از تهدید آغاز می‌کنند. ضمن آنکه اولین چیزی که برای به دست آمدن توافق نیاز است، توافق ابتدایی بر سر فرمت و روند مذاکره است که اکنون به سختی به دست آمده‌ است. با این حال نباید هویجی که ایران به ترامپ نشان داده و به او وعده سرمایه‌گذاری آمریکا در این کشور را داده است را نیز نادیده گرفت.

موضع متفاوت رسانه‌های اسرائیل

اسرائیل هیوم تلاش کرد بر طبل اختلافات میان ایران و آمریکا بکوبد و نوشت: اختلافات بین دو طرف بسیار عمیق است، در حالی که ترامپ خواهان مذاکرات مستقیم است، ایران بر انجام مذاکرات به صورت غیرمستقیم تأکید کرده است. همچنین ایران خواهان آن است که مذاکرات فقط به مسأله هسته‌ای محدود شود اما ترامپ در کنار آن خواهان محدود شدن توان موشکی این کشور هم هست. با این حال منابع دیپلماتیک معتقدند، پیشرفت در مذاکرات می‌تواند تنش‌ها در منطقه را که اکنون با بحران‌های متعددی رو به رو است، کاهش دهد. همان طور که شکست در مذاکرات علاوه بر تأثیرات منطقه‌ای بر بهای نفت و به دنبال آن اقتصاد جهان تأثیر بسیاری بگذارد.

سایت روزنامه تایمز اسرائیل هم نوشت: عمان در حالی دیدار نمایندگان ایران و آمریکا را برگزار می‌کند که همواره نقشی به عنوان یک میانجی در بحران‌های مختلف خاورمیانه ایفا کرده‌ است اما این بار مجبور به برپایی نشستی خواهد بود که با همه تجربیاتش در این زمینه تفاوت دارد. اولین چالشی که عمان با آن مواجه است میزان علنی بودن دیدار است. مسقط معمولاً در نحوه مدیریت روابط دیپلماتیک به صلاحدید تکیه می‌کند، چیزی که از دوران پیشین حکومت عرب‌های خلیج فارس باقی مانده است و در نقش قطر در مذاکرات طالبان با حکومت وقت افغانستان و عربستان در میزبانی از مذاکرات روسیه و آمریکا و امارات در مذاکرات روسیه و آمریکا برای تبادل زندانی‌هایشان دیده شده بود. اما در مذاکرات کنونی ایران و آمریکا، رسانه‌های دولتی عمان سکوت کرده‌اند. هرچند که نگاهی به سوابق عمان نشان می‌دهد، این کشور معمولا ترجیح داده میانجیگری‌اش به جای اینکه در صدر اخبار قرار گیرد، مؤثر باشد.

ارسال نظر

آخرین اخبار