ترامپ در کشاکش تهدید ایران و نبرد با جنگسالاران کاخ سفید
رئیسجمهوری آمریکا در حالی که ایران را تهدید به جنگ میکند، پشت پرده در نبرد داغ و شدیدی با نئوکانهایی است که او را تحت فشار گذاشتهاند تا وارد جنگی همهجانبه با ایران شود.

دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در حالی که ایران را تهدید به جنگ میکند، پشت پرده در نبرد داغ و شدیدی با نئوکانهایی است که او را تحت فشار گذاشتهاند تا وارد جنگی همهجانبه با ایران شود. در جریان بودن چنین جنگی را میتوان در لابلای کلماتی که دونالد ترامپ جونیور هفته قبل در شبکه اجتماعی ایکس نوشت و همینطور سخنان ویتکاف در مصاحبه جنجالبرانگیز سه روز پیش او مشاهده کرد. در واقع اگر از حلقه نزدیکان ترامپ درباره موضعگیریهای متفاوتی که از کاخ سفید بیرون میآید، بپرسید میگویند، همه چیز زیر سر نئوکانها و به عبارتی نومحافظهکاران تندرویی است که در کنگره آمریکا نشسته و یا وارد کاخ سفید شدهاند و در حال اعمال فشارهایی طاقتفرسا بر ترامپ هستند و نمیگذارند، او تصمیمهای خود را به طور مستقل بگیرد.
سایه «آنها» در مصاحبه ویتکاف
استیو ویتکاف در مصاحبهای که با برایتبارت داشت چند بار با استفاده از ضمیر «آنها» از کسانی سخن گفت که مدام بر سر مسائل مختلف به او انتقاد میکنند و معتقدند او آنقدر که باید برای انجام مذاکراتی که برای آنها انتخاب شده -شامل مذاکرات صلح اوکراین، مذاکرات صلح غزه و مذاکرات هستهای با ایران- موثر نیست.
اشاراتی که ویتکاف با ضمیر «آنها» به نئوکانها داشت در چندجا رقم خورد. یک بار گفت: «آنها به من فرصت نمیدهند بتوانم نظرات خود را بگویم در حالیکه کاملاً در اشتباه هستند و ماجرا را درست متوجه نشدهاند.»
او در جای دیگری از سخنان خود نئوکانها را متهم به انتشار اخبار جعلی میکند و بااشاره به اخباری که درباره اختلافات بین او و مارکو روبیو منتشر شده بود، میگوید: «همه این خبرها دروغ بود. من و مارکو روابط بسیار خوبی با هم داریم و روزی پنج تا هفت بار با هم مکالمه تلفنی داریم تا مواضع را یکدست کنیم.»
باوجود همه اینها او میگوید نگران آن نیست که مذاکراتی که او با ایران دارد بخاطر تلاشهای این افراد از دست برود. زیرا «اینها تکاپوهای معمول نومحافظهکارانی است که همه با آن آشنا هستند و میدانند که این افراد تصور میکنند، جنگ راه حل همه چیز است.»
او در حالی این سخنان را گفت که هفته پیش نیز دونالد ترامپ جونیور در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: «نئوکانها با تخریب استیو ویتکاف به دنبال ایجاد اختلال در سیاست خارجی پدرم هستند و دولت پنهان به دنبال جنگهای ابدی است!»
نئوکانها کیستند؟
اما این نئوکانهایی که صدای استیو ویتکاف و پسر دونالد ترامپ را در آوردهاند، کیستند؟
نئوکانها همان دسته از جمهوریخواهانی هستند که علاقه وافری به جنگ دارند، جنگهای افغانستان و عراق را به راه انداختند و از ادامه جنگ در اوکراین حمایت میکنند. در مورد ایران نیز علاقهمند هستند ترامپ به جای مذاکره با ایران به بمباران تأسیسات هستهای دست بزند و حتی فراتر از آن وارد جنگ با ایران شود.
در بین آنها سه نفر هستند که بیشترین سیاست تقابل را با ایران دارند: مثلث تد کروز، تام کاتن و لیندزی گراهام. سه سناتوری که این روزها در کنگره آمریکا بیشترین فعالیت را علیه ایران دارند و در جدیدترین اقدام خود، در حال جمعآوری امضا از نمایندگان و سناتورها هستند تا ترامپ را برای نابودی تأسیسات هستهای ایران ترغیب کنند. آنها همچنین تهدید کردهاند اگر ترامپ با ایران توافق کند اجازه نخواهند داد توافقنامهای که در آن نابودی تأسیسات هستهای ایران گنجانده نشده به تأیید برسد. به اعتقاد برخی ناظران سخنان ویتکاف در مصاحبه اخیرش با برایتبارت نیز برآمده از همین فشارها است.
ترامپ هرچند مایک والتز نئوکان را از کابینه خود اخراج کرد اما هنوز هم یکی از آنها را در کنار خود میبیند. او مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، است که هرازگاهی سخنانی ضدایرانی بیان میکند و ترامپ را برای حمله به ایران تحت فشار میگذارد.
معرفی مثلث جنگ سالار کنگره آمریکا
کاتن، جنگسالاری سرسخت: تام کاتن 47 ساله را باید یک جنگطلب تمام عیار دانست. او معتقد است تنها راه حل آمریکا در مواجهه با برخی کشورها نه تعامل که جنگ است. او به طور خاص از چین، ایران و فلسطین به عنوان سرزمینهایی نام میبرد که آمریکا باید وارد جنگ با آنها شود. او از مخالفان جدی برجام بود و سال 2016 نیز یکی از 34 سناتوری بود که در نامهای به جان کری از او خواست از همه ابزارهایی که دارد، علیه ایران استفاده کند. زیرا معتقد بود ایران پایگاهی را در همدان در اختیار روسیه گذاشته تا بتواند به حملات هوایی خود در سوریه ادامه دهد. او سال 2019 هم گفته بود آمریکا با دو حمله میتواند بر ایران پیروز شود.
گراهام، دوست اسرائیل: لیندزی گراهام 69 ساله یک بار در یکی از برنامههای شبکه تلویزیونی فاکس به نام «فاکس و دوستان» گفته بود: «خیلی وحشتناک میشود اگر تست دیانای من نشان دهد تبار ایرانی دارم.» او که سابقهای حداقل 15 ساله در دشمنی با ایران دارد اولین بار سال 2010 بود که خواهان عملیات نظامی علیه ایران شد و معتقد بود با حملهای پیشگیرانه میتوان ایران را تضعیف کرد. گراهام در یک سال اخیر نیز بارها اسرائیل را تشویق به حمله به ایران کرده است.
کروز، ضد ایرانیِ تازه آمریکایی شده: تد کروز 54 ساله در اصل شهروند کانادا بوده و از سال 2014 شهروندی آمریکا را نیز دریافت کرده است. او سال 2014 از باراک اوباما بخاطر اقدامی که علیه حمید ابوطالبی داشت از او تشکر ویژه کرد. در آن زمان حمید ابوطالبی از جمله کسانی که در ماجرای تسخیر لانه جاسوسی در تهران نقش داشت، برای نمایندگی ایران در سازمان ملل انتخاب شده بود. اما اوباما با تصویب قانونی مانع ورود او به آمریکا شد. تد کروز یک سال بعد از این تشکر بخاطر به امضا رسیدن برجام تبدیل به منتقد جدی اوباما شد. او برجام را یک فاجعه خواند و تأکید کرد، این توافقنامه مانع از جنگ نمیشود.
ترامپ چه خواهد کرد؟
این درست است که ترامپ در اظهارنظرهایی که درباره مذاکرات هستهای با ایران داشته هیچگاه گزینه جنگ را رد نکرده اما باوجود شکاف هولناکی که چگونگی مواجهه با ایران در کاخ سفید بوجود آورده همچنان به نظر میرسد به گزینه مذاکره علاقه بیشتری دارد. با این حال فشارهایی که نئوکانها بر شخص او و دستگاه دیپلماسیاش وارد میکنند، آنقدر زیاد هست که اگر با ایران به توافقی دلخواه نرسد، به گزینه جنگ بیاعتماد نخواهد ماند.