سرقت به قیمت جان مردم
سرقت آمبولانس و وسایل داخل آن شاید مورد نادری به نظر برسد اما انتشار فیلمی از سارقی که حتی وسایل آمبولانسها را هم سرقت کرده نشان میدهد این اتفاق چندان هم نادر نیست.

در فیلمی که بهتازگی از کشفیات پلیس منتشر شده، یک سارق نشان داده میشود که وسایل حیاتی داخل آمبولانس را سرقت کرده است. اما این اولینبار نیست که خود آمبولانس یا وسایل داخل آن دزدیده میشوند.
آمبولانسها به دلیل مجهز بودن به تجهیزات پزشکی گرانقیمت و باتریهای سنگین، هدف جذابی برای سارقان به حساب میآیند. البته سارقان آمبولانسها فقط به جداسازی قطعات گرانقیمت آنها اکتفا نمیکنند و حتی گاهی از آنها استفادههای عجیبی میکنند مانند حمل مواد مخدر که دو سال پیش در استان خراسان رضوی پلیس موفق به کشف آن شد.
در این مورد دو قاچاقچی با کرایه کردن یک آمبولانس خصوصی قصد داشتند 47 کیلوگرم تریاک را به استان گلستان ببرند که در مسیر انتقال پلیس آنها را دستگیر کرد.
آمار دقیقی از سرقت وسایل نقلیه اورژانسی در ایران وجود ندارد اما بررسی اخبار منتشر شده در رسانهها نشان میدهد این پدیده در سالهای اخیر به ویژه در کلانشهرها و مناطق حاشیهای روندی رو به گسترش داشته است.
فرودین ماه سال 1403 مدیر روابط عمومی اورژانس تهران از وقوع دو فقره سرقت از تجهیزات اورژانس طی چند ساعت در دو نقطه از پایتخت خبر داده بود. به گفته ابوالفضل ماهرخ، کیف حامل تجهیزات اورژانسی و پزشکی یکی از موتورلانسهای اورژانس پس از بازگشت از یک ماموریت به سرقت رفته و ماموران زمانی متوجه این موضوع میشوند که قرار بوده این موتورلانس به ماموریتی دیگر ارسال شود
او همچنین گفته بود چند ساعت بعد هم تکنسینهای اورژانس یکی از پایگاههای واقع در مرکز تهران در حال اعزام به ماموریت بودند که با باز بودن در آمبولانس مواجه شده و در بررسیهای بیشتر متوجه شدند که دستگاه شوک از داخل آمبولانس سرقت شده است. این سرقت سبب شد آمبولانس مذکور تا زمان تجهیز دوباره از چرخه عملیات خارج شود و مرکز ارتباطات اورژانس نیز از پایگاه همجوار آمبولانس دیگری را جایگزین کرد.
تقریبا یک ماه پیش هم روابط عمومی اورژانس گیلان اعلام کرد یکی از آمبولانسهای این مرکز در حالیکه تکنسینهای اورژانس در ماموریتی بر بالین بیمار حضور داشتند دزیده شد که البته سارق در کمتر از نیم ساعت دستگیر و خودرو به چرخه عملیات بازگشت.
بازهم کمتر از یک ماه پیش آمبولانسی در سردشت دزدیده شد. این آمبولانس 48 ساعت بعد در حالی در یکی از روستاهای بانه کشف شد که به گفته مسئول روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان سردشت خسارت زیادی به وسایل داخل آن وارد شده بود.
خرداد ماه سال 1402 هم چهار نفر به یک آمبولانس در خرمآباد حمله کردند و علاوه بر ضرب و شتم ماموران اورژانس این آمبولانس را به سرقت بردند که بعدها دستگیر شدند.
سرقت از آمبولانسها فقط در ایران اتفاق نمیافتد. بر اساس اطلاعات سرویس بهداشت ملی بریتانیا سالانه 10 تا 30 مورد سرقت یا تلاش برای سرقت از آمبولانسها در این کشور ثبت میشود.
بر همین اساس اغلب کشورها آمبولانسها را به دستگاههای ردیاب مجهز کردهاند تا سرقت آنها دشوارتر شود. سازمان اورژانس کشور در بیانیهای در سال ۱۴۰۲ اعلام کرد که نصب جیپیاس روی آمبولانسهای جدیدالورود را در اولویت قرار داده است اما همچنان آمبولانسهای قدیمی فاقد ردیابند.
سرقت از آمبولانسها نه تنها خسارت مالی دارد بلکه جان بیماران را در موارد اورژانسی به خطر میاندازد.
سرقت آمبولانسها در ایران هرچند هنوز به معضلی گسترده تبدیل نشده، اما روندی رو به رشد دارد که نیازمند توجه فوری مسئولان است. ترکیبی از راهکارهای فناورانه (مانند نصب ردیاب)، آموزش پرسنل و افزایش مجازات قانونی سارقان میتواند از تکرار چنین حوادثی جلوگیری کند.