یک تصمیم بزرگ برای نجات جان 8 انسان
بر اساس آمارهای ارائهشده از سوی «انجمن اهدای عضو ایرانیان» سالانه سه هزار نفر از هموطنان ما به دلیل نبود عضو پیوندی جان خود را از دست میدهند.

بر اساس آمارهای ارائهشده از سوی «انجمن اهدای عضو ایرانیان» سالانه سه هزار نفر از هموطنان ما به دلیل نبود عضو پیوندی جان خود را از دست میدهند؛ به عبارت سادهتر روزانه هفت نفر.
اولینهای پیوند در ایران
اولین پیوند عضو ایران در سال 1314 و پیوند موفق قرنیه چشم توسط دکتر محمدقلی شمس در بیمارستان فارابی تهران انجام شد. پس از آن نخستین پیوند کلیه در سال ۱۳۴۷ توسط دکتر سید محمد سنادیزاده در بیمارستان نمازی شیراز، نخستین پیوند مغز استخوان در سال ۱۳۷۰ توسط دکتر اردشیر قوامزاده در بیمارستان شریعتی تهران، نخستین پیوند روده باریک در سال ۱۳۷۱ توسط دکتر ایرج فاضل در بیمارستان طالقانی تهران، نخستین پیوند کبد در سال ۱۳۷۲ توسط دکتر علی ملکحسینی در بیمارستان نمازی، نخستین پیوند قلب توسط دکتر حسین ماندگار در بیمارستان شریعتی، نخستین پیوند ریه در سال ۱۳۷۹ توسط دکتر سید حسن احمدی در بیمارستان امام خمینی تهران و نخستین پیوند پانکراس در سال ۱۳۸۵ توسط دکتر سامان نیکاقبالیان در بیمارستان نمازی انجام گرفت.
همچنین اولین پیوند دست از بیمار مرگ مغزى در سال ١٣٩٢ در بیمارستان ١٥ خرداد تهران ،به سرپرستى دکتر عبدالجلیل کلانتر هرمزى توسط دکتر فرهاد فیروزى ، دکتر مسعود یاورى و دکتر احسان آراسته با موفقیت انجام شد.
هر فرد مرگ مغزی به طور بالقوه میتواند زندگی بین یک تا ۸ نفر را نجات دهد. البته این میزان به سلامت فرد و زمان رضایت دهی خانوادهها بستگی دارد. البته این تنها شامل اعضای حیاتی میشود و نسوج و پوست و بافتها هم قابلیت پیوند به دیگری را دارند.
چطور کارت اهدای عضو بگیریم؟
هر فردی میتواند تصمیم بگیرد که در زمان حیات یا بعد از مرگ، اهداء کننده عضو باشد. دریافت کارت اهدای عضو اما شرایطی دارد. مثلا فرد باید حتما بالای 18 سال سن داشته باشد و هیچ فشار روحی و روانی برای تصمیم گیری دریافت کارت نداشته باشد.
فردی که قصد اهدای عضو دارد باید از سلامت کامل برخورد باشد. مثلا بیماریهایی نظیر ایدز، عفوتهای شدید، بیماریهای عفونی یا سرطان فعال نداشته باشد.
برای داشتن کارت اهدای عضو کافیست به سایت انجمن اهدای عضو ایرانیان به آدرس https://ehdacenter.ir/ و یا سایت بیمارستان مسیح دانشوری به آدرس https://ehda.sbmu.ac.ir/ مراجعه کنید.
البته میتوانید با ارسال کد ملی و کلمه اهدا به شماره ۳۴۳۲ و یا کد دستوری #۳۴۳۲۳* هم کارت اهدای عضو خود را دریافت کنید.
داشتن کارت اهدای عضو کافی نیست!
در اینکه اهدا کردن اعضای بدن پس از مرگ امری خصوصی و وابسته به تصمیم فرد است شکی نیست، اما بهتر است پیش از هرکاری درباره تصمیم خود با خانواده مشورت کرده و از راضی بودن آنها برای اهدای عضو اطمینان داشته باشید.
در واقع در زمان اهدا ، حرف اول آخر را رضایت خانواده میزند. داشتن این کارت پس از مرگ تنها تاییدی بر خواسته قلبی فرد است تا خانواده راحتتر رضایت دهند. بسیاری از افراد میخواهند بعد از مرگ عزیزشان خواسته او را برآورده کنند.
زمان طلایی اهدای عضو
نکته مهم در رابطه با اهدای عضو زمان است. بدن بعد از اعلام مرگ مغزی تنها چند ساعت میتوان برخی از اعضا را سالم نگه دارد و بعد از آن زمان طلایی اعضای بدن به تدریج از بین میروند. برای همین لازم است تا برای اهدای اعضا به سرعت تصمیم گیری شود.