دو ستون استقلال ایران
رهبر انقلاب ۳۴ سال پیش در دیدار با اعضای فرهنگستان زبان و ادب فارسی از فرهنگ ایرانی و اسلامی به صورت توأمان به عنوان دو مؤلفه مقوم روحیه مقاومت ایرانیان یاد و بیان کردند «حفظ و تقویت فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی، بویژه زبان فارسی، کلید مقابله با این سلطهها و بازسازی هویت ملی است. زبان فارسی و تمدن ایرانی، به عنوان مؤلفههای قدرت نرم، میتوانند زمینهساز استقلال فرهنگی و سیاسی ایران باشند.»

روزنامه ایران در گزارشی نوشت:
جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی و مقاومت و مقابلهای همهجانبه در برابر آن که از سوی مردم ایران شکل گرفت، بزنگاه مهم تاریخی بود که یکبار دیگر قرار داشتن هویت ایرانی و تعلق خاطر ایرانیان از هر قوم و مذهب و با هر عقیده و مرام در خدمت دفاع از تمامیت ارضی و حاکمیت سرزمینی ایران را اثبات کرد. با این حال آنچه اثبات شد فرضیهای خلقالساعه نبود. چه آنکه تمدن ایرانی و زبان فارسی به عنوان دو رکن اساسی هویت ملی و فرهنگی ایرانیان و به مثابه مؤلفههای اصلی قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی ایران، بارها و بارها از سوی رهبر معظم انقلاب مورد اشاره و تأکید قرار گرفت. مروری بر بیانات و دیدگاههای رهبر انقلاب در طول سالها حکایت از آن دارد که ایشان اعتلای جایگاه تمدن ایرانی و زبان فارسی در سیاستگذاریهای کشور را بارها از منظر «تقویت قدرت ملی» مورد توصیه قرار دادهاند.
تمدن ایرانی؛ تمدن واقعی
و متعلق به مردم ایران
این بیان رهبر معظم انقلاب در اواسط اردیبهشت 1380 در دیدار جوانان و فرهنگیان که «تمدن ایرانی، تمدنی است که متعلق به خود ماست؛ از استعدادهای ما جوشیده و با شرایط زندگی ما در هم آمیخته و چفت شده است»، اشارتی بود به اینکه از دیدگاه عالیترین جایگاه سیاسی و زعیم دینی کشور؛ تمدن ایرانی نه فقط با ریشههای اسلامی فرهنگ و اندیشهای که طی قرنها در این سرزمین جریان داشته تعارضی ندارد؛ بلکه تمدنی متعلق به همه ایرانیان است که باید اهمیت احیای آن را از منظر تقویت پایه و اساس قدرت ملی مورد توجه قرار داد.
ایشان سال 1388 نیز در جمع برگزیدگان استان کردستان در بخشی از سخنان خود، اشاره کردند: «همین روزها کتابی دست من است دارم میخوانم که انسان واقعاً حیرت میکند. کو آن غرور ملی!؟ کو آن عزت ملی!؟ کو آن احساس افتخار به ایرانی بودن!؟ کو آن تکیه به این ملتی که این همه گذشته و میراث تاریخى شرافتمندانه دارد!؟ هیچکدام در دوران رژیم طاغوت وجود نداشت؛ پهلویها یک جور، قبل از او قاجارها یک جور دیگر؛ یکی از یکی بدتر. نظام جمهوری اسلامی این بساطها را به هم زده. بایستی ما این را به عنوان یک حقیقت بدیع، روشن، ارزشمند در نظر داشته باشیم و محاسبات و اقدامها را بر این اساس قرار بدهیم.» به باور ایشان تمدن ایرانی با ریشههای عمیق تاریخی از دوران باستان تا دوره اسلامی، نقش مهمی در شکلدهی به هویت ملی و فرهنگی ایران داشته است و به عنوان یک مؤلفه قدرت نرم که ظرفیت نفوذ فرهنگی و تمدنی ایران را در منطقه و جهان افزایش میدهد، حائز اهمیت است.
زبان فارسی؛ حامل پیام انقلاب
و ابزاری در برابر سلطه
رهبر انقلاب، زبان فارسی را نیز به عنوان رکن اصلی هویت ملی و ابزار انتقال پیام انقلاب اسلامی معرفی کردهاند. ایشان در بیانات خود تصریح کردهاند که «الان کسانی که در مجموعه نظام هستند، قدر زبان فارسی را بیشتر میدانند. علتش هم این است که امروز ایران معتقد است برای دنیا پیامی دارد و آن اسلام انقلابی ماست. امروز اعتقادمان این است که برای دنیا پیامی داریم. این پیام، یک حامل و رسانه درستی میخواهد؛ و آن جز زبان، چیز دیگری نیست.» (دیدار اعضای شورای عالی ویرایش زبان فارسی، 18/09/1370)
ایشان در آن بیانات خود با یادآوری غفلتهایی که در سالهای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نسبت به زبان فارسی انجام شد و حتی در مقاطعی از دوران پهلوی اول پیشنهادهای سخیفی همچون تغییر خط فارسی به لاتین (به تقلید از تغییر خط در ترکیه به دستور آتاتورک) مطرح شد، اذعان کردند: «امروز زبان فارسی به عنوان زبان رسمی و ملی ایران، جایگاه رفیعی یافته است.» همچنین ایشان یادآور شدند که «اسلام در این منطقه شرق عالم، از شبه قاره گرفته تا چین و تا هر جای دیگر که رفته، با زبان فارسی رفته است.» (دیدار اعضای فرهنگستان زبان و ادب فارسی، 27/۱۱/1370)
رهبر انقلاب آن هنگام که به تاریخ پر فراز و نشیب ایران و سالهای متمادی تحت سلطه دشمن بودن در دورههای قاجار و پهلوی اشاره کردند؛ از فرهنگ ایرانی و اسلامی به صورت توأمان به عنوان دو مؤلفه مقوم روحیه مقاومت ایرانیان یاد کرده و بیان کردند «حفظ و تقویت فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی، بویژه زبان فارسی، کلید مقابله با این سلطهها و بازسازی هویت ملی است. زبان فارسی و تمدن ایرانی، به عنوان مؤلفههای قدرت نرم، میتوانند زمینهساز استقلال فرهنگی و سیاسی ایران باشند.»
تمدنسازی نوین اسلامی
و نقش تمدن ایرانی
رهبر انقلاب، تمدنسازی نوین اسلامی را هدفی مهم میدانند که باید بر پایه تمدن ایرانی و فرهنگ اسلامی شکل گیرد. تمدن ایرانی، به عنوان تمدنی که «از استعدادهای ما جوشیده و با شرایط زندگی ما در هم آمیخته»، بهترین بستر برای تحقق تمدن نوین اسلامی است. ایشان معتقدند تمدن نوین اسلامی باید ریشه در فرهنگ و تمدن بومی داشته باشد تا بتواند به قدرتی فراگیر و تأثیرگذار تبدیل شود.
رهبر معظم انقلاب، زبان فارسی و تمدن ایرانی را دو مؤلفه حیاتی قدرت ملی، فرهنگی و تمدنی ایران میدانند که باید با جدیت حفظ، گسترش و ارتقا یابند. زبان فارسی نه تنها وسیلهای برای انتقال میراث فرهنگی و تمدنی است، بلکه ابزاری برای تقویت قدرت نرم ایران در عرصه بینالمللی و ترویج گفتمان انقلاب اسلامی محسوب میشود. احیای تمدن ایرانی و ارتقای زبان فارسی، به عنوان زبان فرهنگ و هویت ملی، از اولویتهای راهبردی جمهوری اسلامی ایران است که نقش مهمی در حفظ استقلال فرهنگی و نفوذ منطقهای و جهانی کشور دارد.