جانفشانی پرستاران «کرونا» و «موشک» نمیشناسد
جامعه پرستاری، به خصوص پرستارانی که در بیمارستان های دولتی و با کمترین حقوق و مزایا کار می کنند، همیشه در بحرانها و شرایط اضطرار، فارغ از بیمهریها و نارضایتیهای که متحمل شدهاند، خدمترسانی به مردم به مهمترین اولویت شان تبدیل میشود.

محمد شریفی مقدم ، دبیرکل خانه پرستار در یادداشتی در روزنامه آرمان امروز نوشت:
جامعه پرستاری، به خصوص پرستارانی که در بیمارستان های دولتی و با کمترین حقوق و مزایا کار می کنند، همیشه در بحرانها و شرایط اضطرار، فارغ از بیمهریها و نارضایتیهای که متحمل شدهاند، خدمترسانی به مردم به مهمترین اولویت شان تبدیل میشود. گزارشهایی که در مدت جنگ از سطح کشور دریافت کردهام نشان میدهد که جامعه پرستاری با تمام توان مشغول کارند و مشکلی در ارائه خدمات پرستاری در سطح کشور نیست و به مردم اطمینان میدهیم که پرستاران به عنوان از جانگذشتگان مظلوم در این بحرانها کار میکنند با وجود آنکه تا امروز دو نفر از نیروهای فوریتهای پزشکی که در واقع، همان کارکنان اورژانس ۱۱۵ هستند، در حین ماموریت و خدمترسانی به مجروحان، شهید شدهاند چون اورژانس ۱۱۵ به همراه آتشنشانان، اولین نفراتی هستند که در هر کدام از حملات اسراییل، در محل حادثه حاضر شده و به امداد و نجات مجروحان مشغول شدهاند. ذات فعالیت پرستاران این است که هم خطر را میپذیرند و هم در دل خطر میروند. با تعدادی از پرستاران که صحبت کردم متوجه شدم که تعدادی شان، اعضای خانوادهشان را به نقاط امنتر فرستادهاند ولی خودشان در شهر محل خدمت حضور دارند اما خانواده تعدادیشان هم در همان شهر محل خدمت پرستار ماندهاند. تا امروز هیچ نقطه از کشور دچار اختلال خدمات پرستاری نبوده و حتی میتوان گفت کیفیت خدمات و مراقبتهای پرستاری نسبت به قبل، بهتر هم شده است. گاهی اوقات، سیل یا زلزله در کشور اتفاق میافتد ولی فقط همان نقطه، محل حادثهدیده است و پرستاران سراسر کشور، برای حضور در همین محل حادثه دیده اعلام آمادگی برای ارائه خدمات داوطلبانه میدهند اما امروز، تمام کشور و تمام استانها در خطر است و هیچ پرستاری نمیتواند از شهری به شهر دیگر برود چون هیچ قابل پیشبینی نیست که این نقطهای که الان آرام است، چند دقیقه بعد هم آرام باشد.
نحوه ارائه خدمت داوطلبانه پرستاران روزهای اخیر به این شکل بوده که پرستارانی که تا پیش از این، مثلا دو روز در هفته، شیفت موظف داشتهاند، از ابتدای حملات اسراییل اعلام آمادگی کردهاند که در وضع آمادهباش هستند تا در صورت نیاز، حتی هر شب، چه در بیمارستان محل خدمتشان و چه در تمام مراکز درمانی شهر محل سکونتشان حضور داشته باشند. در این شرایط، مهمترین توصیه ما، حفظ آرامش در زمان حملات است. حفظ آرامش از این جهت مهم است که بدانیم در زمان حملات چه تصمیمی بگیریم و حواس مان باشد که پشت شیشهها نباشیم یا در کنار ستونهای منزل و راه پلهها بمانیم. حفظ خونسردی در این شرایط بسیار مهم است چون بسیاری از مصدومان، در زمان فرار از محل حملات دچار مصدومیت میشوند. البته بسیاری از حوادث در زمان حملات اجتنابناپذیر است. ریزش آوار بر سر شهروندان از جمله همین حوادث اجتنابناپذیر است و البته حفظ آرامش در چنین شرایطی، بسیار دشوار است اما دقیقا با حفظ آرامش و خونسردی میتوان به مصدومان کمک کرد. شهروندان باید به خاطر بسپارند که بعد از حملات، با حفظ آرامش و خونسردی، مصدومان را از محل آوار و شیشههای خرد شده کنار بیاورند و اگر با اصول کمکهای اولیه آشنایی دارند، با یک تکه پارچه، کمی بالاتر از محل خونریزی مجروحان را محکم ببندند تا خونریزی متوقف شود و اگر مصدوم، دچار مشکل تنفسی شده، باید او را به حالت نیمه نشسته بنشانند و سر مجروح به گونهای قرار بگیرد که مجرای تنفسی و مسیر تنفس باز بماند و به همکاران فوریتهای پزشکی و اورژانس ۱۱۵ تلفن بزنند تا برای امدادرسانی و خروج مجروحان از محل آوار اقدام شود. تاکید میکنم که در زمان حملههای اسراییل، مهمترین مساله حفظ آرامش است و به خصوص، نسل جدید و جوان که پیش از این، جنگ را ندیده، ممکن است دچار تنشهای طبیعی روحی و اضطراب شود و این، وظیفه افراد بزرگتر است که آرامش خود را حفظ کنند تا استرس ناشی از حملات و صدای انفجار مدیریت و کنترل شود. همچنین بسیار مهم است که در ساعات بعد از حملات و انفجار، شهروندان از مراجعه کنجکاوانه برای تماشای محل حادثه خودداری کنند چون اولویت ضروری در چنین شرایطی، حضور نیروهای امدادی و فوریتهای پزشکی و آتشنشانهاست که به خصوص، آوار بعد از انفجار، ایمنسازی شده و از خسارات جانی بیشتر جلوگیری شود و بنابراین، لازم است که محل تردد و عبور و مرور خودروها و نیروهای امدادی، خلوت و خالی از حضور شهروندان باشد مگر آنکه نیروهای مردمی بنا به تشخیص امدادگران، توان کمکرسانیهای اضطراری داشته باشند.