به روز شده در
کد خبر: ۱۶۹۹۸

مرگ روزانه ۸ «چشم‌انتظار» پیوند عضو

سالانه حدود سه تا چهار هزار بیمار نیازمند پیوند عضو جانشان را از دست می‎دهند. طبق آمار، هر سه ساعت یک بیمار نیازمند پیوند عضو در ایران فوت می‎کند.

مرگ روزانه ۸ «چشم‌انتظار» پیوند عضو
ایران

روزنامه ایران در گزارشی نوشت:

سالانه حدود سه تا چهار هزار بیمار نیازمند پیوند عضو جانشان را از دست می‎دهند. طبق آمار، هر سه ساعت یک بیمار نیازمند پیوند عضو در ایران فوت می‎کند. حالا همین آمارها می‎گویند، بیش از 27 هزار بیمار نیازمند پیوند عضو داریم. وقتی جان انسان‎ها که سرمایه‌های ملی هر کشوری هستند با مقوله اهدای عضو حفظ می‎شود، چرا به خاطر نبود فرهنگ‎سازی درست از واژه مرگ مغزی، سالانه شاهد به خاک سپردن حدود 8 هزار عضو قابل پیوند باشیم؟!

دکتر امید قبادی، نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به اینکه ایران رتبه اول اهدای عضو از مرگ مغزی را در آسیا و رتبه 31 را در جهان دارد، می‎گوید:«از زمان شروع اهدا و پیوند اعضا در کشور، تاکنون 13 هزار خانواده فرد مرگ مغزی رضایت به اهدای عضو دادند و موفق شدیم 85 هزار بیمار نیازمند به اهدا را پیوند بزنیم. اما مهم‌ترین چالش در اهدای عضو، نبود فرهنگ درست از واژه مرگ مغزی است؛ اکثر مردم این حقیقت را که مرگ مغزی برابر با مرگ قطعی است، باور ندارند.» مهم‌ترین دلیل مرگ مغزی، ضربه به سر ناشی از تصادفات جاده‎ای است که با توجه به اینکه در ایران سالانه حدود 20 هزار نفر بر اثر تصادف جانشان را از دست می‎دهند، طبق آمار 5 تا 8 هزار نفر از آنها دچار مرگ مغزی می‎شوند. دکتر قبادی در این‎باره توضیح می‎دهد:«از تعداد افراد با مرگ مغزی، سالانه سه هزار نفر می‎توانند اهدای عضو داشته باشند، اما متأسفانه فقط اعضای بدن یک‌هزار نفرشان اهدا می‎شود که از همین تعداد حدود چهار هزار نفر پیوند می‎شوند. متأسفانه خانواده‎هایی که بیمار مرگ مغزی دارند و رضایت نمی‎دهند، سالانه حدود هشت هزار عضو قابل استفاده را خاک می‎کنند.» این آمارها در حالی مطرح می‎شود که نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان در این‌باره می‌گوید:« بیش از 27 هزار بیمار نیازمند پیوند عضو داریم که در لیست انتظار قرار دارند که هر سه ساعت یک نفر به دلیل نرسیدن عضو قابل پیوند، فوت می‎کند، یعنی روزانه 10 نفر و سالانه حدود سه تا چهار هزار بیمار نیازمند عضو را از دست می‎دهیم.»

رشد شاخص اهدای عضو در کشور

هم‌اکنون شاخص اهدای عضو در ایران به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت حدود 14 است، اما شاخص ایده‎آل برای کشورمان 45 است، موضوعی که مستقیم به فرهنگ‌سازی درباره واژه مرگ مغزی و تفاوتش با کما برمی‎گردد. دکتر قبادی می‎گوید: «مرگ مغزی مساوی است با مرگ. فردی که دچار مرگ مغزی می‎شود به وسیله دستگاه‎های اکسیژن‎رسان مصنوعی که در ریه‎اش گذاشته می‎شود، حرکات قفسه سینه شبیه به تنفس است که اگر خانواده رضایت دهند، می‌توانیم از اعضای بدن قابل استفاده عزیزشان برای نجات جان عزیز دیگری استفاده کنیم، اما مهم‌ترین مشکل نبود تفاوت بین مرگ مغزی با کماست.» به گفته متخصصان، کما شرایطی است که فرد در آن ساختمان مغزی سالم دارد، اما ارتباطش با بیرون قطع است و هوشیاری ندارد. این بیمار ممکن است از یک تا 30 سال در کما باقی بماند، بیدار شود یا هرگز به زندگی برنگردد. اما بیمار مرگ مغزی ساختمان مغزش از بین رفته و با دستگاه‎ها نهایتاً تا دو هفته ضربان قلب داشته باشد. نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به اینکه پزشکان و اساتید مطرح اهدای عضو هم نمی‎توانند فرق بین این دو بیمار را با نگاه کردن تشخیص دهند، توضیح می‎دهد:«تنها راه تشخیص، انجام عکس و آزمایش است که پزشکان از بیمار می‎گیرند و درمی‎یابند فرد دچار مرگ مغزی شده است یا نه، اما وقتی به خانواده بیمار اطلاع می‎دهیم مرگ مغزی رخ داده، یکی از اطرافیان با این گمان که بیمار در کماست، شک بر دل خانواده بیمار می‎اندازد در نتیجه با عدم رضایت برای اهدای عضو روبه‌رو می‎شویم.»

دکتر قبادی در مورد اعتماد به تیم پزشکی در زمان اعلام مرگ مغزی بیمار می‎گوید:«برای مثال، وقتی بیمار با درد ناحیه راست شکم به پزشک مراجعه می‎کند، پزشک چند عامل را برای دل‌درد در نظر می‎گیرد و با عکس و آزمایش به نتیجه درست می‎رسد و با درمان بیمار، زندگی‎اش را نجات می‎دهد، اما مگر مردم وقتی درد شکم دارند، می‎دانند علت این درد برای چه است؟ آیا از کیسه صفراست یا عود کردن آپاندیس، به همین دلیل می‎گویم باید به تشخیص پزشک اعتماد کنند، اگر تیم پزشکی مرگ مغزی را برای بیمار تشخیص می‎دهند، نباید با باور حرف اطرافیان، زمان طلایی پیوند را از دست بدهند.»

فرصت طلایی برای انجام پیوند

کافی است مردم در این مورد مهم نظام سلامت هم به پزشکان اعتماد کنند چرا که با گذشت هر ساعت، یکی از اعضای بدن فرد از دست می‎رود . ریه‎ها تا 24 ساعت اولیه قابل پیوند هستند، قلب 48 تا 72 ساعت و مابقی اعضای قابل پیوند هم به ترتیب با گذشت زمان از دست می‎روند. حالا اگر خانواده‎ای زیر 24 ساعت به تیم پزشکی اعتماد کند، می‎تواند جان 8 نفر را نجات دهد. با وجود فرهنگ‎سازی‌‎ که طی این بیست و چند سال گذشته در زمینه اهدای عضو در کشور انجام شده است، اما هنوز به شاخص قابل قبول در اهدا نرسیده‎ایم. دکتر قبادی بیان می‎کند:«مردم ایران در انسان‌دوستی و نوع‌دوستی زبانزد هستند و محال است نسبت به درد هم‎نوعشان بی‎اهمیت باشند، به همین دلیل شاخص اهدای عضو از سال 79 روی 2 دهم بوده و امروز به 14 درصد رسیده است. به عبارتی 70 درصد رشد داشتیم اما شاخص قابل قبول برای کشور 30 و شاخص ایده‎آل 45 است، یعنی نسبت به شاخص قابل قبول هم یک‌سوم مسیر را جلو رفته‌ایم. اما باید باور مرگ مغزی مساوی است با مرگ را گسترش دهیم، چرا که کارت اهدای عضو به منزله اهدا نیست و رضایت خانواده ضروری است و داشتن کارت می‎تواند خانواده را نسبت به رضایت ترغیب کند.»

نشان اهدای عضو

در گواهینامه رانندگی

حدود 70 درصد از مردم‎ کشورهایی مثل آمریکا و انگلستان برای اهدای عضو اعلام تمایل کرده‌اند به این شکل که مشخصات کارت اهدای عضوشان به صورت ثبت نشان روی گواهینامه رانندگی آنها ثبت شده است. در ایران هم حدود نه‌ونیم درصد مردم کارت اهدای عضو دارند، موضوعی که نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان به آن اشاره می‎کند و می‎گوید:«چند ماه پیش به همت سردار حسینی، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی کشور نشان اهدای عضو روی گواهینامه قرار گرفت و در 31 اردیبهشت‌ماه، روز ملی اهدای عضو، رونمایی خواهد شد. تا قبل از رونمایی رسمی، حدود 300 هزار نفر از مردم گواهینامه دارای نشان اهدای عضو را دریافت کرده بودند.»

امکان پیوند اعضا از سکته قلبی

در علم پزشکی دو نوع مرگ داریم؛ مرگ معمولی و مرگ مغزی. مرگ قلبی همان مرگ معمولی خوانده می‎شود که طبق آمارها بیش از 99 درصد از مرگ‎ها با ایست قلبی همراه است. حالا خبرهایی به گوش می‎رسد که پیوند اعضا از بیماران با مرگ قلبی هم ممکن شده است. نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان در این مورد توضیح می‎دهد:«تاکنون 79 کشور موفق به پیوند اعضا شده‎اند، از این تعداد، فقط 29 کشور پیوند از مرگ قلبی را هم انجام می‎دهند که نیازمند تکنولوژی پیچیده‎ و هزینه‌بر است. با توجه به مرگ‌و‌میر بالایی که در لیست انتظار پیوند داریم، ایران هم از امسال این فرآیند را شروع کرده است تا بتوانیم از مرگ قلبی هم برای نجات جان بیماران استفاده کنیم. به محض اینکه ایست قلبی فرد و تلاش برای نجات جانش بی‎نتیجه می‎ماند، دو لوله را از طریق شریان وریدی به ران و از طرف دیگر به دستگاه قلب مصنوعی به نام ECMO  وصل می‎کنیم. اگر خانواده رضایت بدهد، فقط دو ساعت‌ونیم فرصت باقی است تا بتوانیم از اعضای بدن فرد برای نجات جان بیماران نیازمند استفاده کنیم.»

ایران، امپراطوری پیوند کبد

شهر شیراز سالانه میزبان پیوند حدود 700 کبد در یک مرکز است و رتبه بعدی با حدود 480 پیوند کبد برای مرکزی در آمریکا به ثبت رسیده است. به گفته متخصصان، ایران «امپراطوری پیوند کبد» نامیده می‎شود و در تهران، بیمارستان امام خمینی(ره) یکی از موفق‎ترین مراکز خاورمیانه در پیوند است. همچنین ایران تنها کشور خاورمیانه است که تمامی پیوندها را اعم از کبد، کلیه، قلب، ریه، روده کوچک و لوزالمعده انجام می‎دهد. از دیگر دستاوردها در حوزه پیوند، می‎توان به پیوند روده اشاره کرد. در دنیا سالانه 90 پیوند روده انجام می‎شود که 70 درصد این پیوندها در آمریکاست ولی ایران به اندازه کل اروپا پیوند انجام می‎دهد، یعنی اگر اروپا کلاً 10 پیوند روده داشته باشد، ایران در سال دارای حدود 10 پیوند روده است.

دکتر رضا شروین ‌بدو، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز با اشاره به اینکه در کشور بین حدود 25 تا 27 هزار نفردر لیست پیوند کبد، کلیه، قلب، پانکراس و روده هستند، می‎گوید:«کلیه بیشترین عضوی است که در کشور پیوند می‎شود، به طوری ‎که آمارها پیوند سالانه سه هزار کلیه را نشان می‎دهد، بعد از آن پیوند کبد و قلب در اولویت هستند. طی دو سال گذشته نزدیک به 4 هزار پیوند در کشور انجام شده است، یعنی سالانه نزدیک به 3 هزار اهدا‌کننده بالقوه داریم که از این اهدا‌کننده‎ها یک‌سوم آنهایی که قابلیت اهدا داشتند به نتیجه رساندیم.»

11 هزار نفر

در لیست انتظار کلیه هستند

به گفته متخصصان، اگر بتوانیم یک‌هزار نفر دیگر به اهدا‌کننده‎ها اضافه کنیم، لیست انتظار پیوند بسیار پایین خواهد آمد و افراد کمتری به دلیل نرسیدن عضو پیوندی جانشان را از دست می‎دهند. دکتر شروین بدو با بیان اینکه بیش از 11 هزار نفر در لیست انتظار کلیه از اهدا‌کننده زنده و مرگ مغزی هستند، توضیح می‎دهد:«سالانه 6 درصد به بیماران ESRD (از کار‌افتادگی کلیه) در کشور اضافه می‎شود که بعضی از آنها کاندید پیوند هستند، اما آنچه که مهم است، مرگ روزانه 10 بیمار به دلیل نرسیدن عضو پیوندی است. این مرگ‌ها در حالی رقم می‎خورد که حدود 5 هزار مرگ مغزی قابل اهدا در کشور داریم، اما فقط یک‌سوم آنها منجر به اهدای عضو می‎شود.»

اهمیت تأمین داروهای حیاتی

یکی از موارد مهم پیوند عضو، مراقبت بعد از پیوند است تا موفقیت در پیوند ماندگار باشد. معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره آن می‎گوید:«نرخ موفقیت پیوند عضو در ایران قابل مقایسه با مراکز معتبر بین‌المللی است. بسته به نوع عضو، بیش از 85 تا 90 درصد پیوندها موفق هستند، اما پس‌زدگی عضو در بلند‌مدت عمدتاً به عوامل مختلف از جمله شرایط ایمنی بیمار، مصرف منظم داروها و مراقبت‎های پس از پیوند بستگی دارد. در مورد کمبود داروهایی که این بیماران باید مصرف کنند باید بگویم همه کمبود دارو‌های خارجی به علت تحریم نیست، بلکه عدم دریافت ارز دولتی هم منجر به ایجاد برخی کمبودها می‎شود، اما از نمونه خارجی داروهای پیوندی، داروی ایرانی آن را هم داریم که نمونه ایرانی برای بیماران تجویز می‎شود.»

او در ادامه می گوید:«مراقبت‎های بعد از پیوند، شامل پیگیری‎های منظم مصرف داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی و پیشگیری از عفونت است. ایران در این زمینه تجربه و دانش بالایی دارد، اما گاهی تحریم‎ها در تأمین داروهای خاص و تجهیزات پیشرفته بی‎تأثیر نبوده است، با این حال تلاش مجموعه درمان کشور در تأمین داروهای حیاتی، ادامه دارد.»

 

برچسب ها

ارسال نظر

آخرین اخبار