بزرگتـرین کاســبان تحـــریم خریداران نفت ایران
برداشته شدن احتمالی تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران، میتواند ضربه شدیدی به پالایشگاههای چینی وارد کند که از پالایش نفت تخفیفدار ایران، شکوفا شدهاند.

روزنامه ابرار اقتصادی در یادداشتی نوشت:
برداشته شدن احتمالی تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران، میتواند ضربه شدیدی به پالایشگاههای چینی وارد کند که از پالایش نفت تخفیفدار ایران، شکوفا شدهاند.
به گزارش ایسنا، ران بوسو، ستوننویس رویترز در مطلبی نوشت: در حالی که مذاکرات غیرمستقیم میان آمریکا و ایران ادامه دارد، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، هفته گذشته گفته بود دو طرف به توافق نزدیک شدهاند. البته، مذاکرات هستهای میان ایران و قدرتهای غربی همواره بینهایت پیچیده و سرشار از توقفها و آغازها بوده است. اما اگر توافقی باشد، قطعا شامل لغو بسیاری از محدودیتهای اقتصادی آمریکا علیه صنعت نفت ایران خواهد بود که تاثیر عمیقی روی بازارهای انرژی جهان داشته است.
تحریمهای سختگیرانه آمریکا علیه صنعت نفت ایران، از زمان خروج ترامپ از توافق برجام در سال ۲۰۱۸، اجرا شدند و هر چند، این تحریمها صادرات نفت ایران را متاثر کرد، اما هرگز موفق نشدند صادرات ایران را آن طور که ترامپ هفت سال قبل وعده داده بود، به صفر برسانند.
طبق آمار شرکت تحلیلی کپلر، صادرات ایران در ماه مه سال ۲۰۱۸، به ۲.۸ میلیون بشکه در روز و در ماه مه سال ۲۰۲۰، به ۱۵۰ هزار بشکه در روز رسید؛ اما مدام بهبود یافت و از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون، به میانگین ۱.۶۵ میلیون بشکه در روز رسیده است.
پالایشگاههای نفت خصوصی چین، جذب تخفیفهای چشمگیر شده و خریداران اصلی نفت ایران در سالهای اخیر بودهاند. این پالایشگاههای کوچک که در استان شرقی شاندونگ متمرکز هستند، حدود چهار میلیون بشکه در روز ظرفیت دارند که معادل یک پنجم کل ظرفیت پالایش نفت چین است.
حجم دقیق نفت تحت تحریم که به سمت این پالایشگاهها روانه شده، مشخص نیست؛ زیرا چنین آماری در دادههای رسمی گمرک چین منعکس نمیشوند. با این حال، شرکت کپلر با استفاده از ردیابی کشتی و فناوری ماهواره، برآورد کرده که چین، ۷۷ درصد از ۱.۶ میلیون بشکه در روز صادرات نفت ایران را در سال گذشته، وارد کرده است. با این حال، سهم چین از صادرات نفت ایران، در سال میلادی جاری تاکنون، به دلیل تحریمهای آمریکا علیه چندین پالایشگاه نفت و اپراتور بندر چینی، حدود ۵۰ درصد بوده است.
بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی، برای بسیاری از جمله عربستان سعودی که وسط یک جنگ قیمت قرار دارد، دردسر ایجاد خواهد کرد؛ اما بزرگترین بازندگان، احتمالا پالایشگاههای چینی خصوصی خواهند بود. و بزرگترین برنده خارج از ایران، صنعت پالایش خواهد بود.