اجرای مدل جدید تأمین مالی برای حمایت از ساخت مسکن
جدیدترین مدل تأمین مالی برای حمایت از ساخت مسکن ملی در کشور به اجرا گذاشته شد.

روزنامه اطلاعات گفتگوئی را با علی خورسندیان مدیرعامل بانک مسکن منتشر کرده است:
وی گفت: از ابتدای اجرای طرح نهضت ملی مسکن تاکنون بیش از ۳۷۸هزار واحد به ارزشی بالغ بر بیش از ۱۷۵هزار میلیارد تومان توسط این بانک تأمین مالی شده است.
وی با اشاره به پرداخت تسهیلات سهمالشرکه ساخت پروژههای نهضت ملی گفت: تاکنون در حدود ۱۲۳هزار میلیارد تومان سهمالشرکه برای ساخت ۳۷۲هزار واحد مسکونی متناسب با پیشرفت فیزیکی پروژهها به سازندگان پرداخت شده است.
مدیرعامل بانک مسکن همچنین به روند تعیین تکلیف واحدهای نهضت ملی مسکن اشاره کرد و گفت: تاکنون ۹۱هزار واحد مسکونی نهضت ملی در بانک مسکن به فروش اقساطی رسیده است.
به گفته وی، کاهش نرخ سود تسهیلات نهضت ملی مسکن از ۲۳به ۱۸درصد در سال گذشته به روند خانهدارکردن اقشار حمایتی کمک کرده است. با این وجود استفاده از ظرفیت بازار سرمایه در کنار بازار پول با هدف توسعه فرایند بهادارسازی داراییهای تحت پوشش بانک مسکن و به منظور تامین مالی فعالان بخش مسکن ضرورت دارد.
خورسندیان گفت: در همین راستا بر اساس بند «ح» تبصره ۱۰قانون بودجه سال ۱۴۰۴، سرمایه این بانک از طریق ایجاد صندوق املاک و مستغلات به میزان ۱۰۰هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. یعنی بزودی صندوقی تحت عنوان «صندوق املاک و مستغلات» با هدف استفاده بهینه از داراییهای دولت و تأمین مالی غیرتورمی توسط بانک مسکن و شرکت تأمین سرمایه این بانک و به نمایندگی از دولت راهاندازی خواهد شد و مدیریت آن هم برعهده شرکت تأمین سرمایه بانک مسکن خواهد بود.
وی افزود: پس از اخذ مجوزهای لازم از سازمان بورس و اوراق بهادار و ثبت رسمی صندوق، داراییهایی از قبیل زمین، املاک و مستغلات متعلق به دستگاههای دولتی که دارای سند رسمی و قابلیت انتقال هستند، شناسایی و قیمتگذاری شده و سپس این داراییها به صندوق منتقل میشود.
مدیرعامل بانک مسکن اضافه کرد: در این فرآیند، صندوق به جای پرداخت نقدی بهای داراییها به دولت، اقدام به صدور «یونیت» یا همان «واحدهای سرمایهگذاری» میکند. یونیتها نوعی گواهی مالکیت بر داراییهای صندوق هستند که قابلیت خرید و فروش در بازار سرمایه را دارند.
وی ادامه داد: دولت این یونیتها را به عنوان آورده سرمایهای به بانک مسکن منتقل میکند و در ادامه این بانک ضمن انجام فرایند افزایش سرمایه از طریق برگزاری جلسه مجمع عمومی بطور فوقالعاده بانک و همچنین اخذ مجوز بانک مرکزی و ثبت آن نزد اداره ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری، با عرضه و فروش این یونیتها در بازار سرمایه، منابع مالی حاصل را جذب کرده و توان مالی بانک را تقویت میکند.
این مقام مسئول گفت: این مدل تأمین مالی، ضمن آنکه موجب افزایش سرمایه بانک بدون خلق پول یا فشار به منابع عمومی میشود، امکان تحرکبخشی به بازار املاک مازاد دولتی و بهکارگیری آنها در راستای توسعه بخش مسکن را هم فراهم میکند.
وی همچنین بر فروش اقساطی واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن و سایر تسهیلات ساخت اعطایی با پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰درصد تاکید کرد و گفت: این موضوع میتواند نقش مهمی در تسریع اجرای پروژهها و افزایش کارایی منابع داشته باشد.
خورسندیان گفت: در حال حاضر بیش از ۵۵هزار واحد با پیشرفت بالای ۸۰درصد آماده فروش اقساطی هستند که ۷هزار واحد آنها به مرحله تکمیل ۱۰۰ درصد رسیدهاند.
وی افزود: تمرکز بر فروش اقساطی این واحدها نقش کلیدی در تداوم جریان اجرای طرح و افزایش توان تسهیلاتدهی بانک دارد، زیرا منابع مالی حاصل از اقساط، مجدداً در تأمین مالی سایر پروژهها بهکار گرفته میشود. همچنین تحویل بهموقع این واحدها نقش مؤثری در خانهدار شدن بسیاری از خانوارهای متقاضی ایفا میکند.
مدیرعامل بانک مسکن همچنین با اشاره به مشارکت این بانک در اجرای طرحهای زیربنایی کشور، از تامین مالی احداث ۲۷۶کیلومتر از جادههای مواصلاتی کشور خبر داد و گفت: به طور کلی حدود ۱۸ هزار میلیارد ریال اعتبار برای حمایت از پیشبرد طرحهای زیربنایی کشور توسط بانک مسکن تامین و پرداخت شده است.
به گفته وی، بانک مسکن طی سال های اخیر تامین مالی ۲ هزار میلیارد ریالی منطقه ۲ آزادراه تهران – شمال به طول ۲۲ کیلومتر را بر عهده داشته است. به علاوه، امضای دو فقره قرارداد اعطای تسهیلات ۹۰۰ میلیارد ریالی برای بهسازی مسیر و احداث باند دوم بزرگراه بیرجند – قائن در استان خراسان جنوبی به طول ۱۰۰ کیلومتر و اعطای ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات بهسازی مسیر و برای تامین بخشی از منابع مالی احداث باند دوم آزادراه قم – سلفچگان – راهجرد در استان قم به طول ۳۲ کیلومتر هم در بانک مسکن صورت گرفته است.
خورسندیان گفت: همچنین تسهیلاتی به مبلغ ۴ هزار و ۱۳۰ میلیارد ریال برای احداث باند دوم و تعریض محور فسا – جهرم – قیر – کارزین، بهسازی محور کازرون کنار تخته از مسیر تونل محرم، احداث محور فسا – داراب – کهگم و احداث باند دوم محور شیراز – جهرم در استان فارس به طول مجموعاً ۵۶ کیلومتر صرف شده است. باند دوم محور تربت حیدریه – زاوه در خراسان رضوی به طول ۲۴ کیلومتر هم با تسهیلات ۲ هزار میلیارد ریالی بانک مسکن احداث شده است. همچنین محور ۱۵ کیلومتری دارخوین – شادگان – خوردورق در استان خوزستان با تسهیلات ۱۰۰۰ میلیارد ریالی این بانک به بهرهبرداری رسید. در هرمزگان هم ۱۰۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای احداث باند دوم محور بستک- لار به طول ۱۰ کیلومتر صرف شده است.
وی ادامه داد: بانک مسکن در استان سیستان و بلوچستان یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات برای بهسازی و احداث باند دوم محور زابل – زاهدان به طول ۱۷ کیلومتر، ۲۰۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای آبرسانی به شهر خاش از محل سد کارواندر و ۹۰۰ میلیارد ریال تسهیلات برای ساخت ۱۰۰۰ واحد مسکونی در مرادآباد چابهار با هدف تامین مسکن اقشار محروم تخصیص داده است.