به روز شده در
کد خبر: ۷۶۵۸
اعضای این باند قاچاق، پالایشگاه ساخته بودند

طراحی چند لایه قاچاقچیان سوخت، برای دزدی مازوت

قاچاقچیان سوخت برای سرقت میلیون ها لیتر مازوت که سوخت اصلی نیروگاه هاست، نقشه ای شگفت‌انگیز و چندلایه را طراحی کردند ، آنها در قدم اول ، مینی پالایشگاه (پالایشگاه کوچک) ساختند و بعد از آن مازوت تانکرهای سی هزار لیتری را سرقت کرده و به جای آن آب و ضایعات نفتی را به نیروگاه می فرستادند.

 طراحی چند لایه قاچاقچیان سوخت، برای دزدی مازوت

 

ماجرای شناسایی اعضای این باند پیچیده و چند لایه از زمانی آغاز شد که با دستور دادستان شهرری- بعنوان یکی از مراکز اصلی دپوی فرآورده های نفتی قاچاق -  تحقیقات  مقدماتی از سوی ضابطان خاص اطلاعات سپاه پاسداران آغاز شد که در این مرحله ۱۳۰ نقطه شناسایی شد که ۸۰ نقطه آن زیر ضربه قرار گرفت.  

 مینی پالایشگاه، شگرد جدید

 بررسی ها نشان می داد که تمرکز اصلی این گروه‌های قاچاق سوخت در سطح شهرستان ری است چراکه پالایشگاه تهران در جنوب استان تهران واقع شده و قاچاقچیان بخاطر اینکه به فرآورده‌های نفتی بهتر و سریعتر دسترسی داشته باشند، اقدام به ایجاد مینی پالایشگاه (پالایشگاه های کوچک مقیاس) کرده بودند.

این بررسی ها همچنین بیانگر آن بود که در شهرستان ری هر سه فرآورده مازوت، گازوئیل و بنزین مورد سوء استفاده قاچاقچیان قرارمی گیرد

چطور «مازوت» را قاچاق می کردند؟

سوخت اصلی نیروگاه‌ها ،«مازوت» است و یک نیروگاه تولید برق، ممکن است در شبانه روز قریب به ۶۰۰ هزار لیتر مصرف مازوت داشته باشد، قاچاقچیان با اطلاع از این موضوع، تریلی‌های نفتکش مازوت را در مینی پالایشگاه‌های خود فک پلمب کرده و بارنامه‌ها را جعل و پلاک‌ خودروها را عوض می‌کردند،  در مرحله بعد ، آنها مازوت را خارج کرده و تغییراتی روی آن اعمال می‌کردند.

شیوه آنها به این صورت بود که اگر یک نفتکش، ۳۰هزار لیتر ظرفیت دارد، قاچاقچیان ۴هزار لیتر آن را از مازوت و بقیه را از ضایعات نفتی پر می‌کردند. ضایعات نفتی فاقد ارزش و کارایی هستند و جایگزینی آنها با مازوت سود زیادی برای قاچاقچیان داشت، نفتکش به نیروگاه می‌رفت و این محصول بی کیفیت برای تامین سوخت نیروگاه مورد استفاده قرار می‌گرفت.

در اقدامی دیگر، آن‌ها ۶ هزار لیتر از تانکر را با مازوت  و بقیه ظرفیت نفتکش را با آب پر می کردند که این آب‌ها در زمان استفاده تبخیر شده و ضایعات نفتی باعث خرابی پالایشگاه‌ها می‌شدند.

این اقدامات آنها ، اثری سنگین در ناترازی انرژی می گذاشت چرا که نه تنها باعث آسیب به دستگاه ها می شد بلکه باعث افت تولید انرژی و نیاز بیشتر پالایشگاه ها به سوخت می شد، این در حالی بود که مسئولان نیروگاه دایما اعلام می‌‎کردند که مجموعه‌ آنها نیاز به سوخت دارد در حالی که اگر سوخت استاندارد در اختیارشان قرار می گرفت، تقاضای آنها کاهش پیدا می کرد.  

چطور گازوئیل را تغییر می دادند؟

شگرد قاچاقچیان در مورد گازوئیل به گونه دیگری بود، آنها  از طریق دستگاه‌هایی که در اختیار داشتند گازوئیل را تغییر داده و تبدیل به روغن‌هایی می‌کردند که بخشی از آن به خارج از کشور ارسال می‌شد.

بنزین را تبدیل به تینر می کردند

شگرد قاچاقچیان برای سوء استفاده از بنزین هم به این صورت بود که آنها بنزین دولتی را به صنایع تینر سازی فروخته و یا در صنایع ایزوگام سازی استفاده می‌کردند.

عملیات آغاز شد....

با شناسایی شگرد قاچاقچیان ، ماموران اطلاعات سپاه با دستور ویژه دادستان شهر ری، در فاز دوم عملیات ، به صورت ضربتی وارد عمل شده و عملیات دستگیری قاچاقچیان به صورت همزمان آغاز شد و  پرونده آنها به شعبه ۶ بازپرسی دادسرای شهرستان ری ارجاع شد.

از آنجا که احتمال متواری شدن تبهکاران وجود داشت، در یک عملیات ضربتی در ۱۰ محل ذخیره سوخت ، ۸۰ نفر دستگیر و تفهیم اتهام شدند که اتهام آن‌ها مشارکت و معاونت در قاچاق سوخت به طور گسترده  منجر به اخلال در نظام اقتصادی بود.

بازداشت همزمان در سراسر کشور

در حالی که اعضای باند در شهرها و شهرستان‌های مختلف کشور در حال قاچاق بودند،  نیابت قضایی برای شهرهای مختلف صادر شد و 80 عضو باند که در لایه های مختلف با باند همکاری می کردند در سه استان اردبیل ، قزوین و مازندران به صورت همزمان دستگیر شدند.  

 

ضربه به بنیان های مالی قاچاقچیان

در بخشی دیگری از این عملیات، با دستور قضایی، تمامی اموالی که قاچاقچیان برای تبدیل فرآورده‌های سوختی استفاده می‌کردند و همچنین 600 هزار لیتر سوخت قاچاق ، جمع آوری شده و بعد از توقیف در اختیارسازمان اموال تملیکی و سازمان پخش فرآورده‌های سوختی قرار گرفت.

آنها چه خسارتی می زدند؟

بررسی های اطلاعاتی حاکی از آن بود که بخشی از این سوخت به کارخانه سیمان و بخشی به نیروگاه برق نکا می‌رفت که این دو مرکز تا حد زیادی خسارت دیده بودند.

این در حالی بود که تحقیقات درباره میزان قاچاق صورت گرفته نشان می دهد که با دستگیری قاچاقچیان، ۳ تا ۴ میلیون لیتر قاچاق فرآورده‌های سوختی کاهش یافته است، این میزان قاچاق سوخت به گونه ای است که تنها در استان تهران -،در سال ۱۴۰۲ - که قاچاق صورت گرفته است-  نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود ۴ درصد افزایش مصرف وجود داشته است ولی با دستگیری قاچاقچیان در ۱۴۰۳ نسبت به ۱۴۰۱ حدود ۱۲ درصد کاهش مصرف گزارش شده است . 

ارسال نظر

آخرین اخبار