به روز شده در
کد خبر: ۶۸۱۱
مخازن زیرزمینی و نفتکش‌هایی که میلیاردها دلار سرمایه ایران را به باد می‌دهد

قاچاق سوخت، زیر پوست ایران

قاچاق سوخت دیگر یک تخلف ساده نیست، بلکه شبکه‌ای پیچیده و سازمان‌یافته است که ابعاد مختلف را درگیر کرده و به یک بحران ملی تبدیل شده است.

قاچاق سوخت، زیر پوست ایران
گروه اجتماعی آوش/صباشیرمحمدی

زیر لایه‌های خاک، شبکه‌ای عظیم از قاچاق سوخت در حال تنفس بود اما حالا این شبکه‌ها یکی پس از دیگری در حال فروپاشی‌ هستند. طی هفته‌ها و ماه‌های اخیر، خبرهایی داغ و باورنکردنی درباره قاچاق این سرمایه ملی در گوشه و کنار ایران، در رسانه‌ها منتشر شد. این گزارش‌‌ها از کشف مخازن زیرزمینی، انبارهای پنهانی و نفتکش‌های غول‌پیکری حکایت داشت که بی‌صدا، میلیون ها دلار سوخت را به بیرون از مرزها می‌بردند.

جزیره قشم؛ کشف مخازن زیرزمینی در حاشیه دریا

اولین موج خبری این هفته، از قشم برخاست. مأموران قضایی و انتظامی هرمزگان موفق شدند یک شبکه بزرگ قاچاق سوخت را در این جزیره شناسایی کنند. آنچه کشف شد، فراتر از انتظار بود؛ چهار مخزن زیرزمینی عظیم سوخت که با لوله‌کشی‌های حرفه‌ای به اسکله‌های غیررسمی متصل بودند. این شبکه پیچیده در دل خاک و با پوششی ماهرانه پنهان شده بود.

بندرعباس؛ انبارهای سوخت قاچاق در دل شهر

نیروهای انتظامی بندرعباس در عملیاتی دیگر در تاریخ 7 اسفند 1403 چند انبار بزرگ حاوی هزاران لیتر سوخت قاچاق را کشف و دو دستگاه کامیون مخصوص انتقال را توقیف کردند. بررسی‌ها نشان می‌دهد این سوخت‌ها از طریق کارت‌های سوخت جعلی و جایگاه‌های خاص، تأمین شده بودند.

سوخت قاچاق

نفتکش‌هایی که قاچاق می‌کردند؛ توقیف در خلیج فارس

یکی از مهم‌ترین عملیات‌ها مربوط به توقیف دو نفتکش با پرچم‌های خارجی به نام‌های «استار 1» و «وینتگ» بود. در تاریخ 11 فروردین این شناورها در حال حمل صدها هزار لیتر گازوئیل قاچاق به سمت آب‌های بین‌المللی بودند که توسط نیروی دریایی سپاه توقیف شدند.

کشف 60 هزار لیتر سوخت قاچاق در هویزه

دادستان عمومی و انقلاب 17 فروردین 1404 هویزه از کشف و ضبط 60 هزار لیتر گازوئیل قاچاق دپو شده در اراضی کشاورزی این شهرستان خبر داد.

۶۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در هویزه

کشف دو کیلومتری خط لوله سوخت هواپیما

رئیس کل دادگستری استان هرمزگان در 22 دی ماه 1403 از کشف یک انشعاب دو کیلومتری خط لوله سوخت هواپیما موسوم به ATK در بندرعباس خبر داد.

دستگیری‌های عجیب

بازداشت کارکنان شرکت پخش فراورده‌های نفتی، صنایع و معادن، نیروگاه‌های برق در جازموریان، کرمان، کهنوج، بندرعباس، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، قصرشیرین، کرج، جیرفت، رودبار و… حکایت از آن دارد که بخشی از فساد سازمان یافته و کمک رسانی به قاچاقچیان سوخت در داخل نهاد دولت و کارکنان رشوه‌خوار در حال انجام است.

ورود رسمی دولت؛ پزشکیان: روزانه ۳۰ میلیون لیتر قاچاق می‌شود

سخنگوی دولت در دهم بهمن 1403 از شناسایی سرشاخه‌های قاچاق سوخت و کشف روزانه حدود دو میلیون لیتر سوخت قاچاق خبر داده است. بر اساس اظهارات سخنگوی دولت، قاچاق سوخت از موضوعاتی است که در دستور کار دولت قرار گرفت

با افزایش حجم کشفیات و افکار عمومی، رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان نیز به ماجرا ورود کرد و با انتقاد از وضعیت موجود گفت:«روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت از کشور قاچاق می‌شود؛ این یک فاجعه است.»

این رقم معادل روزانه چند هزار میلیارد تومان یارانه‌ای است که از جیب مردم خارج می‌شود و به جیب شبکه‌های قاچاق می‌رود.

قالیباف: قاچاق سوخت، سالانه ۵۰۰ هزار میلیارد تومان خسارت دارد

رئیس مجلس نیز از آمار نگران‌کننده‌ای پرده برداشت: «سالانه بیش از ۵۰۰ هزار میلیارد تومان از منابع کشور به خاطر قاچاق سوخت از دست می‌رود.»

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که بودجه بسیاری از طرح‌های عمرانی و معیشتی کشور، رقمی کمتر از این عدد دارند.

دستگاه قضا وارد می‌شود؛ لوله‌ها را بریدند، حساب‌ها را بستند

همزمان با واکنش دولت، قوه قضاییه نیز به میدان آمد. گزارش‌های رسمی نشان می‌دهد تاکنون هزاران کارت سوخت جعلی مسدود شده، ده‌ها انبار و لوله‌کشی غیرمجاز کشف و تخریب شده و صدها پرونده قضایی برای متهمان تشکیل شده است. در برخی استان‌ها، دادستان‌ها شخصاً در عملیات‌ها حضور یافتند تا روند مقابله با این فساد سیستماتیک را تسریع کنند.

واکنش جامعه و فضای مجازی؛ خشم عمومی از تاراج یارانه‌ها

انتشار تصاویر و ویدیوهای مربوط به این کشفیات در فضای مجازی، موجی از خشم و واکنش را به همراه داشت. کاربران با هشتگ‌هایی مانند #سوخت_ملی و #قاچاق_را_متوقف_کنید خواستار شفاف‌سازی و برخورد قاطع با عاملان شده‌اند. یکی از کاربران نوشته بود:«ما برای چند لیتر بنزین صف می‌کشیم اما سرمایه ملی به راحتی بار نفتکش‌ها می‌شود و می‌رود…»

برچسب ها

ارسال نظر

آخرین اخبار