به روز شده در
کد خبر: ۲۵۶۸۵
آرش صفری، تحلیلگر بازارهای مالی در گفت‌وگو با آوش مطرح کرد:

مشکل اساسی بورس ریسک‌های جنگ و ابهام سرمایه‌گذاران است

یک تحلیلگر بازارهای مالی معتقد است صندوق توسعه باید برای کمک به سهامدارن خرد و سهامدارن حقوقی، حداقل به میزان کمی هم که شده باید سهام می‌خرید.

مشکل اساسی بورس ریسک‌های جنگ و ابهام سرمایه‌گذاران است
گروه اقتصادی آوش-شهریار صحاف

آرش صفری، تحلیلگر بازارهای مالی در گفتگو با آوش عنوان کرد: بازار سرمایه این روزها بعد از جنگ ایران و اسرائیل و حتی چند روز قبل از آن، روزهای منفی را پشت سر می‌گذارد.

بورس بعد از جنگ

این کارشناس بازار عنوان کرد: مشکل اساسی بورس، ریسک‌های سیستماتیک، ریسک‌های جنگ و این قبیل مسائل است. این در حالی است که خیلی از شرکت‌ها گزارشات ماهانه خوبی ارائه دادند و فروش‌های خوبی داشتند. شرکت‌هایی که مواد غذایی می‌فروشند، کار زراعی می‌کنند، شرکت‌های سیمانی و شرکت‌های نیروگاهی در خیلی از حوزه‌ها عملکرد مثبتی هم داشتند. 

او ادامه داد: اما میتاسفانه بازار یک دست قرمزپوش است. دلیل این قرمزپوشی در واقع ابهام و فرار سرمایه‌ای است که بعد از جنگ در حال رخ دادن است. متاسفانه شاید مسئولان بازار و سازمان و کسانی که متولی این امر هستند تصمیمات درستی اتخاذ نکرده‌اند. با اینکه متوجه‌ عمل‌گرایی و پراگماتیسم هستیم. اما  وقتی می‌خواهید عملگرا باشید مشکلاتی پیش می‌آید و عواقبی وجود دارد. اما آنچه واضح است این بوده که تصمیمات اتخاذ شده تا به امروز راهگشا نبوده است.

نقدشوندگی؛ شاخصی که از بین رفت

صفری درباره محدودسازی دامنه نوسان گفت: ما می‌توانستیم دامنه نوسان را به منفی ۱۰ و مثبت ۱۰ یا حتی منفی ۲۰ و مثبت ۲۰ باز کنیم. اما از آن طرف یا حجم مبنا را خیلی بالا می‌بردیم که عملا قیمت پایانی تغییری نکند یا کلا قیمت پایانی را ثابت می‌گذاشتیم که اگر کسی نیاز به نقدینگی دارد، مشکلی نداشته باشد.

او ادامه داد: آن چیزی که بازار سرمایه و بازارهای مالی به آن شناخته می‌شوند، یکی از شاخص‌های اصلی، نقدشوندگی است. اما بازار سهام امروز نقدشوندگی خود را از دست داده است. این در شرایطی است که شاید خیلی‌ها نیاز به نقدینگی داشته باشند.

این کارشناس بازار اظهار کرد: متاسفانه شاهد این اتفاق هستیم که با دامنه نوسان منفی ۳ و مثبت ۳ عملا نقدشوندگی از بازار گرفته شده است. در واقع با این کار  نفس بازار گرفته شده است. در نتیجه ارزش سهام در حال پایین آمدن است و شاید دیگر جبران آن در این فضا بسیار سخت باشد.

صندوق توسعه؛ راهکاری که به کار نیامد

صفری عنوان کرد: شاید بستن بازار در یک هفته ابتدای جنگ مثبت ارزیابی می‌شد، ولی منابع صندوق توسعه باید برای همین جاها استفاده شود. صندوق توسعه باید برای کمک به سهامداران خرد و سهامداران حقوقی، حداقل به میزان کمی هم که شده برای خریداری سهام اقدام می‌کرد.

قربانیان ساختار موجود

این تحلیلگر بازارهای مالی در مورد حقوق سهامداران خرد نیز گفت: اوراق تبعی هم که منتشر می‌شود، خیلی اوقات در جهت منافع شرکت‌های حقوقی بزرگ و صندوق‌های بزرگ است و خیلی کم به حقوق سهامداران خرد پرداخته می‌شود. البته اگر کسی وارد بازارهایی مثل بازار سهام و بازار کریپتو می‌شود، متوجه ریسک آن هست و باید بداند که این اتفاقات در بازار طبیعی است.

او افزود: شکل بازار این روزها همین ابهام است و ساختاری که شاید در حال دامن زدن به این حجم صف فروش‌ها است. اگر یکی دو روز میزان دامنه را باز می‌کردند، بدون اینکه قیمت پایانی تغییری بکند، شاید خیلی اوضاع تغییر می‌کرد. همین اتفاق هم افتاده و عملا می‌بینیم که الان سهم‌ها از روز بازگشایی ۱۰ درصد پایین آمده‌اند.

بازار آزاد قیمت را تعیین می‌کند

صفری در خاتمه درباره سازوکار تعیین قیمت سهام بیان کرد: ما می‌توانستیم همان روز اول با یک درایت و بازگشایی‌های درست شاهد این باشیم که بازار به تعادل برسد. قیمت باید تنها در یک جا تعیین شود و آن هم بازار است. بازار باید تعیین قیمت کند و با بستن دامنه نوسان اتفاق مثبتی نمی‌افتد. کما اینکه الان ما دیگر از دوران جنگ هم گذشته‌ایم و فعلا در آتش‌بس قرار داریم.

ارسال نظر

آخرین اخبار