تاثیر اخبار مثبت مذاکرات بر سبزپوشی بورس تهران
پس از مخابره اخبار مثبت از مذاکرات روز گذشته در مسقط، بورس تهران سراسر سبزپوش شد. یک اقتصاددان اعتقاد دارد این رشد قابل توجه شاخصها به دلیل هیجانات ناشی از مثبت بودن فضای مذاکرات رقم خورده است.

امیرمحمد گلوانی، اقتصاددان درباره افزایش ۶۹ هزار واحدی شاخص کل بورس در روز دوشنبه 22 اردیبهشت 1404 گفت: بازار سهام ایران این روزها بیشتر از هر چیز تحت تاثیر اخبار مذاکرات است. به اندازهای که اخبار مذاکرات بر خرید و فروشها و ورود و خروج پول از گروههای مختلف بازار سهام و صنایع مختلف تاثیر دارد، هیچ عامل بنیادین دیگری تاثیرگذار نیست.
او ادامه داد: شاید گزارشهای فروردین ماه آثارش در برابر این اخبار کم بود. بهطور واضح میتوان تاثیر این اخبار را در معاملات هفته سوم اردیبهشت ماه و مقایسهاش با معاملات بیست و دوم اردیبهشت دید.
وابستگی به اخبار مذاکرات
گلوانی عنوان کرد: اگر خبری مثبت از مذاکرات و موضع مثبتی که طرفین بعد از مذاکره اعلام کردند وجود نداشت، امکان نداشت که امروز بازار سراسر سبزپوشی داشته باشد. این مسئله قطعا یک آسیب است، زیرا کنترل هیجانات و ریسک را سخت میکند و وزن تحریم را در بازار پایین میآورد. در این شرایط، بازار سهام در محدوده دامنه نوسان ۳ درصد به حالت صفر و صدی میرسد.
او تاکید کرد: در بازار معمولا یا دچار صفهای فروش یکنواخت هستیم یا صفهای خرید یکنواخت و همهگیر، مخصوصا با لیدری صنایع توافق محور یا صنایعی که ذینفع توافق هستند.
این تحلیلگر اقتصادی ادامه داد: این مسئله هم نقدشوندگی و اصلاح پرتفو را برای سهامداران سخت میکند، هم مدیریت ریسک را دشوارتر میسازد. اساسا وقتی وزن و عیار تحلیل پایین میآید، در کوتاه مدت، اقبال نقش بیشتری ایفا میکند. این شرایط البته در کوتاه مدت است و نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که این مسئله ادامهدار باشد.
نااطمینانی و تاثیر آن بر بازار
این اقتصاددان با اشاره به وجود نااطمینانی در بازار سهام گفت: نکته دیگر این است که همین عواملی که اشاره کردم باعث شدهاند که ما شاهد پولهای قدرتمند نباشیم و ارزش معاملات خرد نمیتواند بالای بیست همت تثبیت شود. این حالت دقیقا بهخاطر فضای نااطمینانی است. تفاوت نااطمینانی با ریسک اینطور تفسیر میشود که ما در ریسک احتمال وقوع یک سناریو را میتوانیم در نظر بگیریم؛ مثلا ۳۰ درصد یا ۵۰ درصد و به اصطلاح تابع توزیع ریسک داریم.
این تحلیلگر اقتصادی اعتقاد دارد در نااطمینانی، چیزی به نام تابع توزیع ریسک معنی ندارد. یعنی ما با مسئلهای مواجهیم که حتی نمیتوانیم درصد وقوع آن را حدس بزنیم و این به نظر من برای بازار سهام نکته خوبی نیست. این هم به این دلیل است که بازار امروز به هر چیزی وزن نمیدهد و نگاهش صرفا به مسئله مذاکرات و توافق است.
او ادامه داد: دلیل آن هم شاید این باشد که از ایجاد تحولات بنیادین جدی در داخل اقتصاد کشور و مسائلی که ارتباطی با توافق ندارد مقداری ناامید شده و به همین دلیل عوامل برونزا را اکنون پررنگتر میکند. این هم شاید به سابقه سه ساله مداخلات و تصمیمات غیرقابل پیشبینی دولت قبل در بازار و افت عجیب و غریب بازار در این دوره و افزایش ریسک ژئوپلتیک بعد از ۷ اکتبر مربوط باشد.
پیشبینی آینده بازار
گلوانی در پایان بیان کرد: با کنار هم گذاشتن همه این عوامل، بازار بیشتر روند حرکتی خود را وابسته به اخبار مذاکرات میبیند. این روند باید در چند ماه آتی تعیین تکلیف شود و به نظر من بعد از آن، اگر بازار بخواهد سمت و سوی صعودی پیدا کند، باید یک دلیل بنیادین قابل توجهی داشته باشد. در غیر این صورت، احتمالا بسیاری از رشد ناشی از خبر توافق پیش از وقوع توافق در بازار پیشخور میشود.