به روز شده در
کد خبر: ۸۹۶۹

سبد خریدی که زیر فشار قیمت‌ها شکست

آمارها نشان می‌دهد نرخ محصولات خوراکی که سفره مردم را تشکیل می‌دهد در فروردین ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد دورقمی عجیبی را تجربه کرده است. این رشد شدید قیمت‌ها بدون شک سفره مردم را کوچکتر خواهد کرد.

سبد خریدی که زیر فشار قیمت‌ها شکست
گروه اقتصادی آوش

سیب زمینی این روزها به کالایی لوکس تبدیل شده است. این محصول که روزگاری غذای فقرا بود، حالا در بازار خرده فروشی به ازای هر کیلوگرم 75 هزار تومان مبادله می‌شود. رقمی که رشدی چشمگیر نسبت به سال گذشته داشته و آن‌طور که اعداد روایت می‌کنند، 218 درصد جهش را تجربه کرده است.

تا قبل از صدور مجوز صادرات برای سیب زمینی، این محصول در بازار از هشت تا 12 هزار تومان در سال گذشته قیمت می‌خورد اما به تدریج با کاهش عرضه آن، طی بهمن ماه سال گذشته قیمت این قلم پرتقاضای سفره مردم به 60 هزار تومان رسید و سیب زمینی تنظیم بازاری هم پس از واردات با قیمت 30 هزار تومان به بازار عرضه شد. به این ترتیب دیگر بهای سیب‌زمینی به نرخ‌های قبل از اعمال سیاست صادرات بازنگشت. این در حالی است که پیاز همراه همیشگی سیب‌زمینی رشد قیمتی نزدیک به 63 درصد را در فروردین امسال نسبت به سال قبل تجربه کرده است.

حرف و حدیث‌ها درباره سیاست اعمال شده برای تنظیم بازار سیب زمینی هم زیاد بود. برخی بر این باور بودند که وزارت جهاد کشاورزی بیش از حد متعارف اجازه صادرات سیب‌زمینی داده و این محصول در انبارهای کشورهای همسایه ذخیره شده و حالا همان محصولی که از ایران بیرون رفته، با قیمت‌های بالاتر مجددا به کشور بازگشته است.

پر کشیدن حبوبات از سفره

رشد قیمت حبوبات هم در فروردین امسال نسبت به سال گذشته چشمگیر است. شاید به این دلیل باشد که مردم در غیاب گوشت به حبوبات پناه برده‌اند و تقاضا برای لوبیا چیتی و عدس افزایش یافته است. قیمت لوبیا چیتی در فرودین امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 153 درصد رشد داشته است. لپه 126 درصد گران شده و لوبیا قرمز 111 درصد رشد قیمت یافته است.

عدس 95.5 درصد جهش بها را تجربه کرده و نخود هم با 88.3 درصد رشد قیمت نسبت به مدت مشابه سال قبل، کمترین میزان افزایش بها نسبت به اعضای خانواده حبوبات را تجربه کرده است.

گرانی در خانه صیفی‌جات

قیمت‌ها در گروه صیفی‌جات هم رشد دو رقمی داشته‌اند. نرخ بادمجان در فروردین امسال نسبت به سال قبل 126 درصد رشد کرده است. کدو سبز حدود 98 درصد، فلفل دلمه‌ای 75 درصد و هویچ فرنگی نزدیک به 94 درصد رشد قیمت را تجربه کرده‌اند.

کره پاستوریزه، دارای بیشترین افزایش نرخ

در فروردین امسال شاهد هستیم که کره صدرنشین افزایش قیمت در گروه لبنیات است. آن‌طور که آمارها نشان می‌دهد، کره پاستوریزه نزدیک به 83 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد قیمت یافته است. شیر پاستوریزه 31 درصد و پنیر 28.5 درصد رشد بهای نهایی را تجربه کرده است.

البته چندی است که تولیدکنندگان شیر خام با توجه به ثبات یکساله قیمت این محصول در نوبت بررسی شرایط توسط نهادهای تصمیم‌گیر نشسته‌اند تا نرخ شیر خام را افزایش دهند. در صورت صدور چنین مجوزی، احتمالا بار دیگر قیمت لبنیات دستخوش تغییر خواهد شد زیرا کارخانجات لبنی ماده اولیه یعنی شیر خام را با نرخ‌های بیشتر تحویل خواهند گرفت.

مرغ در قعر جدول افزایش قیمت

کمترین میزان افزایش قیمت مواد خوراکی مربوط به مرغ می‌شود. آمارها نشان می‌دهد گوشت مرغ در فروردین ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، هشت درصد رشد کرده است. مدت‌هاست که فعالان صنعت طیور بر این باورند که این صنعت جورکش پرواز گوشت قرمز از سفره مردم شده است و چون اقشار مختلف جامعه قادر به تامین و خرید گوشت قرمز نیستند، دولت سیاست‌های انقباضی شدیدتری برای مرغ در نظر گرفته تا این محصول هم از سفره مردم پر نکشد.

شاید حرف‌هایشان چندان هم بیراه نباشد زیرا اعداد نشان می‌دهد قیمت گوشت گوساله با وجود نبود قدرت خرید در مردم، در فروردین ماه امسال نسبت به سال گذشته با رشد 9.3 درصدی مواجه بوده است. گوشت گوسفند اندکی بیش از 27 درصد رشد قیمت یافته و ماهی قزل آلا هم 18.2 درصد رشد کرده است.

به این ترتیب و با این روند افزایش قیمت‌ها به نظر می‌رسد که سفره مردم هر روز در حال آب رفتن است. میانگین افزایش حقوق برای حقوق پایه 45 درصد و سایر سطوح فقط 32 درصد است در حالی که نرخ بسیاری از اقلام خوراکی خیلی بیشتر از نرخ تورم افزایش یافته است. آیا دولت برای فشار مضاعف وارد شده بر سفره مردم، برنامه‌ای دارد؟

ارسال نظر

آخرین اخبار