خداحافظی با گوشت تنظیم بازاری؟
معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از حذف نام گوشت قرمز از فهرست کالاهای اساسی مشمول دریافت ارز ترجیحی خبر داده است. آیا به این ترتیب باید منتظر حذف گوشت تنظیم بازاری از مبادی توزیع باشیم؟

شهرزاد مشیری، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی، از کاهش بودجه ارزی این وزارتخانه خبر داد. آنطور که او گفته، قرار است به جای 11.5 میلیارد دلار، 8 میلیارد دلار، ارز ترجیحی به این وزارتخانه اختصاص یابد.
مشیری همچنین اعلام کرده به دلیل عدم تفکیک صحیح وظایف میان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه نام گوشت قرمز از فهرست اقلام کالاهای اساسی خط خورده است. به این ترتیب دیگر ارز ترجیحی برای واردات گوشت قرمز اختصاص نخواهد یافت.
اهمیت تخصیص ارز ترجیحی به تامین گوشت قرمز از آن جهت بود که گوشت تنظیم بازاری اختلاف فاحش قیمتی با گوشت تولید داخل داشت و بسیاری از دهکهای جامعه، نیاز پروتئینی خود را از محل گوشت تنظیم بازار تامین میکردند.
در حال حاضر هر کیلوگرم گوشت تنظیم بازاری با نرخ 320 تا 330 هزار تومان به بازار عرضه میشود در حالی که همین گوشت در بازار آزاد بین 800 تا 900 هزار تومان مبادله میشود. پس آیا باید منتظر حذف گوشت تنظیم بازاری از سفره مردم باشیم؟
واردات با هدف تنظیم بازار
منصور پوریان، رئیس شورای تامینکنندگان دام، در گفتوگو با آوش در اینباره بیان کرد: یکی از عوامل و مواردی که گوشت گرم و لاشه برای تهران و برخی موارد استان البرز وارد میشد و به خصوص از نیمه دوم سال 1403 این روند تقویت شد، بیشتر برای موضوع قیمت بود.
او افزود: به خاطر اینکه گوشت با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار گیرد و قشرهای مختلف گوشت گرم را با قیمت مناسب تهیه کنند، نام گوشت قرمز در فهرست کالاهای وارداتی ضروری مورد توجه بود و واردات، با وجود نبود کسری تولید در کشور انجام میشد.
پوریان گفت: یکی از مسائل مهمی که وجود دارد، این است که با توجه به قیمت تمام شده دام و قیمت گوشت قرمز در ایران، بخش زیادی از جامعه ما امکان تهیه این محصول را ندارد. برای بخش زیادی از جامعه این امکان و ظرفیت وجود ندارد که گوشت قرمز تولید داخل تهیه کند.
او ادامه داد: موضوعی که در این میان خیلی مهم بود، مسئله تنظیم بازار بود. به همین دلیل در سال 1403 روزانه 250 تا 300 تن لاشه گرم به کشور وارد میشد و خیلی از مردم از گوشت تنظیم بازاری استفاده میکردند.
ارز توافقی قیمت گوشت وارداتی را بالا میبرد
رئیس شورای تامینکنندگان دام یادآور شد: ما به این کاری نداریم که شبکه توزیع اشکال داشت یا نداشت ولی حداقل محصول وارداتی 85 تا 90 درصد مراکز مصرف را پوشش میداد. این اقدام دولت توانست به نحوی بیشتر دهکهای جامعه را از لحاظ قیمتی راضی کند.
پوریان ادامه داد: حذف این محصول از لیست کالاهای وارداتی باید با احتیاط انجام میشد. معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی علت این حذف را گفته است، ولی فکر میکنم اگر با ارز توافقی گوشت قرمز وارد کنیم، قیمت لاشه وارداتی هم قیمت تولید داخل خواهد بود.
التهاب در قیمت گوشت گرم
او ادامه داد: به این ترتیب فکر نکنم واردات گوشت با ارز توافقی توجیهپذیر باشد و به نحوی قیمت گوشت گرم دچار نوسان و التهاب میشود.
رئیس شورای تامینکنندگان دام افزود: من انتظار نداشتم در جریان تصمیمگیری، چنین اتفاقی برای گوشت گرم بیفتد زیرا گوشت گرم در سبد پروتئینی خانوار روزهای باثباتی را طی میکرد و حذف ارز ترجیحی بر قیمت آن تاثیر خواهد داشت و اسباب التهاب قیمت میشود.
پوریان تاکید کرد: باید در این مورد تجدید نظر شود. محصولی مثل گوشت گرم با ارز ترجیحی، برای تامین نیازهای دهکهای کم درآمد و شهرهای بزرگی مثل تهران وارد میشد.
او تاکید کرد: ثابت نگه داشتن قیمت یک کالا و جلوگیری از التهابات قیمتی به یک چرخه زمانی 20 ماهه نیاز دارد. تغییر سیاست در یک مدت کوتاه اقدام درستی نیست و زمان مناسبی برای این تغییر سیاست انتخاب نشده است.