خصوصیسازی در گرو اصلاح ساختار نظام تصمیمگیری/ توسعه بخش خصوصی در اختیار وزیر اقتصاد نیست
محمدقلی یوسفی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، سخنان وزیر اقتصاد درباره واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی را در شرایط فعلی کشور، یک چیز لوکس دانست و اصلاحات اقتصادی در راستای خصوصیسازی اقتصاد را مستلزم شروع کردن از صفر و اصلاح ساختار نظام تصمیمگیری دانست.

محمدقلی یوسفی، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در واکنش به سخنان سیدعلی مدنیزاده، وزیر اقتصاد، مبنی بر اینکه دولت و نهادهای عمومی دست از فعالیتهای اقتصادی بردارند و نهتنها مالکیت، بلکه مدیریتها را هم واگذار کنیم، به آوش گفت: در این باره بدون اصلاح ساختار نظام تصمیمگیری کشور صحبتی نمیتوان کرد. شما تصور کنید وقتی قانون اساسی با همه ویژگیهایی که دارد، قدرت را در حوزه اقتصاد به دولت میدهد و در ۴۷ سال گذشته تغییری نکرده و کسی به آن توجهی نکرده است، در این شرایط بحرانی که شرایط جنگی است، نااطمینانیهای مختلف، بیثباتیهایی و نارضایتیهای عمدهای وجود دارد، ورود به این مبحث مستلزم شروع کردن از صفر هست.
این اقتصاددان افزود: الان این موضوع که آیا اقتصاد ایران باید یک اقتصاد آزاد باشد یا نباشد؟ برمیگردد به شرایطی که ما بخواهیم از صفر شروع کنیم. جامعه ما الان ملتهب و بیثبات است؛ بنابراین اینکه بخواهیم چنین پیشنهادی بدهیم واقعا ناشیانه است. واقعیت این است که الان بیثباتی بهقدری زیاد است که نه به فعالان اقتصادی امکان فعالیت میدهد و نه به تصمیمسازان که بخواهند تصمیمی بگیرند. الان بحث دفاع از میهن و استقلال کشور است، بحث این است که چطور جامعه بتواند بازسازی شود و از این بحران بیرون بیاید. الان موجودیت کشور در خطر است، صحبت از این قبیل مسائل اقتصادی، یک چیز لوکس است.
یوسفی در پاسخ به این سوال که چه زمانی برای اصلاحات اقتصادی مناسب است؟ ابراز کرد: ما باید ۴۰-۳۰سال قبل در این مورد صحبت میکردیم؛ کسانی که به نوعی در مورد مسائل اقتصادی صحبت میکردند بارها و بارها تکرار میکردند، منتهی کسی به صحبت آنها توجهی نکرد و متاسفانه هنوز هم وضعیت همین است. بنابراین من امیدی ندارم که اوضاع بهبود پیدا کند.
این استاد دانشگاه در واکنش به این گفته وزیر اقتصاد که اولویت اول برنامه من کاهش تصدیگری دولت و توسعه بخش خصوصی و افزایش نقش مشارکت مردم در اقتصاد است، تاکید کرد: این موضع در حوزه اختیارات ایشان نیست و فعلا ایشان وزیر است و باید طوری صحبت کند که موقعیتش در خطر نیفتد؛ ولی واقعیت این است که شرایط جامعه ایران به گونهای است که برای اصلاح امور هیچ اظهارنظری نمیتوان کرد.
محمدقلی یوسفی در پایان تاکید کرد: کلاً در کوتاه مدت مطرح کردن چنین موضوعاتی بلاوجه است. برای اصلاح امور اقتصادی، شرایط باید از بنیان اصلاح شود. در حالی که علاوهبر موضوع قانون اساسی، دخالتهای نیروهای فرا قانونی، نهادهای موازی، نیروهای نظامی و انتظامی وجود دارد و از طرف دیگر کشور در شرایط بیثباتی است و تهاجم بیگانه در کشور مطرح است، مطرح کردن چنین سخنانی در حقیقت انحراف افکار عمومی است. مردم نگران نان شب خود هستند، مردم نگران بحرانهای حوزه سلامت و امنیت هستند، به نظر من راجعبه این موضوعات صحبت کردن، موضوعیت ندارد.